Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης για τον FTSE-20

Aνοδικά κινείται το ΧΑ, με τον FTSE 20 προς τις 250 μονάδες και αιχμή Τρία Έψιλον, ΟΠΑΠ. Υπεραποδίδουν Πειραιώς, Eurobank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος. Χαμηλός, και σήμερα, ο όγκος συναλλαγών.

Ακόμα μία προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται στο Χ.Α., τουλάχιστον για να αποφευχθούν τα χειρότερα, και νέα χαμηλά για τον FTSE20 και (κυρίως) για τις τράπεζες. Σταθεροποιητική εικόνα επικρατεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ μικρές διακυμάνσεις σημειώνονται για τις αποδόσεις ομολόγων και τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Στο Χ.Α. η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ουρά πολιτών από την Παρασκευή να πιέζει τον μεν FTSE 20 έως τις 248,53, τον δε Γενικό Δείκτη έως τις 653,17 μονάδες. Η όποια προσφορά εκτονώθηκε στο πρώτο πεντάλεπτο, με τους αγοραστές να αποκτούν προβάδισμα κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς του 20άρη. Η μετοχή της Εθνικής αρχικά υποχώρησε ως το 1,57 ευρώ για να αντιδράσει στη συνέχεια έως το 1,62 ευρώ. Ανάλογη εικόνα για Alpha - Eurobank αλλά και για Πειραιώς, Κύπρου. Σταθερή η Marfin Popular, κατά 0,49% χαμηλότερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από τη μη τραπεζική τριάδα, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1,50%, η ΔΕΗ κατά 0,75% και ο ΟΤΕ κατά 0,36%. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συμμετέχει σε διαγωνισμό για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών έργων στα Σκόπια.
 
Αντιδρά και η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με αφορμή και όσα αναφέρει σχετικά ο Φώτης Κόλλιας, πως η European Goldfields περνά υπό τον έλεγχο της Eldorado Gold. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου συναδέλφου, το τίμημα ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, η δε εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και με τη δημιουργία νέου σχήματος.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα διαμορφώνεται για Μυτιληναίο, ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και για την Τρία Έψιλον. Σημειωτέον πως στον όμιλο Coca Cola Hellenic οικονομικός διευθυντής αναλαμβάνει ο Μιχάλης Ήμελλος.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση παραμένει υπό πίεση η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, κατά 4% διορθώνει η DIONIC, χαμηλότερες τιμές για ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ αλλά και για ΝΗΡΕΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.  Αντιθέτως, κατά 8,71% υψηλότερα προς το 0,499 ευρώ αντιδρά η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ.

Περίπου στις 11:20 ο Γ.Δ. ενισχυόταν κατά 1,01% προς τις 663 μονάδες, ο 20άρης κατά 0,99% προς τις 254 και κατά 2,63% ο Small Cap λόγω του +11,5% προς το 0,223 ευρώ για τη μετοχή της Lavipharm.

Η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν στα 5,1 εκατ. ευρώ από τα οποία το 1,3 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής. Οριακά χαμηλότερα των 5.700 μονάδων ο DAX στη Φρανκφούρτη. Με απώλειες 0,35% υποχωρεί προς τις 2.958 ο CAC 40 και λίγο χαμηλότερα προς τις 5.375 μονάδες διορθώνει ο FTSE100.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v