Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι να πρωτοσυμμαζέψεις...

Η προσπάθεια να συμμαζευτούν οι δραματικές απώλειες -φέτος- δεν θα άλλαζε και πολλά μέχρι τη συνεδρίαση στις 30/12. Μείον 62% μετρά ο FT 20, περίπου 74% η Εθνική, μεγέθη ενδεικτικά όσων έχουν συντελεστεί στο ΧΑ.

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών χθες στη Wall, με τον S&P 500 να αντιδρά προς τις 1.239,23 μονάδες, με αφορμή κυρίως την αναστροφή της τάσης στο γερμανικό χρηματιστήριο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η ευκαιρία δεν αφέθηκε να πάει χαμένη ούτε στο Χ.Α., όπου έστω και με καθυστέρηση οι αγοραστές ώθησαν υψηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές. Το διάγραμμα των δεικτών, έντονα ανοδικό, λίγο μετά τις 16:45 - 16:50 απέφερε μετά από καιρό κάποιες υπεραξίες από την υποκείμενη αγορά.

Για άνοδο, αλλά με στεγνό τζίρο, έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς οι συναλλαγές παρέμειναν κολλημένες στα 23,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,2 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής.

Εντυπωσιακό και το χθεσινό γύρισμα στη μετοχή του ΟΤΕ, από το νέο ιστορικό χαμηλό των 2,54 ευρώ έως τα 2,86 ευρώ, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Αυξημένες οι συναλλαγές και στον ΟΤΕ (περί τις 841 χιλιάδες τεμάχια - με τζίρο 2,2 εκατ. ευρώ), παραπέμπουν στην προσπάθεια μόχλευσης και αξιοποίησης της συγκυρίας.

Χωρίς να έχουν αλλάξει και πολλά -επί της ουσίας- το Χ.Α. κι οι τράπεζες φαίνεται να παίρνουν ανάσες από την καταρχήν συμφωνία για το PSI, που παραμένει και η κυριότερη παράμετρος και ρυθμιστής (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στο 1,58 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που όπως σημειώσαμε ξανά θα πρέπει να αποφύγει -και θα δοθούν μάχες γι' αυτό- την καθοδική διάσπαση του 1,44 ευρώ. Πάντως, η τεχνική απεικόνιση της ΕΤΕ παραμένει αρνητική καθοδική όσο δεν υπερβαίνει τα 2,20 - 2,30 ευρώ (κάτι πολύ δύσκολο σε αυτήν τη φάση).

Το μάζεμα της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώνει την αδυναμία της μετοχής, κάτι που φάνηκε και στη διακύμανση της Eurobank με την πλειονότητα των παικτών να ποντάρει στο ενδεχόμενο καταγραφής χαμηλότερων τιμών. Σημειωτέον πως για την Πειραιώς η ιστορική ελάχιστη τιμή έχει διαμορφωθεί στο 0,16 ευρώ την 1η/11.

Προβλημάτισε και η αδυναμία του Τιτάνα, που τελικά διόρθωσε κατά 2,53% στα 11,55 ευρώ, ενώ για τον Μυτιληναίο τα 3 ευρώ έχουν μεταβληθεί σε ισχυρή αντίσταση. Προς τα χαμηλά των 5,50 ευρώ (25/11) υποχώρησε η ΜΟΗ (μείον 3,40 ευρώ), με μάλλον αυξημένες συναλλαγές.

Μερίδα παικτών εκτιμά πως, εάν και πολύ αργά πλέον -έχει χαθεί χρόνος πολύτιμος-, το Χ.Α. θα μπορούσε να αντιδράσει υψηλότερα στις λιγοστές συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι και την 30ή/12.

Έτσι κι αλλιώς, οι απώλειες για τον FTSE 20 (για φέτος) φτάνουν πια το -62% και το -53,5% για τον Γ.Δ, με μεγάλες χαμένες κυρίως τις τράπεζες. Κατά 73,9% έχει διορθώσει η μετοχή της ΕΤΕ (από την αρχή του έτους) για να μη συνεκτιμήσουμε την έκταση της απαξίωσης από τα υψηλά στα τέλη του 2007-αρχές 2008.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v