Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτι... κινείται στην ανταλλαγή ομολόγων

Δεν αρέσουν στα χρηματιστήρια οι προειδοποιήσεις Ντράγκι. Μορφοποιούνται οι βασικοί άξονες του PSI+, αλλά η πίεση παραμένει για τις ελληνικές τράπεζες. Ευτελισμός χωρίς ανάσα για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Κλειδί το 1,44€ για την ΕΤΕ.

Μορφοποιούνται, πλέον, οι βασικοί άξονες της συζητούμενης συμφωνίας για την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στη διαγραφή και επιμήκυνση του ελληνικού χρέους (PSI), μετά τη σύγκλιση που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες των δύο πλευρών ως προς τη δομή του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα νέα ομόλογα και τη χρήση των 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στην Ελλάδα από τον EFSF για τη χρηματοδότηση του PSI.

Ενδιαφέροντα από κάθε άποψη τα νεότερα από το καθοριστικότατο μέτωπο, και το σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται κατατοπιστικά σε επιμέρους παραμέτρους του θέματος.

Όμως, οι εξελίξεις τρέχουν και διεθνώς με πτώση στη Wall, μετά τις προειδοποιήσεις Ντράγκι για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και την απόφαση της ΕΕ για ενίσχυση του ΔΝΤ με 150 δισ. ευρώ. 

Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Κάτω από τα 5 δολ. η BofA. Αναλυτικότερα, το αρχικά ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall γρήγορα κάμφθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρακτικά, οι αγορές ακόμη δεν έχουν πειστεί, το Βερολίνο δεν έχει μορφοποιήσει τη… Νέα Ευρώπη της και οι Αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να καίγονται (ακόμη) για την κρίση χρέους κρατών-μελών της Ε.Ε. Τουλάχιστον όσο η έκθεσή τους διατηρείται σε υψηλό κι επικίνδυνο επίπεδο. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται μετά και την τελευταία αναφορά-προειδοποίηση της JP Morgan.

Αυτές οι παράμετροι επί της ουσίας σημαίνουν πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας τόσο στα ξένα χρηματιστήρια και στις αγορές όσο και στο Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει επιπλέον λόγους και βάρη για να μην προδιαθέτει για συντονισμένες τοποθετήσεις. Οι επιλεκτικές και με σύστημα αγορές αφορούν πολύ συγκεκριμένους τίτλους και επιχειρούνται με πυραμοειδή μέθοδο χωρίς να προεξοφλούνται τα χαμηλά του ιστορικού πυθμένα.

Στις 650,50 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 248,86 ο FTSE 20 με σημαντικές πιέσεις κι απώλειες για τραπεζικές μετοχές και τίτλους-σηματωρούς. Στο 1,51 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (που θα πρέπει να διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού τα ελάχιστα του 1,44 ευρώ), νέα ιστορικά χαμηλά για τη Eurobank στο 0,296 ευρώ, νέες σημαντικές πιέσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθοδική η φορά για την Τράπεζα Πειραιώς (προς τα ελάχιστα του 0,16 ευρώ), παρά τη χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης, και διόρθωση για τη MIG στο 0,337.

Και… ξεφτίλισμα (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά…) για τον ΟΤΕ με -6,12%, στα νέα ιστορικά χαμηλά του 1,61 ευρώ (αποτίμηση στο 1,28 δισ. ευρώ !), με 795.772 τεμάχια, και ενώ οι εποπτικές αρχές... σφυρίζουν αδιάφορα.

Στον… πάτο των 3,82 ευρώ η ΔΕΗ (με αποτίμηση 902 εκατ. ευρώ !) και η διοίκησή της επιμένει να καλύπτει τις μαύρες τρύπες προωθώντας για πολλοστή φορά νέα αύξηση στο κόστος ρεύματος, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και την παραγωγή.

Παρ' όλα όσα διαδραματίζονται (τουλάχιστον αξιοπερίεργα…), ουδείς φαίνεται να… ιδρώνει ή να… νοιάζεται, οπότε η αβεβαιότητα επιτείνεται και η πραγματική οικονομία επιβαρύνεται. Και σαν να μην έφτανε η ΔΕΗ, από κοντά και τα νεότερα για διπλασιασμό των τελών για τα οικιακά τιμολόγια.

Αντί άλλου -δικού μας σχολιασμού-, παραθέτουμε το σχόλιο του ΒΛΑΣΣΗ από το σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη.

«Τα οράματα του ΓΑΠ, της Τίνας, του Ζερβού και του Παπακωνσταντίνου, πόσο θα τα πληρώνουμε ακόμα; Πού ακούστηκε, ρε γομάρια, σε πτωχευμένη χώρα να παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ. Η ΑΠΕ λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής είναι μόνο για πλούσιες χώρες. Τώρα, ο συνταξιούχος και ο μισθωτός θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο τέλος ΑΠΕ ώστε να τον τελειώσουν μια και έξω. Στον δρόμο για την τελευταία τους κατοικία θα αναπνέουν καθαρό αέρα (οι άλλοι βέβαια). Οι ευθύνες θα αναζητηθούν και να είστε βέβαιοι ότι στο τέλος ο βιασμός των Ελλήνων θα πληρωθεί πολύ ακριβά. Συνεχίστε, σας παρακολουθούν όλοι και κρατούν σημειώσεις. Συνεχίστε...».

Ο λόγος μας περιττεύει, αρκεί να πληρώσουν, φίλοι μου, επιτέλους κάποιοι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v