Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος αλλά με "στεγνό" τζίρο στο ΧΑ

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ με περιορισμένο τζίρο. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΔΕΗ στα €3,75. Κέρδη για ΟΤΕ (9,5%), ΕΤΕ (4,6%), Κύπρου, ΜPB. Στο επίκεντρο οι πληροφορίες γύρω από την ανταλλαγή ομολόγων.

Παρά την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το ιδιαίτερα θετικό ξεκίνημα της Wall Street, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και στους δικούς τους προβληματισμούς, ενώ συνεχίζει να υποσιτίζεται συναλλακτικά.

Τα αρνητικά ρεκόρ για την μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και δεν είναι καθόλου τυχαία η άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των επαγγελματιών του χώρου που τονίζουν ότι μεγάλο ζητούμενο για την Σοφοκλέους παραμένει η είσοδος “φρέσκου χρήματος”.

Όμως το τελευταίο δεν είναι καθόλου εύκολο να επανεμφανιστεί, καθώς τα σοβαρά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν πάψει να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και αρκετοί από τους θεωρούμενους σοβαρούς εγχώριους επενδυτές έχουν βάλει, πλέον, άλλες προτεραιότητες.

Έτσι έχουν απομείνει κάποιοι ελάχιστοι traders, όμως και αυτοί έχουν αποδυναμωθεί σημαντικότατα από την πολυετή πτώση.

Για να τονωθεί εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον και να αυξηθεί η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η ορατότητα σε όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα που σέρνουν επί μήνες την Αγορά στην απόλυτη απαξίωση και δυστυχώς προς αυτή την κατεύθυνση δεν γίνεται απολύτως τίποτα (!)

PSI plus, ανακεφαλαιοποιήσεις εγχώριων Τραπεζών και αποκρατικοποιήσεις πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες, όμως … “ουδέν νεότερον από τα μέτωπα”.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά της σημερινή συνεδρίαση “νηστείας”, μετά τις 16.42 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Το αρχικό βάρος του Δείκτη “σήκωσε” ο ΟΠΑΠ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ στην πορεία ακολούθησαν και οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι.

Όμως πλην της Εθνικής που έκλεισε στο υψηλό ημέρας και της Κύπρου που διακράτησε το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών, οι υπόλοιπες μετοχές έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα.

Έτσι χρειάστηκε να “επιστρατευθεί” ο τίτλος της Coca-Cola που κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισε και ο ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης φλερτάρισε με την καταγραφή και νέων ιστορικών χαμηλών (!)

Τα τελευταία δεν απέφυγε να σημειώσει για μία ακόμα συνεδρίαση ο τίτλος της ΔΕΗ (!)

Όπως προαναφέρθηκε, σαφώς καλύτερη η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, πιθανόν και λόγω επιχειρούμενου “window dressing”, όμως το γεγονός ότι τα πλέον ισχυρά χαρτοφυλάκια σταδιακά αποσύρονται από τις Αγορές (λόγω επερχόμενης εορταστικής ραστώνης) αυξάνει τις πιθανότητες επιστροφής της μεταβλητότητας.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και δεδομένου ότι οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες είναι εύθραυστες, οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει έντονες μεταβολές ακριβώς λόγω της μειωμένης συμμετοχής των επενδυτών.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά και για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που κινείται υψηλότερα των 1,31 δολαρίων, όμως η Morgan Stanley δηλώνει απόλυτα επιφυλακτική.

Ο οίκος αναμένει να προχωρήσει σε πωλήσεις στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου στο επίπεδο του 1,31 και εκτιμά ότι οι δύο επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

Οι αναλυτές του οίκου αναμένουν επίσης ότι το ευρώ θα παραμείνει υπό πίεση όσο θα πλησιάζει η εορταστική περίοδος, αλλά τονίζει παράλληλα ότι οι συνθήκες ρευστότητας στην Αγορά συναλλάγματος αυτή την περίοδο επιδεινώνονται. “Γι’ αυτό, θα προτιμούσαμε να περιμένουμε ένα ήπιο ράλι πριν λάβουμε θέση short στην ισοτιμία EUR/USD” αναφέρει η Morgan Stanley.

Ακούραστοι οι οίκοι αξιολόγησης έκαναν και σήμερα αισθητή την παρουσία τους.
Η Fitch τοποθέτησε σε καθεστώς πιθανής υποβάθμισης (Rating Watch Negative) χρεόγραφα τεσσάρων τραπεζών της Βραζιλίας και πιο συγκεκριμένα των Itau Unibanco, Banco Bradesco, Banco Pine και Banco BMG. “Το outlook για το Φινλανδικό Τραπεζικό Σύστημα παραμένει αρνητικό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody's.

Προειδοποίηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank) και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe Development Bank) απηύθυνε η Fitch Ratings.

Επίσης, η αξιολόγηση του τριπλού “Α" του Ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης (EFSF) εξαρτάται από την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας και της Γερμανίας προειδοποίησε η Fitch Ratings.
Ανώτατο στέλεχος της Moody’s εκτιμά ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της κρίσης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Μιλώντας στο Reuters, o Alan Laurin, αντιπρόεδρος του τμήματος αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών του οίκου εξηγεί πως η μετάβαση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στο καθεστώς που επιβάλουν οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ αναπόφευκτα θα δημιουργήσει κινδύνους στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Από την άλλη, στην εξαμηνιαία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τον κίνδυνο κατάρρευσης κυρίως των ιδιωτικών Τραπεζών, όπως έγινε το 2008 με τη Lehman Brothers, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Η ΕΚΤ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η δημοσιονομική κρίση να λάβει χαρακτηριστικά συστημικής κρίσης. Οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, όσο ποτέ άλλοτε από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το φθινόπωρο του 2008.

Παραμένοντας στις διεθνείς Αγορές, απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος καταγράφηκε στην Γερμανία τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το οικονομικό Ινστιντούτο Ifo. Ο σχετικός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο 107,2 τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν 106,1. Στην σχετική ανακοίνωση, το Ifo αναφέρει πως η Γερμανική οικονομία φαίνεται πως αντιμετωπίζει με επιτυχία την επιβράδυνση που καταγράφεται στην δυτική Ευρώπη.

Νηνεμία στις Αγορές ομολόγων. Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών ύψους 300 εκατ. ευρώ, άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,68% το επιτόκιο, από 4,63% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,91 φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ.

Επίσης η Μαδρίτη άντλησε συνολικά 5,64 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων, με σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού, σχεδόν κατά το ήμισυ από την μέση απόδοση που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες αντίστοιχες δημοπρασίες.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακριβώς στο φώτο – φίνις απεφεύχθη το νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου, όμως η μικτή και πολύ περισσότερο η καθαρή αξία συναλλαγών, δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας, ότι μπορεί να γίνει στο Χ.Α. κάτι το εντυπωσιακό, στις λίγες συνεδριάσεις που απομένουν προκειμένου να λήξει μία απόλυτα καταστροφική χρονιά.

Άλλωστε και οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι η συνολική εικόνα της εγχώριας Αγοράς παραμένει πτωτικά φορτισμένη και συναλλακτικά ανύπαρκτη και δεν διαφαίνεται κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Θετικό, όπως προαναφέρθηκε, το ξεκίνημα του NYSE και μάλιστα με ιδιαίτερα ισχυρά κέρδη, στον απόηχο των νέων από το μέτωπο των κατοικιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 9,3% το Νοέμβριο, ενώ οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 5,7% στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2010. Σύμφωνα με το Marketwatch αναλυτές περίμεναν αύξηση των ενάρξεων στο μέγεθος των 635.000. Επενδυτές προσοχή!

Ο Άγιος Βασίλης δεν θα έρθει φέτος στη Wall Street!" εκτιμά η Βank of America Merrill Lynch, καθώς το 2011 οδεύει στην εκπνοή του κι ενώ απομένουν μόλις 11 ημέρες πριν την έλευση του 2012. Όπως χαρακτηριστικά προβλέπει η αναλύτρια του οίκου, Mary Ann Bartels, στη διάρκεια του 2012, ο S&P 500, o δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσει τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, ήτοι το ψυχολογικό όριο των 1.100 μονάδων.

Σύμφωνα με την Bartels, αν ο Αμερικανικός δείκτης διασπάσει τα επίπεδα των 1.100 μονάδων, τότε οδεύει ολοταχώς προς τα χαμηλά των 935 - 980 μονάδων. "Οι πιθανότητες ο S&P 500 να υποχωρήσει στις 950 μονάδες ανέρχονται στο 50%", σχολιάζει χαρακτηριστικά η αναλύτρια της Βank of America Merrill Lynch.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη.

Μόλις οκτώ οι “κόκκινοι” και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-2,02%), ΔΕΗ (-2,83%), Ελλάκτωρ (-4,39%), Ελ. Πετρέλαια (-0,95%), Τιτάν (-2,53%), Motor Oil (-3,4%) και MIG (-2,08%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+9,58%), Κύπρου (+6,8%) και Εθνική (+4,64%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Coca-Cola και του 2% ο ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και υποχώρησε μέχρι τις 641,85 μονάδες (14.37), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σχεδόν μόνιμη ανοδική αντίδραση και μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 660,07 μονάδες με κέρδη 1,44%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 23,8 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών, 28 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 25,81% και άλλοι 33 με απώλειες από 4 έως 30%.

Στα επιμέρους, σημαντικές πιέσεις σε Νηρέα και Forthnet, ο Fourlis συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσιες, ενώ γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο οι μέχρι πρότινος πρωταγωνιστές Κορρές (δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) και Σαράντης 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δεν φαίνεται ο θετικός καταλύτης που θα αλλάξει την τάση και θα βγάλει το Χ.Α. από την συναλλακτική ανυπαρξία, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν έως το τέλος του έτους και το εγχώριο ενδιαφέρον φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το PSI+ μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ιδιωτών, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τρόικας και της Κυβέρνησης για τα νέα μέτρα τα οποία θα αφορούν την περίοδο 2012-2015 και για τα δημοσιονομικά στοιχεία που θα κλείσουν το 2011.

Άλλωστε βάσει των ετήσιων μακροοικονομικών στοιχείων θα πρέπει να γίνουν και οι όποιες διορθωτικές κινήσεις από την Κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Όσον αφορά το PSI+, η Κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείει συμφωνία έως το τέλος του Δεκεμβρίου, τη στιγμή όμως που η μια μεριά επιδιώκει το επιτόκιο να είναι κοντά στο 4% και η άλλη στο 8%. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ο ιδιαίτερα περιορισμένος χρόνος ζωής της μεταβατικής Κυβέρνησης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση (€85 δισ.).

Όσον αφορά το εξωτερικό, μπορεί τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ να εμφανίζουν επιτάχυνση της Αμερικανικής οικονομίας (επιδόματα ανεργίας, μεταποιητική δραστηριότητα) και η FED να φέρεται διατιθέμενη να αποσύρει τα δεκανίκια της ανάπτυξης, αλλά η κρίση χρέους στην Ευρώπη συνεχίζει να πιέζει τις Αγορές και να ενισχύει το δολάριο.

Οι οίκοι αξιολόγησης από την άλλη συνεχίζουν τις υποβαθμίσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείονται υποβαθμίσεις και Χωρών. Η ΕΚΤ δηλώνει μέσω του Ντράγκι ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων δεν θα διαρκέσει για πάντα ούτε θα αφορά απεριόριστα ποσά, αφήνοντας όμως πιθανό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2012.

Με αυτά τα δεδομένα εντός και εκτός των τειχών και χωρίς να αποκλείεται μία προσπάθεια “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, λόγω επερχόμενου τέλους της χρονιάς, οι προδιαγραφές για το ξεκίνημα και του νέου χρηματιστηριακού χρόνου δείχνουν μάλλον απαισιόδοξες, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανάξια λόγου, με εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υποτίμηση στο 1%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1968, τιμή εκκαθάρισης 248,5) κινήθηκαν μεταξύ 242,75 και 251 μονάδων. Απολύτως τίποτα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, διαμορφώθηκε στο 55%, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 483 δικαιώματα (165 δικαιώματα αγοράς και 318 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (65500 Coca-Cola, 120000 Εθνική, 20000 Βιοχάλκο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4998), Alpha Bank (1782), Κύπρου (402), ΓΕΚ (437), ΟΠΑΠ (417), ΔΕΗ (365), Πειραιώς (651), MIG (292), ΟΤΕ (1011), Μυτιληναίο (301), Ταχ. Ταμιευτήριο (207), Intralot (171).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (19601765 τεμ.), Πειραιώς (5067193 τεμ.), ΟΤΕ (4671048 τεμ.), MIG (4484433 τεμ.), Eurobank (9054953 τεμ.).

Ας σημειωθεί η συνδυαστική στρατηγική με options στον ΟΠΑΠ:
1393 δικαιώματα αγοράς, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,20 ευρώ.
1393 δικαιώματα αγοράς, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 20,00 ευρώ. 1393 δικαιώματα πώλησης, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,20 ευρώ. 1393 δικαιώματα πώλησης, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 20,00 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 16/12/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα Α.Ε. Αριθμός μετοχών (16/12/2011): 1.867.871. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (16/12/2011): -0,195%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v