Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραφωνία στην ευρωπαϊκή άνοδο η Σοφοκλέους

Οι εκκρεμότητες για το PSI και η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό φρενάρουν το ΧΑ. Ανοδική αντίδραση των ευρωαγορών μία μέρα μετά τα 3ετή δάνεια της ΕΚΤ. Υψηλότερες τιμές για Εθνική, Alpha, Κύπρου, Marfin Popular, ΤΤ.

Με μικρά κέρδη, βασικοί δείκτες και μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών ακολουθούν την ισχυρότερη ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η συνεδρίαση ξεκίνησε από χαμηλότερες τιμές για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE20, με τον πρώτο από τις 656,11 και τον δεύτερο από τις 251,81 μονάδες. Σταδιακά, οι απώλειες μαζεύτηκαν και λίγο μετά τις 11:15 ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε οριακά θετικό έδαφος, με πρώτη περιοχή αντίστασης τις 665 μονάδες. Ανάλογα για τον 20άρη, όπου οι 255 μονάδες αποτελούν σημείο αναφοράς για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Εν συνεχεία κινείται με εναλλαγές προσήμων.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX αντιδρά κατά περίπου 1% προς τις 5.848 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,02% στις 3.065 μονάδες, ενώ το ευρώ κυμαίνεται πέριξ του 1,31 δολ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως, κινείται περισσότερο στον ρυθμό των εξελίξεων από το εσωτερικό μέτωπο. Αφενός η συνάντηση των κ. Λουκά Παπαδήμου - Αντώνη Σαμαρά, αύριο Παρασκευή, κι αφετέρου οι συζητήσεις για την ανταλλαγή ομολόγων διατηρούν την αβεβαιότητα και τη νευρικότητα στην αγορά.

Οι διαδικασίες για το PSI βρίσκονται πρακτικά σε κρίσιμη καμπή και το Υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα εξετάζουν το ενδεχόμενο διάθεσης περισσότερων μετρητών στους κατόχους των ομολόγων που θα αποδεχθούν την ανταλλαγή τους. Καλά ενημερωμένες πηγές διαβεβαιώνουν πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πως υφίσταται πρόοδος, αλλά μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Εύλογο ενδιαφέρον, όμως, δημιουργεί η συνάντηση του κ. Αντ. Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό, όπου το PSI, θέματα οικονομικής πολιτικής και βεβαίως ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Αυτά, κυρίως από το εσωτερικό μέτωπο, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη βραχυπρόθεσμη τάση και στο Χ.Α.

Πριν από λίγο, για την Εθνική ενισχυόταν η φορά αντίδρασης, με χαμηλό ημέρας το 1,590 ευρώ και άμεσο στόχο το 1,650. Υψηλότερα αντιδρούν Alpha - Eurobank, Marfin Popular, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στόχος τα 3 ευρώ για τη μετοχή του Μυτιληναίου που ξεκίνησε από χαμηλότερα επίπεδα στα 2,910 ευρώ, ενώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια στόχος η υπέρβαση των 6,50 ευρώ, με χαμηλή τιμή ημέρας τα 6,380.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η ΕΥΔΑΠ, η Μέτκα, η Σιδενόρ και το Υγεία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του ούτως ή άλλως περιορισμένου ενδιαφέροντος. Σημειωτέον πως η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών του FTSE20 παραμένει χαμηλότερα των 18 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v