Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στην Ευρώπη, "πάγος" στη Σοφοκλέους

Η οικονομική αβεβαιότητα και πολιτική ρευστότητα κρατά το ΧΑ στάσιμο, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανεβαίνουν. Πέρασε το πρώτο βήμα ενίσχυσης της ΕΤΕ με τη μετοχή να αντιδρά στο €1,61. Υπεραπόδοση για Κύπρου, MIG, Alpha.

Διατηρείται η ανοδική τάση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε άλλα ισχυρότερη, όπως για τον DAX στη Φρανκφούρτη, σε άλλα, όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, ασθενέστερη.

Κατά 0,36% ενισχύεται ο FTSE20 στις 253,30 μονάδες, κατά 0,17% ο Γενικός Δείκτης στις 660,46 μονάδες.

Σημεία αναφοράς για τους δύο βασικούς δείκτες παραμένουν οι τιμές της βραχυπρόθεσμης τάσης, που ενεργοποιήθηκαν από τα χαμηλά της προχθεσινής συνεδρίασης και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο προηγούμενο σχόλιό μας.

Περίπου την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 1,24% στις 5.863 μονάδες. Διατηρείται μεν η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά, υπολείπεται ωστόσο σημαντικά από την πρώτη ισχυρή περιοχή αντίστασης που έχει διαμορφωθεί πέριξ των 6.100 μονάδων.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Εθνική προχώρησε όπως αναμενόταν στο πρώτο από μία σειρά βημάτων προκειμένου να ενισχυθεί σε πολλά επίπεδα. Κατά 1 δισ. ευρώ ενισχύεται ο όμιλος μέσω της διαδικασίας των προνομιούχων που θα υλοποιηθεί συν τω χρόνω και η τιμή ενισχύεται κατά 1,90% στο 1,61 ευρώ. 

Όμως, βασικές εκκρεμότητες όχι μόνο για την Εθνική αλλά και για τον κλάδο γενικότερα παραμένουν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων κι η τελική επιβάρυνση που θα προκύπτει μετά τους ελέγχους της BlackRock και τις κινήσεις κάθε ομίλου χωριστά. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούσαν πως στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα συμπεράσματα κι οι αποφάσεις μετά τον έλεγχο της BlackRock.

Από τον κλάδο η μετοχή της Alpha Bank διαμορφώνεται στο 0,45 ευρώ και της Eurobank στο 0,303 ευρώ.

Από τη μη τραπεζική τριάδα, ο ΟΠΑΠ κυμαίνεται στα 6,70 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 2,69 ευρώ και η ΔΕΗ στα 3,69 ευρώ. Επίσης, από τον ίδιο δείκτη η Βιοχάλκο διαμορφώνεται στα 2,92 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 2,94 ευρώ και η Coca Cola Τρία Έψιλον στα 12,92 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση Μέτκα, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Σιδενόρ, ΕΥΔΑΠ, Υγεία και ακόμη δύο - τρεις από τον παλαιό 40άρη συγκεντρώνουν το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί λίγο μετά τις 14:20 ο συνολικός τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v