Στην αντεπίθεση οι... Αγανακτισμένοι πλούσιοι

Τρανταχτά ονόματα δισεκατομμυριούχων με ανοιχτές επιστολές και άλλες πρωτοβουλίες καταθέτουν επιχειρήματα και μάχονται κατά της αύξησης των φόρων. Η ανησυχία τους μαρτυρά την επιτυχία του Occupy Wall Street.

  • Dan McCrum
Στην αντεπίθεση οι... Αγανακτισμένοι πλούσιοι
Με τη λαϊκή αγανάκτηση να κορυφώνεται, την πολιτική ατζέντα να αλλάζει κατεύθυνση και τους διαδηλωτές να κατασκηνώνουν πρακτικά έξω από την πόρτα τους, οι πλούσιοι αντεπιτίθενται στο νέο ξέσπασμα της μάχης των τάξεων που καταγράφεται στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι, μάλιστα, από τους πλέον προβεβλημένους πλουσίους, όπως ο Steve Schwarzman, ο John Paulson και ο Jamie Dimon, προσπαθούν να καθορίσουν το πλαίσιο της συζήτησης που θα βρεθεί στο επίκεντρο και της προεκλογικής εκστρατείας τον επόμενο χρόνο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Barack Obama, επί τάπητος τίθεται ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής για τους πλουσίους από τη δεκαετία του 1950, ενώ εξονυχιστικά θα εξεταστεί και ένα φορολογικό κίνητρο που ισχύει για τους επικεφαλής των εταιριών private equity και των hedge funds. Η μάχη θα γίνει πιο σκληρή ειδικότερα εάν αντίπαλος του κ. Obama από το στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών αναδειχθεί ο Mitt Romney, πρώην ανώτατο στέλεχος εταιριών private equity.

Όπως, όμως, συμβαίνει και στο ετερόκλητο κίνημα του Occupy Wall Street, έτσι και οι πλούσιοι αναπτύσσουν διαφορετικές τακτικές για την άμυνά τους. Μία εξ αυτών είναι να επικρίνουν το διχαστικό ύφος της ίδιας της συζήτησης, που κατά την εκτίμησή τους παραβιάζει τις παραδοσιακές αμερικανικές αξίες. Ο Leon Cooperman, διαχειριστής hedge fund και βετεράνος της Goldman Sachs, τον προηγούμενο μήνα άσκησε δριμύτατη κριτική στη λαϊκιστική τακτική του Αμερικανού προέδρου με μία ανοιχτή επιστολή, που συζητήθηκε ευρέως στους κύκλους της Wall Street.

Ο κ. Cooperman είναι ένας από τους δισεκατομμυριούχους που ακολούθησαν το παράδειγμα του Bill Gates και του Warren Buffett, δεσμευόμενος ότι θα δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Τάσσεται υπέρ της υψηλότερης φορολογίας και -εν αντιθέσει με άλλους της τάξης του- δεν επιρρίπτει στον κ. Obama τις ευθύνες για τα οικονομικά δεινά.

Αντιθέτως, γράφει: «Αυτό για το οποίο δικαιολογημένα μπορώ να σας επιρρίψω ευθύνες, όμως, είναι ο ρόλος που παίξατε εσείς και οι υφιστάμενοί σας στην κατεύθυνση που πήρε αυτή η εχθρική συζήτηση που μας έχει ταράξει και θυμίζει αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν πόλεμο των τάξεων».

Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, επίσης αμφισβητεί τη δαιμονοποίηση όσων έχουν πετύχει. Ο Stephen Schwarzman, ιδρυτής της Blackstone και χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του Mitt Romney, ζητά καταμερισμό των θυσιών, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση εναντίον των πλουσίων από μόνη της δεν θα λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ.

Ο κ. Schwarzman έχτισε την περιουσία του με τη βοήθεια μιας φορολογικής ελάφρυνσης, η οποία επιτρέπει σε διαχειριστές κεφαλαίων να χειρίζονται τις επενδυτικές αποδόσεις των πελατών τους ως κεφαλαιουχικά κέρδη που υπόκεινται σε μικρότερη φορολόγηση.

«Η φορολόγηση του πλουσιότερου 2% από μόνη της δεν θα μειώσει αρκετά το έλλειμμα του 1,3 τρισ. δολ., ώστε να ανακτηθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Για να είναι αποτελεσματικές οι μελλοντικές προσαρμογές στους προϋπολογισμούς δεν πρέπει να εξαιρείται καμία ομάδα συμφερόντων, εκτός από τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους», έγραψε σε άρθρο του για τους Financial Times τον Σεπτέμβριο.

Στις ιδιωτικές συζητήσεις ακούγεται συχνά ότι μόνο οι μισοί όσων καταθέτουν φορολογική δήλωση στις ΗΠΑ πληρώνουν τελικά φόρους. Δεν λείπουν και οι υπαινιγμοί εναντίον του Warren Buffett, του δισεκατομμυριούχου επενδυτή που έχει θέσει εαυτόν επικεφαλής της εκστρατείας για υψηλότερη φορολογία, δηλώνοντας ότι «υπάρχει πόλεμος των τάξεων εδώ και 20 χρόνια και η δική μου τάξη έχει κερδίσει».

Ανώτατο στέλεχος hedge fund επισημαίνει ότι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Buffett πληρώνει τόσο λίγους φόρους είναι επειδή πολύ σπάνια πουλάει και κατά συνέπεια σπάνια καταγράφει φορολογήσιμα κέρδη από τις αμέτρητες επενδύσεις του. «Οι κανονικοί άνθρωποι πουλούν πράγματα. Η δική του επενδυτική στρατηγική στηρίχθηκε στο σύνολό της στην αποφυγή φορολόγησης και όταν θα πεθάνει η περιουσία του θα πάει σε ένα ίδρυμα όπου και πάλι δεν θα πρέπει να πληρώσει φόρους», δηλώνει ο εκατομμυριούχος επικεφαλής του hedge fund.

Άλλοι επισημαίνουν τη συνεισφορά τους στην οικονομία. Τον Οκτώβριο, ο John Paulson, ο διαχειριστής του hedge fund που έβγαλε δισεκατομμύρια στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση μεγάλου αριθμού τοξικών ενυπόθηκων δανείων, εξέδωσε μία ανακοίνωση όπου υποστηρίζει ότι το δικό του hedge fund, το Paulson & Co., δημιούργησε περισσότερες από 100 υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη Νέα Υόρκη από τη σύστασή του.

«Το ανώτερο 1% των κατοίκων της Νέας Υόρκης πληρώνει περισσότερο από το 40% της συνολικής φορολογίας εισοδήματος, ευεργετώντας σημαντικά όλους τους κατοίκους της πόλης και την πολιτεία», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Αντί να διαβάλλουμε τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις μας, θα έπρεπε να τις στηρίζουμε και να τις ενθαρρύνουμε να παραμείνουν στη Νέα Υόρκη για να αναπτυχθούν».

Άλλοι πάλι επικαλούνται το αμερικανικό όνειρο και υπενθυμίζουν ότι και οι ίδιοι αναδείχθηκαν από την ένδεια στον πλούτο. Ο κ. Cooperman είναι γιος ενός υδραυλικού. Ο Anthony Scaramucci, επικεφαλής του fund of hedge funds, SkyBridge, στην αυτοβιογραφία του (Αντίο Gordon Gekko: Πώς να γίνεις πλούσιος χωρίς να παραδώσεις την ψυχή σου) καταγράφει την πορεία του από την εργατική τάξη στη Wall Street.

«Αυτό που πραγματικά θέλει το 99% είναι να γίνει μέρος του 1%», δηλώνει.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v