Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολιτική αβεβαιότητα... στοιχειώνει το ΧΑ

Στο… σύρσιμο του ΧΑ αποτυπώνεται η αβεβαιότητα που έχει επανέλθει στα πολιτικά πράγματα. Προχωρά μετ' εμποδίων το PSI, κάνει το πρώτο βήμα η ΕΤΕ για την ενίσχυσή της, μεμονωμένες ενδείξεις για καταγραφή χαμηλού της αγοράς.

Πτώση με τζίρο για… κλάματα στο Χ.Α. καθώς οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν καν τα 21 εκατ. ευρώ.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιό του έκανε λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ -αλήθεια, τόσα που έχουμε μετρήσει πλέον, έχει χαθεί ο λογαριασμός, όμως επίσης σημαντικό είναι πως το Χ.Α. επέστρεψε βαθύτερα στην προσφιλή του ενδοσκόπηση.

Ανοδικά αντέδρασαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η απασχόληση και τα deals ώθησαν υψηλότερα τη Wall, ωστόσο στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε στις 656,4 μονάδες κι ο FTSE 20 στις 252, με την Εθνική Τράπεζα να πραγματοποιεί το σχεδόν 25% του τζίρου. Από εκεί και πέρα, τι να πεις όταν για δύο μετοχές του 20άρη - Ελληνικά Πετρέλαια και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - ο τζίρος δεν ξεπέρασε καν τις εκατό χιλιάδες ευρώ για την κάθε μία;

Όμως, στο Χ.Α. αποτυπώνεται η γενικότερη κατάσταση που διατρέχει και πάλι τη χώρα στο… σύρσιμο των δεικτών και των μετοχών, ακόμη και του FTSE 20, και προεξοφλούνται το τέλμα και το αδιέξοδο που εμφανίζονται εκ νέου, κυρίως στο πολιτικό μέτωπο.

Τα νέα από το PSI είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενα και παρά την ενέργεια του Vega οι αγορές έχουν συνεκτιμήσει ανάλογες κινήσεις πολλών ακόμη χαρτοφυλακίων, πέραν του ισπανικού. Το πρόγραμμα, ωστόσο, φαίνεται να περπατάει με εμπόδια, δυσκολίες και τις… παγίδες του. Υπολογίζεται πως στο τέλος Ιανουαρίου θα μπορεί να παρουσιαστεί η τελική πρόταση στους ενδιαφερόμενους.

Η κατάσταση, όμως, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα, την ώρα  όπου σήμερα συναντώνται οι κ. Λ. Παπαδήμος και Αντ. Σαμαράς. Εκτίμησή μας είναι πως ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει συναίσθηση και της κατάστασης και των κινδύνων που ελλοχεύουν, για να δούμε, όμως...

Κατά συνέπεια, οι καθαρά επιχειρηματικές ειδήσεις κι εξελίξεις περνούν σε δεύτερη μοίρα, πόσο μάλλον οι παρεμβάσεις του τύπου ΣΕΒ, όπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου επαναλαμβάνεται μονότονα και χωρίς αποτέλεσμα.

Προχώρησε, όπως αναμενόταν, χθες η Εθνική στο πρώτο -από μία σειρά κρίσιμων και σύνθετων βημάτων- προκειμένου να διασφαλιστεί ο όμιλος και να αποφευχθεί αυτό που είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος, δηλαδή η κρατικοποίησή της. Στο 1,58 ευρώ η μετοχή, με ελάχιστα στο 1,44 ευρώ -που προσώρας κρατά-, ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα, καθώς όσο κερδίζεται χρόνος από την ΕΤΕ τόσο ενισχύεται η θέση των μεσοπρόθεσμων αγοραστών.

Το ότι η ΕΤΕ δεν έχει γράψει νέο ελάχιστο (αυτό μέχρι τώρα το αποφεύγει και η Τράπεζα Πειραιώς) είναι μία ένδειξη. Δεν αρκεί βέβαια, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να την προσμετρήσουμε. Όπως και το ότι ο σηματωρός Τιτάν δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 11 ευρώ, αλλά και το ότι ο Μυτιληναίος επανακάμπτει προς τα 3 ευρώ. Επίσης, η προσπάθεια που εμφανώς καταβάλλεται από τη Motor Oil να μην υποχωρήσει χαμηλότερα της ελάχιστης τιμής των 5,50 ευρώ (σημειώθηκε στις 25/11).

Κάποιες ενδείξεις σημειώνουμε και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση είτε αφορούν το μάζεμα που γίνεται στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, το 23% που έχει σημειώσει τον τελευταίο μήνα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, είτε τις συναλλαγές 297.060 στη μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου, μετά μάλιστα την έναρξη κάλυψης από τη Eurobank Sec., που έθεσε τον πήχη προς το 0,80 ευρώ.

Ενδείξεις... Άλλωστε, δεν κάνουμε τίποτε άλλο εδώ και εβδομάδες από το να καταγράφουμε ενδείξεις, στατιστικά και διαγράμματα προκειμένου να έχουμε πληρέστερη εικόνα της αγοράς μας. Σε σημείο που να ασπαζόμαστε την εκτίμηση της eZMarket πως το Χ.Α. βρίσκεται πλέον στο χαμηλότατο σημείο του μακροπρόθεσμου χαμηλού του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v