Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνοδος με μοχλό τις τράπεζες

Το χρηματιστηριακά… δίσεκτο 2011 φεύγει, το ημερολογιακά δίσεκτο 2012 έρχεται. Άνοδος που εντάθηκε μετά την ιταλική δημοπρασία στο ΧΑ, με υπεραπόδοση κυρίως τραπεζικών μετοχών και αντίδραση του FT20 προς τις 265 μονάδες.

Με αποδόσεις της τελευταίας στιγμής αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών… αποχαιρετώντας το δίσεκτο, από χρηματιστηριακής πλευράς, 2011.

Με υπεραπόδοση κυρίως των τραπεζικών μετοχών, που ωθούν τον μεν FTSE20 στις 264, τον δε Γενικό Δείκτη στις 677,6 μονάδες. 

Η ανοδική κίνηση εντάθηκε περαιτέρω μετά την ενθαρρυντική ιταλική δημοπρασία, με τον ΓΔ να ξεπερνά προσωρινά ακόμη και στις 680 μονάδες με "άλμα" κοντά 2,5%.    

Δίσεκτη μεν από χρηματιστηριακής πλευράς η χρονιά που φεύγει, ημερολογιακά όμως αυτή που έρχεται έχει την χάρη. Το 2012 είναι ημερολογιακά δίσεκτη χρονιά με έντονη σεναριολογία και συνωμοσιολογία να την περιβάλει. Πάντως εμείς τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο χρηματιστηρίου τα… είδαμε όλα μέσα στο 2011.

Η αξία των συναλλαγών στα γνώριμα μετριότατα επίπεδα των τελευταίων ημερών, μόλις που ξεπερνούσε τα 3 εκατ. ευρώ στις 11.00.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχυόταν πριν από λίγο 3,70% έως τα 1,68 ευρώ, η μετοχή των Alpha-Eurobank στα 0,552 και 0,379 αντίστοιχα, η μετοχή της Πειραιώς στα 0,255 ευρώ. Έως 9,4% αντιδρούσε πριν από λίγο η μετοχή της Marfin Popular στα 0,317 και της Κύπρου κατά 3,91% στα 0,611 ευρώ.

Σε αντίθεση με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονταν για μετοχές των Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ. Χαμηλότερα όμως υποχωρούσαν και οι μετοχές των εταιρειών Τιτάν, Motor Oil, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

Πρόκειται κυρίως για μετοχές μη τραπεζικών εταιρειών που είχαν συνολικά για το 2011 καλύτερη πορεία σε σχέση με τις τράπεζες ενώ στην πλειονότητά τους οι ελάχιστες τιμές 52 εβδομάδων καταγράφηκαν αρκετά πριν από τα χαμηλά επίπεδα των τραπεζικών τίτλων.

Υποτονικό κλίμα, διάθεση επικρατούσε και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ συντηρείται υψηλότερα των 1,31 δολαρίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v