Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε εξέλιξη το τραπεζικό “window dressing”

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τραπεζικός δείκτης, με αθροιστικά κέρδη 15%. Κέρδη άνω του 10% για Alpha, Eurobank. Σε τραγικά επίπεδα παραμένει ο τζίρος, μόλις ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ.

Μπορεί ο αναιμικός τζίρος να καταγράφει συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 15,06%.

Σαφώς ηπιότερη η αντίδραση στις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, ενώ από την μέση και χαμηλότερα συντελείται μία προσπάθεια αντίδρασης, όπου αυτή συνδυάζεται με χαμηλό κόστος.

Το υπόλοιπο ταμπλώ σε απόλυτη εγκατάλειψη, περιμένει καρτερικά να τελειώσει μία μαρτυρική χρηματιστηριακή χρονιά και βέβαια ζητούμενο παραμένει το πόσες από τις εισηγμένες εταιρείες θα έχουν τις μετοχές τους να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. και του χρόνου τέτοιον καιρό (!).

Επιστρέφοντας στους Τραπεζικούς τίτλους που όλοι ανεξαιρέτως έκλεισαν με θετικό πρόσημο (πλην της μετοχής της Τραπέζης της Ελλάδος που έκλεισε με οριακές απώλειες), σαφώς καλύτερες “διαθέσεις” επέδειξαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank και Alpha Bank, ενώ η αναρρίχηση της Εθνικής γίνεται με σχετική δυσκολία, καθώς η προσφορά μόνο αμελητέα δεν δείχνει ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Από τις υπόλοιπες θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, εξαιρετικά ασθενική κρίνεται η επιχειρούμενη αντίδραση στον ΟΤΕ, παρά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά που έχουν προηγηθεί, ενώ στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, κατέβασε ρυθμούς και άλλαξε πρωταγωνιστές ο όμιλος Βιοχάλκο.

Επίσης κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στο χαμηλό ημέρας (!)

Μόλις τρεις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (-1,67%), Τιτάν (-0,79%) και ΟΠΑΠ (-2,21%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Jumbo.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+11,91%), Eurobank (+12,5%), MPB (+6,62%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+8,05%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Κύπρου, Πειραιώς και Folli Follie Group, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά κύριο λόγο με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 674,71 μονάδες (15.28) και έκλεισε τελικά στις 669,49 με κέρδη 0,67%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας να εξαϋλώνεται μόλις και ξεπέρασε τα 15 εκατ. (!)

Υποφερτή η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών και 28 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 30%.

Άξια λόγου ίσως να αποδειχθεί και για την συνέχεια η κίνηση που συντελείται στην μετοχή της Γενικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 21/12 έληξε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος, ενώ αύριο 28/12 λήγει και το δικαίωμα προτίμησης.

Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται σε τιμή διπλάσια της τρέχουσας (0,40 ευρώ) και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η όποια κάλυψη θα γίνει από τον βασικό μέτοχο, που μπορεί να έχει κάθε λόγο να μαζέψει και όποια προσφορά υπάρχει στο ταμπλώ σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα. Άλλωστε το free float που θα δημιουργηθεί μετά και την νέα αύξηση θα είναι ελάχιστο και θα δώσει τροφή σε σενάρια και δεύτερες σκέψεις …

Μικτή και μάλλον υποτονική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με την πλειονότητα των διεθνών αναλυτών να συστήνει επιφυλακτικότητα και αυξημένη προσοχή στις Αγορές ομολόγων, τονίζοντας ότι η επικείμενη δημοπρασία των Ιταλικών ομολόγων την ερχόμενη Τετάρτη και την Πέμπτη, θα δώσει ένα σαφές μήνυμα για την βιωσιμότητα του προγράμματος μακροπρόθεσμης επαναχρηματοδότησης (Long Term Refinancing Operation – LTRO) των οικονομιών των Χωρών του GIIPS (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία).

Οι αποδόσεις των 10ετών Ιταλικών ομολόγων την τελευταία εβδομάδα παρέμειναν πεισματικά κοντά στο επίπεδο του 7% το οποίο θεωρείται μη βιώσιμο (πιθανώς λόγω της αναποτελεσματικότητας των μέτρων λιτότητας από την Ιταλική Κυβέρνηση). Ένα αρνητικό αποτέλεσμα από αυτή την δημοπρασία θα μπορούσε να αναθερμάνει τους φόβους για την χρηματοπιστωτική κρίση.

Σημαντικές ανησυχίες εκφράζει η UBS στην τελευταία ανάλυση της για την πορεία του δανεισμού της Ευρωζώνης, καθώς μόνο τον Ιανουάριο θα πρέπει να ανανεωθούν ομόλογα περίπου 82 δισ ευρώ και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Την ώρα που η Ιαπωνία νομισματοποιεί το χρέος και οι ΗΠΑ εκδίδουν διαρκώς νέο χρήμα, στην Ευρώπη όλα είναι ρευστά, τονίζει ο οίκος.

Οι Ηγέτες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πως θα διαχειριστούν την κρίση, ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης γιγαντώνονται, ενώ το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να αντληθούν από τις Αγορές 234 δισ ευρώ και ολόκληρο το 2012 περί τα 740 δισ ευρώ.

Οι Αγορές, ήδη είναι σε κατάσταση “risk off”, ενώ δεν αποκλείεται να εκτινάξουν το κόστος δανεισμού σε υπέρογκα ύψη.

Σύμφωνα με τη UBS τα Κράτη αναμένεται τον Ιανουάριο να προχωρήσουν σε σημαντικές εκδόσεις, ενώ αν βρουν πρόσφορο έδαφος δεν αποκλείεται να καλύψουν και εκδόσεις επόμενων μηνών.

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε το ποσό των χρημάτων που οι Εμπορικές Τράπεζες τοποθετούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με overnight επιτόκιο, αποτυπώνοντας τις εντάσεις στην Αγορά και την αβεβαιότητα που οδηγεί τις Τράπεζες στην αγωνιώδη αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων για τη ρευστότητά τους. Ειδικότερα, οι Τράπεζες κατέθεσαν 411,813 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τη Δευτέρα, από 346,994 δισ. ευρώ την Πέμπτη, πριν από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Την τελευταία φορά που οι καταθέσεις “σκαρφάλωσαν” σε ιστορικά υψηλά, ήταν τον Ιούνιο του 2010, όπου και οι καταθέσεις είχαν αγγίξει τα 384,3 δισ. ευρώ.

Επιφυλακτικό ξεκίνημα και στην Wall Street, εν μέσω μικτών μηνυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, πτώση τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση σημείωσαν οι τιμές των Αμερικανικών κατοικιών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους δείκτες S&P/Case-Shiller.

Ειδικότερα, οι δείκτες Case-Shiller για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικής περιοχές των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 1,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και 3,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2010. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση του δείκτη των 20 περιοχών σε ετήσια βάση κατά 3,2%.

Από την άλλη, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο ενισχύθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Αμερικανική οικονομία τον Δεκέμβριο και ανήλθε στο 64,5. Τον Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος είχε διαμορφωθεί στο 55,2. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη βελτίωση, στο 60 περίπου.


Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Ευχάριστη αντίδραση με αναιμικό όγκο, αλλά και εμφανής προσπάθεια “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, είναι τα χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Παπαριστείδη.

Η υπόλοιπη Αγορά είναι εμφανές ότι ακολουθεί με δυσκολία και επενδυτές περιμένουν το επόμενο μεγάλο νέο που δεν είναι άλλο από τους όρους του PSI plus, για το οποίο (σύμφωνα με την άποψη του κ. Παπαριστείδη), δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία.

Θετική εξέλιξη και η πρόσφατη ενίσχυση ρευστότητας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών από την ΕΚΤ, με τριετή χρηματοδότηση, όπως και οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που ανακοινώθηκαν με προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Κατά την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance, οι τρέχουσες αποτιμήσεις στο Χ.Α. έχουν ενσωματώσει επίπεδα “default” και έτσι οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση δεν θα πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία άρχισαν να “πέφτουν” τα πρώτα στοιχήματα, για το αν στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις (που απομένουν), ο συνολικός τζίρος θα γράψει και νούμερα χαμηλότερα των 10 εκατ. ευρώ, τονίζει απόλυτα απογοητευμένος ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς το οικονομικό προσκήνιο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από τα έως τώρα γνωστά δεδομένα επιτείνοντας την στάση αναμονής, των αλλοδαπών κυρίως επενδυτών, ενόψει του PSI και ενδεχομένως των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών τεστ της Blackrock.

Στα θετικά ίσως σημεία που θα αποφόρτιζαν μερικώς το εγχώριο οικονομικό κλίμα θα μπορούσε να θεωρηθεί η συμφωνία μετάθεσης των εκλογών ενδεχόμενο το οποίο είχε δημιουργήσει κάποιο προβληματισμό ως προς την δυνατότητα ολοκλήρωσης των βασικών εγχειρημάτων της παρούσας Κυβέρνησης στο χρόνο που είχε αρχικά προσδιοριστεί.

Η παραδοσιακή υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα και η έλλειψη άλλων εγχώριων νέων αναμένεται να κρατήσει το ενδιαφέρον σε χαμηλά επίπεδα εώς το τέλος του έτους περιορίζοντας το ανοδικό αλλά και το καθοδικό περιθώριο για την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


ΥΓ. Μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία από έναν παλαιό παράγοντα της Αγοράς

Καλό “haircut” είπε το αφεντικό στους υπαλλήλους για το 2012, τι να εννοούσε; To “haircut” στους μισθούς τους; To “haircut” στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα: Το “haircut” στο τρόπο ζωής όλων και ιδίως των υπαλλήλων; Ένα ήταν σίγουρο, ότι μάλλον κάτι παραπάνω ήξερε από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι στην τρέχουσα φάση ότι και να τους έλεγε χαμογελούσαν αμήχανα.

Τι να έκαναν άλλωστε, δεν ήξεραν αν θα πάρουν δώρο, όσο αντισυνταγματικό και να ήταν, δεν ήξεραν αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες για να γεμίσουν με δώρα το Χριστουγεννιάτικό δέντρο. Γιατί εκεί που οι Τράπεζες χάριζαν τα δάνεια τα προηγούμενα χρόνια, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά δάνεια, ξαφνικά σταμάτησαν.

Σταμάτησαν να τροφοδοτούν την αλόγιστη κατανάλωση που επέβαλλε τον εσπρέσσο των €5,00, την αλλαγή κινητού κάθε 6 μήνες, τα γεύματα σε “ακριβές” ταβέρνες, το μπουκάλι των €200 και €250 στις λεγόμενες “μεγάλες πίστες”, την αγορά υποδημάτων και ρούχων κάθε μήνα και γενικότερα την υπερβολική χρήση των δανεικών με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια για λόγους ανταγωνισμού και επίδειξης.

Σε όλη αυτή την αλόγιστη κατάχρηση από τους μη έχοντες, ούτε εξετάσθηκε ποτέ ούτε συνυπολογίσθηκε η δυνατότητα και ευκολία αποπληρωμής όλων αυτών των δανείων που δόθηκαν με βασικό γνώμονα και μόνο την επίτευξη των στόχων κάθε τμήματος για τη λήψη των περιβόητων “bonus” και όχι την οικονομική πορεία της Χώρας, τις προοπτικές της και καθώς και αυτές της παγκόσμιας οικονομίας.

Το αποτέλεσμα ήταν προφανές, όλος αυτός ο “αέρας” που δόθηκε έπρεπε σταδιακά να φύγει. Μπόρεσε να φύγει με σχετική ευκολία από αυτούς τους όποιους ξεκίνησε η κρίση, καθώς το ένα σύνταγμα, το ένα νόμισμα και η μία Κεντρική Τράπεζα και η εξαιρετικά σύντομη ανακεφαλαιοποίηση των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων το κατέστησαν σχετικά εύκολο με την σημαντική βοήθεια βέβαια της Κεντρικής τους Τράπεζας.

Το πρόβλημα όμως μεταφέρθηκε στη “Βαβέλ” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας πλέον πολύ δύσκολη την επίλυσή του. Το 2012 θα είναι ίσως το πιο σημαντικό έτος για την μεταπολεμική Ελλάδα, αλλά και για την πορεία και ύπαρξη της ίδιας της Ευρωζώνης. Ευχή όλων, πιστεύω, είναι η επιστροφή σε πραγματικές αξίες και προτάσεις που θα αξιοποιήσουν το εν υπνώσει δυναμικό κάθε Κράτους - Μέλους και όχι η παραμονή στην αντιγραφή ενός φαλιρισμένου μοντέλου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v