Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τρεις και σήμερα…

Τέσσερεις συνεδριάσεις για να φύγει το...καθημαγμένο 2011 και το ΧΑ αναζητεί τα ελάχιστα σημεία αναφοράς του. Στο επίκεντρο η συνάντηση Λ. Παπαδήμου- Γ. Παπανδρέου, το ενδιαφέρον στις τράπεζες, λόγω PSI.

Έρχεται Ζάππειο ΙΙ, σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος και εμείς επικεντρωνόμαστε στην προοπτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών, τα χαρτιά Βενιζέλου και τα ανοίγματα σε Σαμαρά. Σε μία καθημαγμένη οικονομία- κοινωνία οποιαδήποτε ενέργεια-πρόταση θα μπορούσε να συμβάλλει στην δημιουργία προϋποθέσεων αναστροφής προφανώς είναι καλοδεχούμενη. Σε ένα ερειπωμένο Χρηματιστήριο τα ελάχιστα σημεία των δεικτών, μετοχών θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τον επόμενο γύρο, χρονιά.

Νέα χρονιά, νέα αρχή και εάν μπορεί σε τούτο τον τόπο να σταθεί κάτι όρθιο από εδώ και πέρα μακάρι να συμβεί. Στις 665 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 256 ο FTSE 20 με τις τράπεζες να έχουν υποστεί- μέσα στο 2011- ιστορική συντριβή, εξουθενωτική απαξίωση με το Σύστημα να επιστρέφει δεκαετίες πριν τότε που περιοριζόταν στα εθνικά σύνορα.

Έχουν προεξοφληθεί και αποτυπωθεί στις συντριπτικές απώλειες των τραπεζών ζημιές και επισφάλειες, ρευστοποιήσεις παγίων και πωλήσεις θυγατρικών σε σημείο, που η δημοσιοποίηση των ελέγχων της Black Rock να έχει-πλέον- λιγότερη σημασία. Εκκρεμεί ωστόσο το PSI, που εύλογα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις νέες ισορροπίες στον κλάδο, την θέση παλαιών μετόχων, τον ρόλο μεγαλοεπιχειρηματιών στη «νέα εποχή» (προσωπικά με ενοχλεί ο όρος...νέα εποχή, καθώς ούτε κάθαρση έχει συντελεστεί στην χώρα, ενώ πολλά παλιά συστατικά είναι παρόντα και θρασύτατα αυτάρεσκα ούτε κάτι...καινούργιο έχουμε δει ως πολίτες....αλλά εν πάσει περιπτώσει και χάριν οικονομίας της συζήτησης).

Προφανώς η συνάντηση Λ. Παπαδήμου- Γ. Παπανδρέου έχει τη σημασία της και πιθανότατα η ημέρα να βγάλει είδηση. Τουλάχιστον όσον αφορά στην -χονδρική- εκτίμηση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών.

Σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια διαβάζουμε για την σκληρή μάχη στα έργα του βιολογικού καθαρισμού, με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα να είναι μία από αυτές όπου θα «συγκρουσθούν» επιχειρηματικά συμφέροντα, που κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι παρόντα στον επόμενο ιστορικό γύρο της αγοράς, της οικονομίας.

Επί μέρους δραστηριότητες, κλάδους και συμφέροντα καταγράφουν, προσπαθούν να ανιχνεύσουν...κυνηγοί ευκαιριών εν όψει των συστημικών μεταβολών που θα επέλθουν σε πολλά μέτωπα από το 2012 και μετά. Για αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η καταγραφή, ο εντοπισμός τους. Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά των NYT για τα αμερικανικά συμφέροντα, που...ψάχνουν στην Ευρώπη, προφανώς και στην περιφέρεια της ευρωζώνης, στην Ελλάδα.

Στις συνεδριάσεις, που απομένουν για το 2011 θα φανεί κατά πόσον το ΧΑ θα μείνει χωρίς ...χριστουγεννιάτικο μποναμά (ελάχιστη σημασία έχει άλλωστε...) όπως σημειώναμε το Σάββατο αν πρακτικά τα πολυετή ελάχιστα μπορούν να αποτελέσουν τα ιστορικά σημεία του πυθμένα, που διαμορφώνεται μεθοδικά από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα.

Αν και κατά την εκτίμηση μας ΔΕΝ θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες παραδοχές του τύπου Γιλμάζ, καθώς έρχονται να υπενθυμίσουν με τον πλέον δραματικό τόνο, πως τους...γείτονες σου δεν τους επιλέγεις και πως δεν θα πρέπει να ξεχνάς τις διδαχές των προγόνων σου.

Καλές γιορτές σε κάθε περίπτωση....

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v