Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηταν στραβό το… κλήμα

Στο κόκκινο οι αγορές καθώς αργεί η «τελική λύση» και πυκνώνουν οι αστάθμητοι παράγοντες. Στο ΧΑ εκτός των άλλων βαριά πέφτει η «σκιά» μετά τις παραιτήσεις Πεπόνη- Μουζακίτη και τον νέο γύρο αντιπαραθέσεων στην κυβέρνηση.

Στο κόκκινο η Wall- τριγμοί στις αγορές παρά τη σημαντική μείωση, που κατέγραψαν τα επιτόκια στην δημοπρασία ιταλικών ομολόγων. Ακόμη μία απόδειξη- του πόσο ευάλωτες παραμένουν οι αγορές, του βαθύτατου προβλήματος των ίδιων των τραπεζών και του συστήματος- αλλά και της επιβεβλημένης ανάγκης για την επίτευξη ουσιαστικής συμφωνίας κοινής αποδοχής, διεθνώς.

Από την σχετική θεματογραφία του euro2day εστιάζουμε στην… εκτόξευση σε επίπεδα ρεκόρ του ισολογισμού της ΕΚΤ και το νέο γύρο πιέσεων στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ, μετά την αύξηση του δανεισμού προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ρευστότητα. Ειδικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου, ο δανεισμός στις τράπεζες της ευρωζώνης από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 214 δισ. ευρώ, στα 879 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο ισολογισμός αυξήθηκε κατά 239 δισ. ευρώ, στα 2,73 τρισ. ευρώ. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το ευρώ υποχώρησε στα 1,294 δολάρια. Αυτά μέχρι τελευταία με το ευρώ να πιάνει χαμηλό στα 1,299 $, τις ιρανικές ενέργειες να προκαλούν αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου και τον S&P 500 να διορθώνει οριακά χαμηλότερα των 1.250 μονάδων.

Θεαματικό το «γύρισμα» και στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 669,57, τον FTSE 20 στις 258,27 από τις 268,49 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές να «αδειάζονται» και πάλι… άτσαλα. Στα 1,62 ευρώ η σχετικά σταθερότερη Εθνική Τράπεζα, αδύναμες και εχθές (προς το κλείσιμο) οι Alpha-Eurobank, στα 0,24 η Τράπεζα Πειραιώς, απώλειες 6,55% για την μετοχή της Marfin Popular, και -5,5% η Τράπεζα Κύπρου (παρά την χθεσινή θριαμβική αντίδραση του ΧΑΚ).

Το, ότι συγκεκριμένες μετοχές-σηματωροί (εκτός τραπεζικού κλάδου) το… πάλεψαν μέχρι τέλους ενισχύει την εκτίμηση πως εδώ και καιρό ένα σημαντικό μέρος του 20άρη διαφοροποιείται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, επιζητά καλύτερη τύχη (και) χρηματιστηριακά στο… ταμπλώ και αν μη τι άλλο συντηρεί σχετικώς αξιοπρεπείς αποτιμήσεις.

Στοιχείο, που από μόνο του δεν αρκεί όμως όσο δεν προχωρούν έργα σε επί μέρους κλάδους ενδιαφέροντος τους (ενδεικτικό το σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια για νέες καθυστερήσεις στον τομέα των απορριμμάτων) και όσο δεν παρέχονται οι ανάσες χρηματοδότησης από τον τραπεζικό κλάδο. Ο τελευταίος βρίσκεται σε τελική φάση ξεκαθαρίσματος (με ό τι αυτό συνεπάγεται για τα κάθε λογής συμφέροντα) με επίσης ενδεικτική τον σχεδιασμό της ΑΤΕBank, που βάζει πωλητήριο σε 13 συμμετοχές της έως 30/6 του 2012.

Και μέσα στο γενικότερο χαμό «σκάει» και το θέμα της παραίτησης των δύο οικονομικών εισαγγελέων πυροδοτώντας- αναπόφευκτα- νέο γύρο αντιπαράθεσης σε πολιτικό (και όχι μόνο) επίπεδο, τριβών μεταξύ των κυβερνητικών συνεταίρων με απρόβλεπτες συνέπειες σε μία τόσο εξαιρετικά ευαίσθητη και κρισιμότατη συγκυρία. Τι να πει κανείς… άξιοι της μοίρας μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v