Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μηδένισε στο τέλος το ...κοντέρ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε σαν συνέχεια του “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων στις τράπεζες και εξελίχθηκε σε αξιοπρόσεκτο profit taking. Κέρδη για 3Ε, ΟΤΕ. Πτώση για Κύπρου (5,61%), EFG (2,2%). Eνισχυμένος ο τζίρος.

Συνεδρίαση που ξεκίνησε σαν συνέχεια του “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων στον Τραπεζικό κλάδο και εξελίχθηκε σε αξιοπρόσεκτο profit taking, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο σημερινός τζίρος να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων και τα πράγματα στο Χ.Α. να έλθουν τα επάνω κάτω (!)

Μάλιστα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν ΟΤΕ και Coca-Cola δεν ανελάμβαναν σημαντικές πρωτοβουλίες μόλις ξεκίνησαν οι κινήσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στις Τραπεζικές μετοχές.

Εννοείται ότι μετά από κάποιες συνεδριάσεις και σήμερα είχαμε επανάληψη εγκλωβισμών για τους καθυστερημένους αγοραστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 277,52 μονάδες (+7,12%, για να κλείσει τελικά πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με σημαντικές απώλειες), ο τίτλος της Εθνικής μέχρι τα 1,73 ευρώ (+6,79%), της Alpha Bank μέχρι τα 0,5670 ευρώ (+7,79%), της Eurobank μέχρι τα 0,3900 ευρώ (+8,33%, του Ταχ. Ταμιευτηρίου μέχρι τα 0,4390 ευρώ (+5,53%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,2650 ευρώ (+7,29%), της Κύπρου μέχρι τα 0,6390 ευρώ (+8,67%) και της MPB μέχρι τα 0,3200 ευρώ (+10,34%).

Οι δύο τελευταίες φάνηκαν να ευνοούνται και από το θετικό κλίμα στο Χ.Α.Κ., καθώς η Αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο Οικόπεδο “Αφροδίτη” της Κύπρου, και η οποία ειδοποίησε επισήμως την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι βρίσκονται τουλάχιστον 7 τρισ. εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο Οικόπεδο, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Επίσης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μέχρι τις 685,98 μονάδες με κέρδη 2,46%, όμως τελικά έκλεισε με οριακή άνοδο 0,01%.

Και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι οι “ειδικές συνθήκες” θα συνεχίσουν, κατά κύριο λόγο, να ασκούν την επιρροή τους στον Τραπεζικό κλάδο ο οποίος αν και προσφέρεται για συναλλαγές γρήγορης διάρκειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαχειριστικά με πολύ πειθαρχία, συντηρητικές προσδοκίες αποδόσεων και αυξημένη εγρήγορση.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το δυνητικό τεχνικό ανοδικό περιθώριο του Γενικού Δείκτη έδειξε ότι εξαντλείται οριακά υψηλότερα από τις 700 - 720 μονάδες.

Κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, απλά τον βγάζει από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι, ενώ κλεισίματα υψηλότερα των 740 μονάδων δίνουν ενδείξεις αλλαγής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Εξ ίσου δύσκολα τα τεχνικά θέματα και για τον FTSE που ζητάει κλεισίματα υψηλότερα των 275 μονάδων για να πάρει κάποιες “αναπνοές” και κλεισίματα υψηλότερα των 300 μονάδων για να ελπίζει σε έξοδο από την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης και η απόφαση του προέδρου του Χ.Α. κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της PC Systems, μετά την σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με την οποία η Διοίκησή της υπέβαλε αίτηση ανοίγματος της διαδικασίας εξυγίανσης κατ΄άρθρο 99 του Ν.3588/07.

Το ΔΣ του ΧΑ θα αξιολογήσει σήμερα το ενδεχόμενο μεταφοράς της εταιρείας στην Κατηγορία Επιτήρησης σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α.

Δεν φαίνεται να αλλάζουν άποψη, όσοι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι, τονίζοντας ότι όλα τα σημαντικά μέτωπα για την Αγορά παραμένουν ανοιχτά και τα προβλήματα δυσκολοκατάβλητα.

PSI, διαρθρωτικές αλλαγές, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις και διαμόρφωση συναινετικών πρακτικών από το πολιτικό σύστημα, μπορεί να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της Κυβερνητικής ατζέντας, όμως ουσιαστικά τίποτα δεν φαίνεται να κινείται.
 
Σε αυτό το μήκος κύματος και το δημοσίευμα της Αγγλικής έκδοσης του “Der Spiegel”.

“Έξι εβδομάδες μετά τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, η Ελλάδα ακόμη δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί” αναφέρει το άρθρο. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον “βαθύ διχασμό στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου” η οποία “έχει χάσει την λαϊκή εμπιστοσύνη”. “Ακόμη και τα πιο επείγοντα μέτρα έχουν παγώσει” αναφέρει το Der Spiegel.

Μικτή η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπως και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, ενώ διαθέσεις αποκλιμάκωσης δείχνουν τα spreads της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, μετά την σημερινή Ιταλική δημοπρασία.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 9 δισ ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων και μάλιστα με σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού. Η μέση απόδοση άγγιξε το 3,251%, που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξεως του 50% από το ρεκόρ του 6,5% που είχε καταγραφεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Από την άλλη, η αξιοποίηση του μηχανισμού overnight καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανήλθε σε νέο ιστορικό ρεκόρ την Τρίτη.

Οι Τράπεζες εναπόθεσαν overnight 452,034 δισ. ευρώ την Τρίτη, από 411,813 δις την Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα καταδεικνύουν την συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στις διατραπεζικές Αγορές δανεισμού, καθώς οι Τράπεζες προτιμούν να χρησιμοποιούν τους πολύ χαμηλού κινδύνου μηχανισμούς της ΕΚΤ, παρά να δανείζονται μεταξύ τους.

Επίσης δεν πρέπει να περάσει χωρίς υποσημείωση η νέα σημαντική υποχώρηση του ευρώ, που κινείται πλέον σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,30 δολαρίων. Αλλαγή του σκηνικού στα Χρηματιστήρια, με την επιστροφή τους στα κέρδη, προβλέπουν οι “ειδικοί” της Wall Street για το 2012.

Οι 10 κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές για τις Αμερικανικές μετοχές, που συμμετείχαν στην ετήσια δημοσκόπηση της “Βίβλου” των Αγορών (του περιοδικού Barron’s) προβλέπουν ότι η επόμενη χρονιά θα κλείσει με κέρδη 12% για τον Αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Όμως, η βελτίωση του κλίματος στα Χρηματιστήρια προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι στρατηγικοί αναλυτές, δεν μπορούν παρά να παραδεχτούν ότι οι προοπτικές των Αγορών για το πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι φτωχές.

Οι επόμενοι έξι μήνες προβλέπονται για τα Χρηματιστήρια δυσκολότεροι από ό,τι υπήρξαν οι τελευταίοι έξι μήνες.

Όμως, μετά τα μέσα της χρονιάς, το περιβάλλον αναμένεται να αλλάξει δραστικά, επιτρέποντας στον S&P 500 να αναρριχηθεί στις 1360 μονάδες ως τα τέλη του 2012.

Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης – βαρόμετρο για τις Αγορές, έχει μπροστά του μία σημαντική τεχνική πρόκληση που δεν είναι άλλη από την ζώνη αντίστασης 1280 – 1330, ανοδική διάσπαση της οποίας θα δώσει βραχυχρόνιο ράλι, αλλά ευκαιρίες ρευστοποιήσεων για την καταγραφή σημαντικών κερδών.

Πέντε οι τίτλοι με τελικό θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+1,71%), Jumbo (+1,87%), Folli Follie Group (+2,53%), Ελλάκτωρ (+2,59%) και ΟΤΕ (+1,9%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Βιοχάλκο και Εθνική Τράπεζα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MPB (-6,55%) και Κύπρου (-5,61%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MIG και με μικρότερες οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 19 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 666,15 (10.33) και υψηλό τις 685,98 (12.10).

Μετά τις 15.00 σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση με κάθε ενδοσυνεδριακή κορυφή να είναι χαμηλότερη της προηγούμενης και τελικό κλείσιμο στις 669,57 με κέρδη 0,01%, ενώ ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 31,5 εκατ.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 29,89%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Η χρονιά δείχνει να ολοκληρώνεται με ένα αδύναμο “window dressing” σχεδόν αποκλειστικά περιορισμένο στον Τραπεζικό κλάδο και το οποίο δεν έφερε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Απόλυτα αναμενόμενοι οι χαμηλοί τζίροι, που δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και στο νέο έτος, για όσο διάστημα παραμένει η αβεβαιότητα στο θέμα της συμφωνίας γύρω από το Ελληνικό χρέος.

Το 2011 συνέτριψε τις αποτιμήσεις των εισηγμένων και κατέδειξε τις αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνοντας όμως την ίδια εικόνα επί “δικαίων και αδίκων”, στοιχείο που θα πρέπει να διορθωθεί την νέα χρονιά, όπου και αναμένεται μία σειρά από εισηγμένες εταιρείες με αξιόλογο παραγωγικό μοντέλο, εξαγωγικό χαρακτήρα και ικανό management να αποτελέσουν σημεία ενδιαφέροντος για τους λίγους Έλληνες και ξένους επενδυτές που μπορεί να συνεχίσουν να ασχολούνται με την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Οι χαμηλοί τζίροι και η διάθεση σταθεροποίησης της Αγοράς μέσω διορθωτικών κινήσεων σε έντονα υποτιμημένους τίτλους ενδέχεται να αποτελέσει το επικρατέστερο σενάριο μέχρι το τέλος του χρόνου, σε μια κατά τα άλλα περίοδο που η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν προσφέρεται για την δημιουργία εντυπώσεων, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Εφόσον σε δεύτερο χρόνο διαπιστωθεί μαζικότερη συμμετοχή στην τάση θα είμασταν περισσότερο πρόθυμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου εστιάζοντας περισσότερο σε βραχυπρόθεσμες διάρκειες διακράτησης.

Αν και τεχνικά η εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιαίτερα εύθραυστη καθώς οι τιμές δεν έχουν την απαραίτητη συνεκτική δομή, η συμπλήρωση 27 συνεδριάσεων κάτω από τις 700 μονάδες χωρίς κάποια ανοδική διορθωτική κίνηση αυξάνει τις πιθανότητες συνέχισης αυτής της ήπιας ανοδικής αντίδρασης δίνοντας ένα χαρακτήρα συσσώρευσης στις συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί από τις 22 Νοεμβρίου έως σήμερα.

Από εκεί και πέρα, το δεύτερο μισό της σημερινής συνεδρίασης, κατέδειξε ότι οι τιμές που είχαν δημιουργηθεί δεν είχαν συνοχή, όπως και οι τάξεις των “όψιμων” αγοραστών, για αυτό και κατέρρευσαν στις πρώτες κινήσεις καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v