Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική κίνηση στην τελευταία συνεδρίαση

Πάνω από τις 260 μονάδες ο FTSE 20. Συνεχίζεται η "κυπριακή" αντίδραση προεξόφλησης για Κύπρου, Marfin Popular. Υπεραποδίδουν Eurobank, Alpha. Κρατά τα 1,65 ευρώ η Εθνική. Λιγοστές οι συναλλαγές. Οριακή άνοδο στην Ευρώπη.

Με λιγοστές συναλλαγές και εμφανή την προσπάθεια διαμόρφωσης πιο αξιοπρεπούς εικόνας εκτυλίσσεται η τελευταία συνεδρίαση του 2011. Με τον FTSE 20 κατά 1,05% υψηλότερα προς τις 262 μονάδες, τον Γενικό Δείκτη στις 671 και τον τζίρο λίγο μετά τις 11.05 στα περίπου 3,8 εκατ. ευρώ.

Για δύο μετοχές, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου οι συναλλαγές ξεπερνούσαν αυτήν την ώρα το 1 εκατ. ευρώ. Με την Εθνική στα 1,65 έχοντας νωρίτερα αντιδράσει έως τα 1,67 ευρώ.

Αλλά με την παράσταση να «κερδίζεται» για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση από τις Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank. Στον αφρό των τελευταίων θετικών εξελίξεων στην Κύπρο οι δύο ισχυρότεροι όμιλοι του νησιού ενισχύονται σημαντικά. Στο πλαίσιο μιας καθαρής κίνησης προεξόφλησης με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναλύει λεπτομερέστερα τα πιθανά οφέλη για τη Λευκωσία, σε σχετικό άρθρο του.

Σημειωτέον πως η αποτίμηση της Τράπεζας Κύπρου φτάνει τα 568,5 εκατ. ευρώ και της MPB τα 504,28 εκατ. ευρώ. Μία απλή ενδεικτική σύγκριση δίνει την Eurobank οριακά πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, μετά το σημερινό 3,95% και την Alpha στα 285,83 εκατ. ευρώ καθώς η τιμής της ενισχύεται κατά 3,28% στα 0,535 ευρώ. Αντιδρούν επίσης Πειραιώς, ΤΤ αλλά και ΟΠΑΠ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, Coca Cola Τρία Έψιλον.

Για τα Ελληνικά Πετρέλαια θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις που αναφέρει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης.

Την ίδια ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές το ευρώ παραμένει καθηλωμένο κάτω από τα 1,30 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως τα χαμηλά των 1,2902 δολάρια. Στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί οριακά προς τις 5.840 μονάδες, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να βλέπει έλεγχο της κρίσης μέσα σε 12 μήνες και να αποκλείει διάσπαση της ευρωζώνης. Όλα αυτά σε συνέντευξη του Wolfgang Schaeuble στην Handelsblatt. Συνέντευξη που για τα ελληνικά ενδιαφέροντα δίνεται υπό την σκιά προειδοποίησης του ΔΝΤ, πως ίσως να μην αρκεί το κούρεμα 50% για την Ελλάδα.

Στην Αθήνα ο Λουκάς Παπαδήμος επιχειρεί να προωθήσει ορισμένα πράγματα στο χώρο της οικονομίας με ενδεικτικά προγράμματα ύψους 773,87 για τη δημιουργία 153.000 θέσεων εργασίας στο α’ τρίμηνο του 2012. Προφανώς και δεν είναι ό,τι το καλύτερο ωστόσο από την παντελή αδράνεια και το ένα βήμα μπροστά κάτι είναι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v