Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το “January effect” δεν ήλθε στη Σοφοκλέους

Με το... αριστερό μπήκε στο νέο έτος το ΧΑ, που δεν ακολούθησε το μίνι - ράλι των διεθνών αγορών και έκλεισε χαμηλότερα, με τον όγκο συναλλαγών, στα 11,3 εκατ., να καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ. Άνοδος για 3E, MIG.

Για τους Κινέζους, το 2012 θα είναι η Χρονιά του Δράκου. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται ως διεθνείς συρράξεις, κοινωνικές αλλαγές αλλά και έντονα φυσικά φαινόμενα με υπαίτιο το νερό (π.χ. τσουνάμι και πλημμύρες). Για τους Μάγια, πάλι, στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 θα καταστραφεί ολοκληρωτικά ο Κόσμος.

Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το 2012 είναι μία χρονιά που ξεκινά με αρνητικότατες παρακαταθήκες και θα χρειαστούν πολλοί θετικοί καταλύτες (που προς το παρόν δεν φαίνονται) προκειμένου να αλλάξουν κλίμα και διαθέσεις (!)

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομικών αναλυτών και το 2012 θα είναι μία χρονιά μεγάλων αλλαγών και επαναπροσδιορισμού του τρόπου ζωής μας. Με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα προβλήματα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν, θα αργήσουν να βρουν λύσεις.

Σχεδόν 6,3 τρισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από τα Χρηματιστήρια του Πλανήτη το 2011, καθώς η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους εντάθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η κεφαλαιοποίηση των Χρηματιστηρίων διεθνώς μειώθηκε κατά 12,1%, στα 45,7 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το ευρώ έκλεισε τη χρονιά ως το χειρότερο σε αποδόσεις από τα μεγάλα νομίσματα.

Ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500 έκλεισε το 2011 χωρίς μεταβολή και ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε μόνο κατά 5,5%. Όμως, ο Eurofirst 300, των Ευρωπαϊκών blue chips, έχασε το 11% της αξίας του.

Το 2012 πιθανότατα θα είναι δυσκολότερο από το 2011, προειδοποίησαν στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Οι κ. Σαρκοζί και Μέρκελ αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 9 Ιανουαρίου για να συζητήσουν σειρά τροποποιήσεων επί των προτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης “οδικού χάρτη” για την έκδοση ευρωομολόγων στο πλαίσιο μιας νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Πάντως, ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για την Ευρωζώνη είναι ότι οι θέσεις πώλησης (“short”) του ευρώ ανήλθαν και πάλι σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της CFTC. Μάλιστα, το αρνητικό συναίσθημα προς το ευρώ, έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του Μαΐου 2010 όταν η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αυξανόμενες πιθανότητες αποχώρησης μιας ή περισσοτέρων Χωρών από την Ευρωζώνη βλέπει ο επικεφαλής της Τράπεζας Standard Chartered (Peter Sands), ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Sunday Telegraph, σημειώνει πως οι πολιτικοί Ηγέτες δεν έχουν ακόμα προσφέρει ουσιώδη λύση, στην κρίση χρέους του μπλοκ.

Ο Bob Doll επικεφαλής της BlackRock, δημοσίευσε τις προβλέψεις του για το 2012. Σε γενικές γραμμές ο Bob Doll εκτιμά ότι το 2012 θα είναι ένα έτος χαμηλής ανάπτυξης με την Ευρώπη να “βυθίζεται” σε ύφεση. Για την Αμερική αναμένει συνέχεια των προβλημάτων αλλά ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ του 2,0% και 2,5%. Η Κίνα και η Ινδία θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν αλλά παρόλα αυτά θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τις σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις που μαζί με την Αμερική θα είναι υπεύθυνες για τα δυο τρίτα της παγκόσμιας ανάκαμψης. Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα ενώ εκτιμά ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα επιτρέψει και αυτό θα οδηγήσει τις μετοχές υψηλότερα με τις Αμερικανικές να έχουν το πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Jim O’Neill επικεφαλής της Goldman Sachs, έχει τις δικές του ενδιαφέρουσες απόψεις για το 2012.

Αναλυτικά:

Η Ευρώπη δεν θα είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Θα συμβεί κάτι τρομακτικά μεγάλο που θα περιλαμβάνει και την Ιταλία.

Η ισοτιμία EUR/USD θα κινηθεί προς το 1,1000.

Το γεν θα σημειώσει πτώση έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να είναι πιθανότερο να αγγίξει τα 100,00 γεν παρά τα 60,00 γεν.

Η ισοτιμία EUR/CHF είναι πιθανό να βρεθεί στο 1,4000 παρά να δοκιμάσει και πάλι το 1,0000.

Τα οικονομικά στοιχεία για τη παγκόσμια οικονομία θα εκπλήξουν θετικά.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης πιθανόν να απογοητεύσει.

Ο S&P 500 θα κινηθεί προς τις 1400 μονάδες.

Η Κίνα απλά θα ελαττώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και δε θα προκαλέσει κάποια άλλη αρνητική έκπληξη.

Οι BRIC, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Μεξικό και Τουρκία θα αυξήσουν κι άλλο στη σημαντικότητά τους και θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στην υπόθεση του Ελληνικού χρέους στην οποία παραμένει εγκλωβισμένο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, νέα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με τα οποία το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για μεγαλύτερο “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, η Γερμανία θεωρεί ότι ο κύκλος της αναταραχής με πρώτη εστία την Ελλάδα θα ξανανοίξει οσονούπω όταν θα απορριφθούν και επισήμως οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2011, η ύφεση για το 2011 και το 2012 και βέβαια ο στόχος για το χρέος.

Στα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τα οποία δεν αντέχουν ιδιαίτερης κριτικής λόγω του άθλιου τζίρου που κατέγραψε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, τα πράγματα για Γενικό Δείκτη και FTSE θα ήταν σαφώς χειρότερα, αν ο τίτλος της Coca-Cola δεν ξεπερνούσε γρήγορα το αρνητικό ξεκίνημα και δεν έπαιρνε κάποιες “contrarian” πρωτοβουλίες.

Εννοείται ότι αν συνεχιστούν οι τζίροι σε αυτούς τους ρυθμούς απελπισίας, κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς ελάχιστες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς μετοχές, μπορούν να αλλάξουν άρδην την πορεία του Δείκτη προς την μία ή την άλλη πλευρά.

Από εκεί και πέρα η μετοχή της Γενικής Τράπεζας (η στήλη ανέφερε εγκαίρως όλα τα πιθανά σενάρια), έδειξε να επιμένει ανοδικά, καθώς κάποια θεωρούμενα “διορατικά” χαρτοφυλάκια προσπαθούν να μαζέψουν τις λίγες μετοχές του “free float”.

Απόλυτη εγκατάλειψη κάθε σκέψης “window dressing” στο υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου μόνο η μετοχή της Τρ. Αττικής έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ Eurobank και Alpha Bank επέστρεψαν σε τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες.

Πιο χαμηλά, ακόμα μία συνεδρίαση οδυνηρών απωλειών για τον τίτλο της Dionic (η δεύτερη σε απόδοση μετοχή για το 2011 με ετήσια κέρδη 165%), η οποία σε μόλις τρεις συνεδριάσεις σημειώνει απώλειες 45,03%, αφήνοντας αποχρώσες ενδείξεις για άτσαλες ρευστοποιήσεις και “συνωστισμό στην θύρα εξόδου”, αλλά και ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση 1431172 τεμ. (!)

"Δεν υπάρχει έκτακτο εταιρικό ή ομιλικό γεγονός που να δικαιολογεί την απρόσμενη πτώση της μετοχής" επισημαίνει η διοίκηση του Ομίλου Dionic απαντώντας σε ερωτήσεις επενδυτών σχετικά με την πτώση της μετοχής σήμερα 2/1/2012 και στις 30/12/2011.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι πάει να κάνει η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ απώλειες με αξιοπρόσεκτο όγκο συνδύασαν Εβροφάρμα, ΚΛΜ, Altec, ΕΛΙΝΟΪΛ κ.λ.π.

Στους ρυθμούς του “January effect” οι λίγες Ευρωπαϊκές Αγορές που ήταν σήμερα ανοιχτές (Γαλλία, Γερμανία), με τους αγοραστές στον DAX να ενθαρρύνονται και από τον δείκτη μεταποίησης στη Γερμανία που ενισχύθηκε στις 48,4 μονάδες.

Από την άλλη, στο 46,9 επιβεβαιώθηκε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ Δεκεμβρίου για τον κλάδο μεταποίησης της Ευρωζώνης. Ο δείκτης ενισχύθηκε από το 46,4 του Νοεμβρίου, αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν πως είναι ο πέμπτος διαδοχικός μήνας όπου ο ΡΜΙ βρίσκεται κάτω από το 50, όριο που σηματοδοτεί τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.

Επιστρέφοντας εκ νέου στο ταμπλώ του Χ.Α. και στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank.

Δύο τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,6%), MIG (+1,9%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Κύπρου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-7,12%), Alpha Bank (-5,2%) και Μυτιληναίο (-3,83%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.37, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 670,6 μονάδες (12.49) και έκλεισε τελικά στις 673,71 με απώλειες 0,99%, ενώ ο άθλιος τζίρος περιορίστηκε στα 11,3 εκατ. Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών και 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 30%.

Νέα χαμηλά 11 μηνών και για το Ευρωπαϊκό νόμισμα που υποχωρεί σημαντικά χαμηλότερα των 1,2950 δολαρίων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για το έτος που πέρασε, αλλά καλύτερα θα είναι να αφήσουμε του αριθμούς να περιγράψουν καλύτερα την εικόνα, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το Χρηματιστήριο με τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες ήταν αυτό της Κύπρου (-72%) παρά το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων (από τις 16/12) κατά +28,6%.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου από “ΑΑ-“ στις 17/1 βρέθηκε στο “ΒΒΒ” στις 16/12 από τη Fitch,, κλείνοντας το χρόνο με την ίδια αξιολόγηση από τη S&P (ξεκίνησε με “Α”). Στη δεύτερη θέση το Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες -51,88%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου με -49,67% (υποβαθμίστηκε η αξιολόγηση της Xώρας στο “ΒΒ-“ στις 30/12 από τη Fitch.

Χρηματιστήρια άξια αναφοράς και με σημαντικές απώλειες ήταν αυτά της Αυστρίας (-34,87%) στην 5η θέση και της Κωνσταντινούπολης στην 8η θέση (-33,51%). Στον αντίποδα βρέθηκαν τα Χρηματιστήρια Βενεζουέλας (+84,09%), Μογγολίας (+36,70%) και Ζάμπιας (+21,96%). Στα νομίσματα το ευρώ υποχώρησε κατά 2,57% έναντι του δολαρίου, 2,89% έναντι της Αγγλικής λίρας και 7,43% έναντι του γεν.
 
Τα μεγαλύτερα κέρδη τα κατέγραψε έναντι του ράντ (+19,08%), του φιορινιού (+12,75%) και του ζλότυ (+12,43%). Στα 10ετή ομόλογα πρωταθλητές στις ανεπτυγμένες Χώρες ήταν τα Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα (από το 3,295% η απόδοση υποχώρησε στο 1,874%) και τα Γερμανικά (από το 2,964% στο 1,818%).

Στο αντίποδα βεβαίως βρέθηκε η Ελλάδα (απόδοση στο 28,39% από 12,48%) και η Πορτογαλία (στο 12,4% από 6,6%). Αξία αναφοράς τα ομόλογα της Ιταλίας (στο 6,93% από 4,81%), τη στιγμή που αυτά της Ισπανίας έκλεισαν με κέρδη (απόδοση στο 5,02% από 5,46%).

Τέλος στα βασικά εμπορεύματα τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τo πετρέλαιο κίνησης (+16,19%), η βενζίνη (+13,67%), το αργό πετρέλαιο (+13,16%) και το καλαμπόκι (+13,12%), ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν το στάρι (-24,64%), ο χαλκός (-22,57%) και η πλατίνα (-21,57%).

Όσον αφορά το Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα κάτι το ιδιαίτερο, ενώ οι προσδοκίες θα παραμείνουν χαμηλές, μέχρις ότου οι επενδυτές που έχουν απομείνει αποκτήσουν μεγαλύτερη “ορατότητα”.

Η αργία των κυριότερων ξένων Αγορών και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2011, διατηρήθηκε και σήμερα επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν και η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς δεν προσφέρεται για δυνατά συμπεράσματα, το θετικό φινάλε της περυσινής χρονιάς είχε μετριάσει, κάπως, την δυναμική της πτώσης δίνοντας παράλληλα κάποιες θετικές αποδόσεις με επίκεντρο τους Δεικτοβαρείς τίτλους που είχαν υποστεί σοβαρή πίεση σε όλη την διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Από την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης είχε διασπάσει την χρονοσειρά των 30 ημερών ενεργοποιώντας ένα αδύναμο, λόγω τζίρων, ανοδικό σήμα το οποίο έχρηζε σήμερα επιβεβαίωσης και η οποία δεν δόθηκε από την σημερινή συνεδρίαση.

Επισημαίνεται ότι μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου αναμένονται σημαντικής φύσεως εξελίξεις που αφορούν το PSI, το διαγνωστικό έλεγχο της Blackrock, την ολοκλήρωση –στο ταμπλώ- της συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank και την έλευση του κλιμακίου της Τρόικα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την 7η δόση.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες σταδιακά θα τιμολογηθούν ανάλογα αυξάνοντας το βαθμό μεταβλητότητας –και ενδεχομένως συμμετοχής- βάζοντας νέους μεσοβραχυπρόθεσμους καταλύτες τάσης στην Αγορά, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρονιά, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε απογοητευτικά επίπεδα.
Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας την υποτίμηση στο 1,10%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 850, τιμή εκκαθάρισης 258,75) κινήθηκαν μεταξύ 253,25 και 263 μονάδων. Αγορές ανάξιες λόγου, στην αρχή της συνεδρίασης, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στα επίπεδα του 46%, με τον όγκο συναλλαγών και εδώ χαμηλό στα 316 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (85 δικαιώματα αγοράς και 231 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (106400 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1791), Alpha Bank (900), Κύπρου (134), ΟΤΕ (220), ΟΠΑΠ (188), ΔΕΗ (139), MIG (150).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18787916 τεμ.), ΟΤΕ (4518422 τεμ.), MIG (4315233 τεμ.), Eurobank (10968785 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v