Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλα για όλα σε 90-120 ημέρες

Πάρτι στον DAX, απαξίωση και διόρθωση στο ΧΑ. Κρίσιμες οι επόμενες 90-120 ημέρες για το μέλλον της χώρας με το ΧΑ να αποτυπώνει την αγωνία της "αγοράς" και της "οικονομίας". Προβλημάτισαν οι ρευστοποιήσεις σε Alpha-Eurobank.

κίνδυνος που διατρέχουμε τώρα είναι να χρεοκοπήσουμε ενώ τα λεφτά είναι πάνω στο τραπέζι και το περίστροφο σημαδεύει τους ιδιώτες". Η παραπάνω ρήση παράγοντα της οικονομικής ζωής του τόπου, στο περιθώριο εορταστικής εκδήλωσης, αποτυπώνει πλήρως την αγωνία της αγοράς αλλά και μέρους του πολιτικού κόσμου για το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο.

Αυτά αναφέρονται (κυρίως) μεταξύ άλλων στο αναλυτικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη, αποτυπώνοντας την έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πολυεπίπεδα στην πολιτική και στην οικονομία. Σημειώνει επίσης η συνάδελφος πως «τραπεζίτες, επιχειρηματίες και μεμονωμένοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα προειδοποιούν δημόσια τις τελευταίες ημέρες ότι το παιχνίδι της παραμονής ή όχι της χώρας στο ευρώ θα κριθεί στο πολιτικό πεδίο και συγκεκριμένα στο αν τα τρία κόμματα αποφασίσουν να στηρίξουν σθεναρά την κυβέρνηση στις δύσκολες αποφάσεις που έχει μπροστά της».

Η αγορά ξέρει πως «πρόκειται για παιχνίδι χωρίς αύριο. Και αυτό γιατί η διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση θα ξεκινήσει και πάλι μετά τις 15 Ιανουαρίου, όταν εκτιμάται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες για διαγραφή του χρέους. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο γόρδιος δεσμός του PSI plus βρίσκεται κοντά στη λύση του όσον αφορά τη συμφωνία επί των τεχνικών παραμέτρων. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να λήξουν αισίως ακόμα και πριν από την έλευση της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου».

Όλα αυτά τα έχει αφουγκραστεί ήδη το Χ.Α. και τα έχει αφομοιώσει, και αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Ταλαιπωρία, ένδεια και διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη (στις 673,7 μονάδες) και τον FTSE 20 στις 261,1 μονάδες, με σημαντικές πιέσεις στο δίδυμο Alpha-Eurobank.

Ανοδικό καλωσόρισμα και… πάρτι στη Φρανκφούρτη, με τον DAX στις 6.075 μονάδες, και στην απόκλιση των δύο χρηματιστηρίων αποτυπώνεται, εκτός από την εμφανή διαφορετική διάθεση και θυμικό, η διάσταση προσέγγισης σε πολλά επίπεδα.

Η Αθήνα θα πρέπει όχι απλώς να τρέξει, αλλά και να βγάλει σε πέρας έναν… μαραθώνιο ταχύτητας με το υφιστάμενο πολιτικό και οικονομικό προσωπικό, με τις δομές και τους εμπλεκομένους που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας να διατηρούν τις θέσεις τους και ακόμη να επιβάλλουν τους όρους του παιχνιδιού.

Έτσι δεν πάμε πουθενά. Το λένε πολλοί άλλοι ειδικότεροι ημών, το λέει η κοινή λογική, το βιώνουμε και εμείς καθημερινά εδώ και μήνες.

Υπό άλλες συνθήκες, η προκήρυξη (επιτέλους…) για τη διενέργεια ερευνών σε τρεις περιοχές της χώρας για πετρέλαιο - φυσικό αέριο θα είχε φανεί στην αγορά, έστω σε επίπεδο διάθεσης και ψυχολογίας.

Επίσης, η είδηση πως το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΑΣΑ φέρνει αποτελέσματα (σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα) θα μπορούσε να θεωρηθεί αρχική ενθαρρυντική ένδειξη. Κι όμως, το παραμικρό (ούτε τα ουσιωδέστερα, πόσο μάλλον τα επουσιώδη) δεν αρκεί για να διαμορφωθούν εστίες αλλαγής στη διάθεση.

Κι ενώ ο τραπεζικός κλάδος παραμένει το… μεγάλο ερώτημα, καθώς οι σοβαρότατες εξελίξεις είναι μπροστά και σχεδόν τα πάντα (για τα πολλά επόμενα χρόνια) φαίνεται πως διακυβεύονται στις αμέσως επόμενες 90-120 ημέρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v