Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τράπεζες

Η αβεβαιότητα σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο αποτυπώνεται πρωτίστως στη διόρθωση του τραπεζικού δείκτη. Σημαντικές απώλειες για Alpha-Eurobank αλλά και στην Εθνική. Μέσω 3E, ΟΠΑΠ επιχειρείται "συμμάζεμα" στον 20άρη.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφανούς απόκλισης του Χ.Α. από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Έως 1,32% διόρθωνε πριν από λίγο ο FTSE20 προς τις 257 μονάδες, καθώς η προσπάθεια αντίδρασης δεν κράτησε περισσότερο από 12 λεπτά.

Οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα μπορεί να αφορούσαν σε αγορές, αλλά πολύ γρήγορα οι πωλητές πήραν τον λόγο, βυθίζοντας έως 6,76% χαμηλότερα την Alpha Bank και έως 5,85% τη Eurobank. Είναι ενδεικτικό πως την ίδια ώρα στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 0,85% πάνω από την περιοχή των 6.100 μονάδων, ενώ μικρή ενίσχυση σημειωνόταν και για το ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., έχει τα δικά του προβλήματα. Με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα ήδη να αποτυπώνεται στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες. Πρωτίστως στον τραπεζικό και στον FTSE20.

Όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη είναι ενδεικτικά των εξελίξεων που τρέχουν σε πολλά επίπεδα και των δικαιολογημένων ανησυχιών κυρίως του κ. Παπαδήμου. Είναι επίσης ενδεικτικό πως ο τραπεζικός δείκτης και ο FTSE20 λυγίζουν με ελαχιστότατο τζίρο. Πράγματι, λίγο μετά τις 11:10, οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ, αλλά το 1,7 πραγματοποιούνταν μόνο σε τρεις τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Alpha, Eurobank), και μάλιστα σε έντονα πτωτική διαδικασία.

Έως το 1,52 ευρώ διόρθωσε η μετοχή της Εθνικής, έως το 0,47 και το 0,33 ευρώ οι Alpha - Eurobank αντίστοιχα, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται οι μετοχές της Marfin Popular Bank, της Πειραιώς και της Κύπρου. Σταδιακά, επιστρατεύτηκαν οι δεικτοβαρείς Coca Cola Τρία Έψιλον και δευτερευόντως τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Τιτάν, ο Μυτιληναίος κι η Jumbo, προκειμένου να απορροφηθεί ένα μέρος των πιέσεων που δεχόταν ο FTSE20.

Επί της ουσίας, τα καίρια ερωτήματα για τις τράπεζες, όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα για το PSI και τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση, παραμένουν αναπάντητα. Αυτό δίνει πλεονέκτημα στους εν δυνάμει πωλητές αλλά και σε όσους ποντάρουν στην καταγραφή νέων ελάχιστων τιμών.

Συγκεκριμένα για την Alpha, ελάχιστη τιμή έχει σημειωθεί στο 0,418 ευρώ στις 20/12 και για τη Eurobank την ίδια ημέρα στο 0,29 ευρώ. Θυμίζουμε πως αρκετά πιο νωρίς, την 1η/11, η Εθνική είχε διορθώσει έως το 1,44 ευρώ. Εάν αυτές οι τρεις μετοχές-κλειδιά χάσουν τις ελάχιστες τιμές που προαναφέρθηκαν, τότε ο κλάδος θα προεξοφλήσει την είσοδο σε κύκλο μεγάλης ταλαιπωρίας. Ειδικότερα για τη μετοχή της Εθνικής, όπου επιχειρείται η αναστροφή της τάσης, πιθανή διόρθωση κάτω από το 1,44 ευρώ θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.

Τα διαγράμματα των Alpha - Eurobank, όπως επανειλημμένα έχουμε σημειώσει, είναι απογοητευτικά και όσο περνά ο καιρός μας προβληματίζουν όλο και περισσότερο.

Από τον 20άρη κρατούν, εκτός από την Τρία Έψιλον, ο Μυτιληναίος στα 3,01 ευρώ, ο Τιτάν στα 11,59, η Motor Oil στα 5,78, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 6,36 ευρώ, ενώ λίγο μετά τις 11:15 η αντίδραση του ΟΠΑΠ προς τα 6,80 ευρώ συνέβαλε στην απορρόφηση μεγαλύτερων πιέσεων.

Έτσι, οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη περιορίστηκαν στην περιοχή των 673 μονάδων και για τον FTSE20 οριακά κάτω από τις 260 μονάδες. Όλα αυτά με την αξία των συναλλαγών (στις 11:18) μόλις στα 3,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v