Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βγαίνουν" οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Αποφεύχθηκε, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, η υποχώρηση της ΕΤΕ χαμηλότερα και του 1,44 ευρώ. Ισχνή αντίδραση των Alpha-Eurobank, με απώλειες Πειραιώς, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Βιοχάλκο.

Η επιχείρηση αντίδρασης τελεσφορεί τουλάχιστον για τα πρώτα 45-50 λεπτά της συνεδρίασης. Εξαρχής η προσοχή κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών ήταν στραμμένη στη μετοχή της Εθνικής και στην πληθώρα πονταρισμάτων και διόρθωσης χαμηλότερα και του 1,44 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μετά την αρχική αντίδραση, στα πρώτα 5-10 λεπτά, διόρθωσε έως το 1,45 ευρώ. Χαμηλότατο σημείο, από όπου ενεργοποιήθηκαν αμέσως ισχυρότατες εντολές αγοράς. Η μετοχή κέρδισε πόντους κι έφτασε έως 2,05% υψηλότερα, στο 1,49 ευρώ.

Κρίσιμη μάχη για την ΕΤΕ κερδίζεται, μέχρι στιγμής, αν και η συνέχεια αναμένεται ιδιαίτερα αμφίρροπη. Κι αυτό γιατί στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις το Χ.Α. έχασε την ανοδική αφορμή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον γενικότερο προβληματισμό που επανέρχεται στις αγορές όσον αφορά την κρίση χρέους, με άμεσες δοκιμασίες τις εκδόσεις γαλλικών και γερμανικών ομολόγων.

Νωρίτερα, κύριοι δείκτες υποχωρούσαν έως 0,56% χαμηλότερα, με τον DAX στις 6.130 μονάδες. Σε διόρθωση και ο CAC 40, που θα πρέπει να σημειωθεί πως όσο δεν διασπά ανοδικά τις 3.400-3.450 μονάδες παραμένει εγκλωβισμένος σε καθοδικό σχηματισμό. Πριν από λίγο διαμορφωνόταν στις 3.225 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο FTSE20 έφτασε ως τις 258,45, καθώς ενισχύθηκαν από τα χαμηλά τους η ΕΤΕ αλλά και οι Alpha-Eurobank. Ωστόσο, η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών είναι μη υπολογίσιμη σε σχέση με τη χθεσινή σημαντική υποχώρησή τους. Από τεχνική πλευρά, οι Alpha-Eurobank αλλά και η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς επανέρχονται σε καθοδικό κανάλι.

Οι συναλλαγές μόλις στα 3,5 εκατ. ευρώ (στις 11:25), με συγκριτικά αυξημένους τζίρους, εκτός από την Εθνική, στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ αντιδρούν, κατά 0,53% διορθώνει η ΔΕΗ, ενώ η Βιοχάλκο, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil υποχωρούν ελαφρώς.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει αρνητικά το τρίτο συνεχόμενο άδειασμα στην Dionic (-30%) και ο Χαμαιλέων έχει λάβει ξεκάθαρη θέση από προχθές.

Αντιδρούν η Ιντρακάτ, ο Βωβός και η Αττικής.

Μεθοδικό και διακριτικό το μάζεμα στη μετοχή της ΕΧΑΕ από τα χαμηλά των 2,50 ευρώ έως τα τρέχοντα επίπεδα των 2,90 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v