Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα στην Εθνική - Κρίσιμο το 1,44 ευρώ

Με… πτωτικό βηματισμό ξεκίνησε το 2012 για το ΧΑ. Επικίνδυνα προς τα όρια της ιστορικά ελάχιστης τιμής των 245,08 ο FT 20, στο…χείλος του 1,44 ευρώ η Εθνική. Φιλότιμες προσπάθειες διαφοροποίησης μη τραπεζικών δυνάμεων.

Δύο στις δύο πτωτικές συνεδριάσεις μετρά με το… καλημέρα το Χ.Α. Δίνοντας στίγμα της τάσης και των διαθέσεων όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα. Διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών, κόντρα στο εντελώς διαφορετικό κλίμα που επικρατεί τις ίδιες ημέρες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall.

Το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στην καθοδική δίνη του τραπεζικού κλάδου, η αμφισβήτηση του οποίου παραμένει έντονη όσο δεν ολοκληρώνεται το PSI (και δευτερευόντως δεν γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock). Στις 665,63 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 254,51 με ιστορικό ελάχιστο στις 245,08 μονάδες, με τις τράπεζες να παραμένουν ανοιχτό μέτωπο και λόγω του PSI να προεξοφλούνται τα χειρότερα.

Στο προχθεσινό θέμα της η Αγγελική Παπαμιλτιάδου έριξε φως σε ουσιώδεις λεπτομέρειες και χθες η Έλενα Λάσκαρη διεύρυνε το ρεπορτάζ καθώς οι εξελίξεις τρέχουν σε κάθε επίπεδο. Σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό.

Το άδειασμα των Alpha-Eurobank δεν ανησύχησε τόσο τους γνώστες-παίκτες, κυρίως όσους κινούνται με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση, όσο η εμφανής αδυναμία της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνοι, η ΕΤΕ έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα, κατά συνέπεια τον μεγαλύτερο κίνδυνο και εν δυνάμει βάρος. Η αποτίμηση του ομίλου περιορίστηκε στο 1,4 δισ. ευρώ (ενδεικτικά σημειώνουμε πως τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτιμώνται στο 1,97 δισ. ευρώ…) κι η μετοχή αδειάστηκε άγαρμπα (ας μας επιτραπεί η έκφραση), υποχωρώντας έως το 1,46 ευρώ, δηλαδή μόλις 0,02 ευρώ πάνω από το όριο συναγερμού.

Από αρκετούς αναλυτές και παίκτες σημειωνόταν (από τις αρχές Νοεμβρίου) πως ενδεχόμενη νέα βουτιά της μετοχής χαμηλότερα του 1,44 ευρώ (σημειώθηκε την 1η/11) θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα ενεργοποιούσε αντανακλαστικά θέσεις πώλησης, που θα επιβάρυναν δραματικά το κλίμα όχι μόνο για τον όμιλο αλλά  και για τον κλάδο συνολικότερα. Κι αυτό γιατί κατά την εκτίμηση κάποιων παικτών θα σηματοδοτούσε καταστάσεις που δεν έχουν ενσωματωθεί ούτε έχουν προεξοφληθεί στα τρέχοντα επίπεδα χρηματιστηριακής αξίας.

Ενδεχόμενη διάσπαση της φραγής του 1,44 ευρώ προοιωνίζεται, κατά την άποψή μας, επιτάχυνση δραματικών εξελίξεων όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και γενικότερα στην πολιτική σκηνή, με άμεσες επιπτώσεις και στην κοινωνία.

Θα τα δούμε όμως όλα ένα προς ένα στην ώρα τους, καθώς προσώρας μένουμε στη θέση του IIF όπου καταγράφεται μία σχετικά συγκρατημένη ενθαρρυντική διάθεση. Μένουμε επίσης στο ότι «οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων έχουν εμφανίσει πρόοδο τις τελευταίες μέρες, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το IIF, που έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή στις διαπραγματεύσεις». Αλλά κυρίως στο ότι «παράλληλα, το IIF υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες με βάση τη συμφωνία στις 26-27/10». Πράγματι, εάν μέσα στις αμέσως επόμενες δύο εβδομάδες ξεκαθαρίσουν 2-3 πολύ σημαντικά προβλήματα, τότε όλα είναι πιθανά.

Εκτός όμως των τραπεζών και του μείζονος θέματος του PSI, συνεχίζουμε να μετράμε συνεδριάσεις όπου οι μη τραπεζικές δυνάμεις επιχειρείται να διαφοροποιηθούν ή διαφοροποιούνται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, από την κατηγορία αυτή μας προβληματίζει πλέον η εμφανώς αδύναμη διαγραμματική απεικόνιση της Ελλάκτωρ, που έχει κατρακυλήσει στα 203,55 εκατ. ευρώ, με όλο και πιο δυσβάστακτο το κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων και των γραμμών χρηματοδότησης ενώ τα μεγάλα έργα παραμένουν παγωμένα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v