Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στον ρυθμό της Συνόδου Κορυφής

Στο τέμπο της Συνόδου Κορυφής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ΧΑ. Εντείνεται η κινητικότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και οι αγορές προεξοφλούν τα επόμενα βήματα. Κλειδί οι 270-280 μονάδες για τον FΤ20.

Στην κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής στην ιστορία της ευρωζώνης αναφέρονται οι πολιτικοί και οι οικονομικοί αναλυτές, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ανάλογο κλίμα στις αγορές και σε... κέντρα εξουσίας.

Χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα η Ευρώπη, σύμφωνα με το σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου. Ενώ το Βερολίνο απέχει μόλις… λίγα βήματα από την πλήρη επιβολή των όρων του (και) στο Παρίσι, πυροδοτώντας πλέον τις πρώτες έντονες αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και τις πρώτες άμεσες κι επιθετικές δηλώσεις κατά της ενδοτικότητας του Ν. Σαρκοζί.

Στα χρηματιστήρια είναι εμφανής η προσπάθεια προεξόφλησης, τη στιγμή όπου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναμένεται να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να συζητήσει για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ο Αμερικανός υπουργός "θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του για τις προσπάθειες ενίσχυσης των θεσμών της ευρωζώνης", σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Το ταξίδι του κ. Γκάιτνερ στην Ευρώπη ξεκινά αύριο με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο μεν S&P 500 παραμένει περίπου 50 μονάδες υψηλότερα των κρίσιμων 1.200, διατηρώντας το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των παικτών, και στη Φρανκφούρτη ο DAX περνά και πάλι τις 6.050 μονάδες, με στόχο τη σημαντική περιοχή των 6.200 μονάδων, τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για επανακεφαλαιοποίηση - κρατικοποίηση της Commerzbank.

Στο Χ.Α. παίχτηκε ακόμα μία παρτίδα προεξόφλησης, με τον Ftse-20 να περνά -ύστερα από καιρό- εντός της ζώνης των 270 - 280 μονάδων, ενώ οι τράπεζες παίρνουν… ανάσες, αλλά η Εθνική αδυνατεί -για ακόμα μία φορά- να κλείσει πάνω από τα 2 ευρώ.

Το ότι διαμορφώθηκε στο 1,95 ευρώ (υψηλό της συνεδρίασης της 2ας/12) με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές (3,1 εκατ. τεμάχια), και μάλιστα με συντονισμένες αγορές προς το τέλος, αφήνει ένα μικρό παράθυρο για όσους κινούνται στη λογική της προεξόφλησης της συνόδου της Παρασκευής.

Βέβαια, αυτός ο κύκλος των πέντε συνεδριάσεων (μέχρι και τις 9/12) αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρων, με εναλλαγές, πονταρίσματα και αυξημένη μεταβλητότητα (σε πανευρωπαϊκό επίπεδο), καθώς η συνεχής ροή ειδήσεων, φημών, σεναρίων και εξελίξεων μπορεί να τροφοδοτεί (είτε θετικά είτε αρνητικά) τις κινήσεις των παικτών.

Ούτως ή άλλως, στο Χ.Α. έχουν μείνει λιγοστοί ξένοι κι οι εγχώριες δυνάμεις φαίνεται πως έχουν ανασυνταχθεί και έχουν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία (σε ένα μέρος της αγοράς), γεγονός που καθιστά περισσότερο εσωτερική υπόθεση το παιχνίδι.

Από την άλλη, η στάση αναμονής των εν δυνάμει πωλητών αφήνει περιθώριο στους αγοραστές να κινηθούν επιθετικότερα, με ενδεικτική την περίπτωση του σηματωρού Τιτάνα και δευτερευόντως των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου και λιγότερο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, ΜΟΗ, Ελληνικών Πετρελαίων και Ελλάκτωρ.

Το μεστό 6,18% του Τιτάνα (με συναλλαγές 18.189 τεμαχίων) αφήνει υποσχέσεις που θα γίνουν περισσότερες εάν η μετοχή διασπάσει ανοδικά τα κρίσιμα 12 ευρώ. Ομοίως εάν ο ΟΠΑΠ υπερβεί τα 7 ευρώ, ενώ επιπλέον το 7,60% των ΕΧΑΕ (με 128.422 τεμάχια) ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από συγκεκριμένα ισχυρά σχήματα για τη μετοχή.

Θα περιμένουμε το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, κυρίως του DAX, και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις που διαδραματίζονται κυρίως σε πολιτικό επίπεδο (μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού) και τις τυχόν προειδοποιητικές βολές των οίκων αξιολόγησης για το… ενδεχόμενο υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας. Και στο εσωτερικό, τις κινήσεις συγκεκριμένων ομάδων παικτών και σχημάτων, που φαίνεται να ποντάρουν στο διήμερο 8 - 9 Δεκεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v