Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στην 9η Δεκεμβρίου

Το Βερολίνο μπορεί να λέει όχι στο ευρωομόλογο όμως πολλές ενέργειες του Συστήματος προοιωνίζονται επίσπευση της «τελικής λύσης». Ταλαιπωρίας συνέχεια για το ΧΑ, όπου επιχειρούνται προσπάθειες αναστροφής σε επιμέρους χαρτιά.

Για ταχύτατη επιστροφή στη… μιζέρια μιλούσε χθες, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε προς τις 671,43 (-1,58%) και ο FTSE 20 κατά 2,37%, στις 263,52 μονάδες. Με τις συναλλαγές σε μάλλον ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς ξεπέρασαν έστω και κατά λίγο τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αργότερα το βράδυ, στη Wall ο μεν DJIA κράτησε τις 12.000 χιλιάδες μονάδες -όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day-, ο δε S&P 500 διατηρήθηκε περίπου 44 μονάδες υψηλότερα των κρίσιμων 1.200, ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Όμως, η ουσία είναι πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά κι οι αποκαλούμενες… αγορές ασφυκτικότερα, με το Βερολίνο να επισπεύδει με ξεκάθαρο πλέον προσανατολισμό το πλαίσιο λειτουργίας μιας Νέας Ευρώπης. Διαβάζουμε σχετικά: «Την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης με την έκδοση ευρωομολόγου εξέφρασαν την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. "Εγώ προσωπικά και όλη η κυβέρνηση πιστεύουμε ότι τα ευρωομόλογα είναι η λάθος μέθοδος, ίσως και επιζήμια, σε αυτήν τη φάση της ευρωπαϊκής εξέλιξης". Αυτό δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Anzeinger η κ. Μέρκελ. "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε., με αντάλλαγμα μέτρα που επιθυμούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως για παράδειγμα τα ευρωομόλογα", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ρέσλερ έπειτα από συνάντηση που είχε με την κ. Μέρκελ».

Αυτές οι δηλώσεις και οι κινήσεις δείχνουν πως είμαστε κοντά στην επίτευξη της αναμενόμενης τελικής λύσης, αλλά ότι ακόμη μένουν 2 - 3 φάσεις απαραίτητες για τη συνταγματική και νομοθετική κάλυψη όσων έχουν προβλεφθεί.

Η προχθεσινή ενέργεια των έξι κεντρικών τραπεζιτών να παράσχουν…ανάσα (πάντα σε όρους δολαρίου, μην ξεχνάμε) μέσω μόχλευσης- ρευστότητας φαίνεται πως στοχεύει στη διασφάλιση πολύτιμου χρόνου μέχρις ότου υλοποιηθούν οι κοινοτικές διεργασίες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

Μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το ότι ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ μόλις μία μέρα μετά την κίνηση των έξι τραπεζιτών φάνηκε να ανοίγει την… έξοδο για κλιμάκωση της παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Πολύ δύσκολα ο Μ. Ντράγκι θα προχωρούσε σε αυτά τα απαραίτητα βήματα χωρίς να έχει συνεννοηθεί (ή έστω χωρίς να έχει επικοινωνήσει) με την ομάδα των έξι.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει «την τοποθέτηση σε ξεχωριστό για κάθε χώρα fund ειδικού σκοπού του κρατικού χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, άλλη μία κίνηση του Wolfgang Schaeuble, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με τον κ. Schaeuble, τα ειδικά fund θα χρηματοδοτούνται από δημόσια έσοδα και θα παροπλιστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ο κ. Schaeuble ανέφερε ότι θα καταθέσει την πρόταση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου».

Για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες σημασία έχει πόσο η Σύνοδος Κορυφής (της 9ης/12) θα μπορούσε να φέρει κάτι ουσιαστικότερο ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση όλη αυτή η εμφανής διάθεση-στάση αναμονής θα είχε νόημα και υπό προϋποθέσεις περιθώρια αποκόμισης σημαντικών υπεραξιών. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν καθοδικό γύρο (που από τεχνική πλευρά συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες), ο οποίος θα επιβεβαιώσει τις μακροπρόθεσμες περιοχές στήριξης και σημεία αναφοράς.

Στο Χ.Α., η συνέχεια της ταλαιπωρίας θεωρείται λίγο ως πολύ αναμενόμενη, τουλάχιστον όσο παραμένει θολό το τοπίο στις τράπεζες, ενώ καθημερινά πληθαίνουν τα σημάδια κωλυσιεργίας, αρρυθμιών κι αντιπαραθέσεων στο (υποτιθέμενο) ενιαίο κυβερνητικό σχήμα. Εάν σε αυτά προστεθεί η ομολογουμένως απογοητευτική εικόνα της οικονομικής κατάστασης των εισηγμένων (κατατοπιστικά τα συγκεντρωτικά στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Μάνος Χατζηδάκης), έχουμε τους κύριους λόγους της απαξιωτικής κατάστασης του Χ.Α.

Ωστόσο, θα επιμείνουμε στην προσέγγιση της eZMarket, σύμφωνα με την οποία «το σενάριο με το οποίο ο δείκτης ξύνει τον πάτο συνεχίζεται». Στον Εκηβόλο ανεβάζουμε σήμερα διαφωτιστικό, πιστεύουμε, διάγραμμα του 20άρη, με ξεκάθαρη μέτρηση, που θα μας φανεί χρήσιμο για τη συνέχεια.

Τεχνικά, η τελευταία αδυναμία του FTSE 20 να διασπάσει ανοδικά τις 270 - 280 μονάδες, σε συνδυασμό με τη μη επαναπροσέγγιση των 2,20 - 2,30 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, είναι ισχυρή ένδειξη κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων. Και λήψης ανάλογων σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Οι 254,05 μονάδες για τον δείκτη και το 1,44 ευρώ για την ΕΤΕ παραμένουν, μέχρι νεοτέρας, σημεία αναφοράς μας, με ορίζοντα το διήμερο 8 - 9 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, μέχρι την επόμενη Πέμπτη - Παρασκευή, κυρίως λόγω της Συνόδου Κορυφής και των όποιων πιθανών ενεργειών επιχειρηθούν από τους παίκτες και τους εμπλεκομένους διεθνώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v