Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταχύτατη επιστροφή στη... μιζέρια για το ΧΑ

Μόλις μία μέρα κράτησε το “γκολ και θέαμα” στην Σοφοκλέους, που από σήμερα κιόλας γύρισε στο γνωστό “κατενάτσιο” των τελευταίων ημερών. Πτώση 5% για τον τραπεζικό κλάδο. Πράσινες εξαιρέσεις ΔΕΗ και ΤΤ.

Μόλις μία μέρα κράτησε το “γκολ και θέαμα” στην Σοφοκλέους, που από σήμερα κιόλας γύρισε στο γνωστό “κατενάτσιο” των τελευταίων ημερών και επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι τα όποια ανοδικά διαλείμματα δύσκολα διαρκούν περισσότερο από μιάμιση συνεδρίαση!

Καμία διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, απόλυτη συναλλακτική απαξίωση στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, στο ίδιο “τσουβάλι” διακριθέντες και υστερήσαντες του εννεαμήνου, εντυπωσιακό κάθισμα του τζίρου και αδυναμία αντίδρασης ακόμα και από μετοχές που πιέστηκαν λόγω αλλαγών στον MSCI.

Ποιος “συγκινείται” για το αν η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ υποχώρησε χαμηλότερα από το 1 δισ ευρώ;

Τι κι αν η Αττικής έβγαλε (συγκριτικά) τα αμυντικότερα αποτελέσματα εννεαμήνου και μάλιστα με Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 15,9% και δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I) 13,9%; Ο τίτλος αδυνατεί αν απεγκλωβιστεί από τα σχετικά πρόσφατα ιστορικά χαμηλά και η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα από το 55% της κεφαλαιοποίησης της Flexopack (!)

Ποιος είδε τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΕΥΑΘ, που πλέον δείχνει να “δυσκολεύεται” και χαμηλότερα των 3,00 ευρώ;

Ο ΟΛΠ που είχε “διακριτικό” αγοραστικό ενδιαφέρον υψηλότερα των 11,00 ευρώ, τώρα ψάχνει να βρει αγοραστές χαμηλότερα των 9,00 ευρώ (!)

Τουλάχιστον προβληματική η εικόνα και η διάθεση αντίδρασης για Alpha Bank, Eurobank και Κύπρου.

Όμως και οι τίτλοι που δεν “ταλαιπωρήθηκαν” λόγω MSCI δεν δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά.

Η μετοχή της Εθνικής παρουσιάζει “υψοφοβικά σύνδρομα” μόλις συναντήσει τιμές υψηλότερες των 2,00 ευρώ.

Αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης για τον Ελλάκτωρα, παρά το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Ο ΟΤΕ δείχνει ότι προς το παρόν απλά ενδιαφέρεται να συντηρηθεί υψηλότερα των 3,00 ευρώ.

Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον τίτλο της Μυτιληναίος που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, καθώς σήμερα αν και κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε χωρίς μεταβολή τιμής, όμως και αυτός υπολείπεται των προσδοκιών της Αγοράς, όπως και η θυγατρική Μέτκα.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και “ντούκου” πέρασαν τα αποτελέσματα των ΟΛΘ, Πλ. Κρήτης, Πλ. Θράκης, AS Company (έκλεισε σήμερα μα σημαντικότατες απώλειες) κ.λ.π., καθώς η ημερήσιοι “παίκτες” του Χ.Α. συνεχίζουν να μην ενδιαφέρονται για τα θεμελιώδη των εταιρειών, αλλά για την συναλλακτική δραστηριότητα των μετοχών τους.

Για τους ξένους; Ούτε λόγος (!)

Κανένα απολύτως ενδιαφέρον από τα θεωρούμενα “σοβαρά” ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς οι αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων πάνε όλο και πιο πίσω, ενώ τα συντηρητικά ξένα funds αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί θα πρέπει να ασχοληθούν με μία Αγορά που ενώ η συνολική της κεφαλαιοποίηση είναι χαμηλότερη των 26,5 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα η τελική γραμμή στα αποτελέσματα εννεαμήνου δείχνει καθαρές αθροιστικές ζημιές περίπου 7,5 δισ και μάλιστα με αυξανόμενη τάση (!)

Επιφυλακτική εικόνα και μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς ξεπεράστηκε γρήγορα το θετικό “σοκ” από την χθεσινή παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών, ενώ από την άλλη τα γκρίζα μηνύματα και οι αρνητικές εκτιμήσεις παραμένουν.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι Χώρες της Ευρωζώνης με τη χειρότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά τους δείκτες παγκόσμιας διαφθοράς, δείχνουν τα στοιχεία του 2011. Όπως επισημαίνει η Transparency International, ο φορέας που διενεργεί κάθε χρόνο την έρευνα παγκοσμίως, η ανικανότητα των Χωρών αυτών να σταματήσουν τη φοροδιαφυγή επέτεινε τα αποτελέσματα της κρίσης.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 80ή θέση στην κατάταξη με βαθμολογία 3,4, ενώ στην τελευταία (178η) θέση κατατάσσεται η Σομαλία με βαθμολογία 1,1 και στην πρώτη η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη με 9,3, ενώ βάση της βαθμολογίας θεωρείται περισσότερο διεφθαρμένη από Χώρες όπως η Γκάνα, η Τυνησία, η Ναμίμπια, η Ρουάντα, το Πουέρτο Ρίκο και η Μποτσουάνα.

Η Ιταλία κατετάγη 69η, επίδοση που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωζώνης.

Ανήσυχες παραμένουν και οι Αγορές ομολόγων.

Η Ισπανία άντλησε 3,75 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων λήξεως το 2015, το 2016 και το 2017, όπου όμως, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού. Συγκεκριμένα, από τα ομόλογα λήξεως το 2015, η Μαδρίτη άντλησε 1,2 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,187% έναντι 3,369% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Από τα ομόλογα λήξεως το 2016 η Μαδρίτη άντλησε 1,150 δισ. ευρώ με μέση απόδοση 5,276%.

Από τα ομόλογα λήξεως το 2017, αντλήθηκαν 1,4 δισ. ευρώ με μέση απόδοση 5,544% έναντι 4,782% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Αντίθετα η Γαλλία άντλησε 4,346 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων λήξεως το 2017, το 2021, το 2026 και το 2041, με σαφώς ηπιότερους όρους.

H Ευρωζώνη βαδίζει προς την ύφεση στο α΄ εξάμηνο του 2012, εκτιμά η S&P σε σχετική ανάλυση, τονίζοντας ότι με βάση το κύριο σενάριό της ήπια ύφεση έχει 60% πιθανότητα να συμβεί, ενώ ισχυρότερη συγκεντρώνει πιθανότητα 40%. Ο διεθνής οίκος περικόπτει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Γαλλίας το 2012 στο 0,5% από 0,8% πριν και της Γερμανίας στο 0,8%, από 1% προηγουμένως. Ακόμη, προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Ιταλίας θα τρέξει με ρυθμό 0,1% το 2012.

Επένδυση στην αύξηση του κόστους ασφάλισης Ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν εκδώσει ομόλογα τα οποία κατηγοριοποιούνται ως "σκουπίδια" προτείνει για το 2012 σαν την καλύτερη η Goldman Sachs, καθώς εκτιμά ότι στην Ευρώπη θα υπάρξει βαθιά ύφεση. “Τα συνεχή σοκ από την κρίση Κρατικού χρέους και οι πολιτικές αντιδράσεις σε αυτήν θα είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας της εικόνας στους επόμενους μήνες”, λένε οι Dominic Wilson και Jan Hatzius, οικονομολόγοι στην Goldman Sachs και συντάκτες της σχετικής έκθεσης.

Συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου καταγράφεται πλέον στην Κίνα σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ξεχωριστών ερευνών. Συγκεκριμένα, τα επίσημα Κρατικά στοιχεία της, αναφέρουν ότι ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 49 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα.

Είναι η πρώτη φορά όπου ο δείκτης υποχωρεί ύστερα από τρία χρόνια. Επισημαίνεται ότι ένδειξη του δείκτη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ της HSBC αναθεωρήθηκε στο 47,7 έναντι αρχικής ένδειξης στο 48. Οι αναλυτές της HSBC μάλιστα κάνουν λόγο για απότομη επιδείνωση στις επιχειρηματικές συνθήκες στην Κίνα.

Εικόνα συρρίκνωσης αποτυπώνεται για τον Ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Markit. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο επιβεβαιώθηκε στο 46,4, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών. Σημαντική αποδυνάμωση καταγράφεται και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Επίσης, στη Βρετανία, ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ κλάδου μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 47,6 που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, γεγονός που κατά τους αναλυτές αποδεικνύει ότι η οικονομία της Γηραιάς Αλβιόνας βρίσκεται σε “επικίνδυνα νερά”.

Επιφυλακτικό ξεκίνημα και αλλαγές προσήμων και στην Wall Street, με την Fed να δηλώνει επιφυλακτική για την ανάπτυξη της οικονομίας και το μέτωπο της ανεργίας να συνεχίζει να δείχνει απειλητικό.

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς στις περισσότερες περιοχές της Χώρας και οι προσλήψεις παραμένουν αναιμικές, αναφέρεται στην Beige Book της Fed.

Από την άλλη, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, κατά 6.000, την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν 402.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανιστούν 390.000 νέοι άνεργοι.
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., σαν να μην έφτανε η αναιμική συνεδρίαση, στο σύνολό της και ήλθαν και οι τελικές δημοπρασίες και έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλό ημέρας και τον Τραπεζικό πολύ κοντά σε αυτό.

Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν, Εθνική, Κύπρου, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, MPB και MIG, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ οι έντεκα από τις είκοσι μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE!

Μόλις δύο τίτλοι από τον FTSE έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+4,96%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+0,35%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Επίσης από το Τραπεζικό ταμπλώ που χθες, στο σύνολό του έκλεισε με αγοραστές, σήμερα με αγοραστές έκλεισε μόνο η Ελλάδος και με μικρά κέρδη (πλην του ΤΤ) οι Αττικής και Γενική.

Επιστρέφοντας στις πιο Δεικτοβαρείς μετοχές και στην πλευρά των “κόκκινων”, οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-8,56%), Alpha Bank (-7,59%), MPB (-4,96%), Jumbo (-3,95%), Βιοχάλκο (-5,63%) και Εθνική (-5,53%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης “είδε” το υψηλό ημέρας στις 684,98 μονάδες (10.58) και κατέληξε να κλείσει στο χαμηλό και πιο συγκεκριμένα στις 671,43 με απώλειες 1,58%, ενώ ο τζίρος βυθίστηκε στα 51 εκατ. από τα οποία τα 4,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 82 πτωτικών και 28 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 19,97%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απογοητευμένος και για την σημερινή επίδειξη αδυναμίας του Χ.Α., δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Όλα τα σενάρια για επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και διαμόρφωσης κάποιων καλύτερων προϋποθέσεων συναλλακτικής και επενδυτικής αφύπνισης και ενδεχομένως εξορθολογισμού κάποιων πτωτικών υπερβολών, από την στιγμή που το δημοσιευμένο υλικό των εννεαμήνων έδωσε κάποια σχετική ορατότητα επιλογών και το μίγμα των οικονομικών νέων που αφορούν Ευρωζώνη και Ελλάδα κινείται προς μια ουδέτερη κατεύθυνση, ακυρώθηκαν (εν μέρει) από την σημερινή συνεδρίαση και δεν αποκλείεται να ακυρωθούν εξ ολοκλήρου αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων.

Δυστυχώς η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε και κάτι ακόμα που αποτελεί κοινό μυστικό. Την κάκιστη “ποιότητα” των “παικτών” που δραστηριοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από την άλλη πρέπει να επισημανθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, δεν έδωσε ούτε μία ώρα, στην οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι αγοραστές διατηρούν το “πάνω χέρι”.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά υψηλότερα της όποιας ανεκτής διόρθωσης και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. κλεισίματα του Δείκτη χαμηλότερα των 670 μονάδων, θα τον επαναφέρουν στο κανάλι ταλαιπωρίας, μεταξύ 650 και 600 μονάδων.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, ενώ οι συναλλαγές έμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου παρουσίασε αμυντικότερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,64%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4465, τιμή εκκαθάρισης 265,25) κινήθηκαν μεταξύ 263,25 και 277 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξημένη στα επίπεδα του 70% ήταν τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στα 84 δικαιώματα (55 δικαιώματα αγοράς και 29 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5500 Alpha Bank, 7900 MIG, 172500 Εθνική, 10200 ΟΤΕ, 7700 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4931), Alpha Bank (9474), Eurobank (2376), Κύπρου (6187), Ταχ. Ταμιευτήριο (1281), ΓΕΚ (733), ΟΠΑΠ (404), ΔΕΗ (4562), Πειραιώς (5553), MIG (221), Intralot (203), Coca-Cola (134), Αγροτική (338), ΟΤΕ (850).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8137017 τεμ.), Εθνική (18027394 τεμ.), Πειραιώς (9017867 τεμ.), ΟΤΕ (4737248 τεμ.), MIG (4451033 τεμ.), Eurobank (12742404 τεμ.) Κύπρου (5263794 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v