Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Βαθιά ανάσα από την ένεση ρευστότητας

Ένεση ρευστότητας, έστω και έπειτα από παρέμβαση έξι κεντρικών τραπεζών, ωθεί υψηλότερα ΧΑ και αγορές. Ζητούμενα η υπέρβαση των 270-280 μονάδων για τον FT 20 και η άμεση επαναπροσέγγιση των 2,20-2,30 ευρώ για την Εθνική.

Ράλι στις αγορές, πάνω από τις 12.000 ο Dow και το Χ.Α. ακολουθεί. Το… καύσιμο της έντονα ανοδικής αντίδρασης ήταν η χθεσινή συντονισμένη παρέμβαση έξι κορυφαίων κεντρικών τραπεζών.

Η ουσία είναι, όπως σημειώνει ο Mohamed Εl-Erian, πως «οι ριψοκίνδυνες αγορές λατρεύουν τις ενέσεις ρευστότητας, είτε τις πραγματικές είτε τις θεωρητικές. Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενο να ενθουσιαστούν με την είδηση της μείωσης του κόστους έκτακτης χρηματοδότησης σε δολάρια και διεύρυνσης των σχετικών μηχανισμών».

Η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών δίνει την… ανάσα και τη «μόχλευση» ρευστότητας που χρειάζονταν τα χρηματιστήρια κι οι αγορές ευρύτερα, από τη στιγμή όπου αργεί η λύση, η λειτουργία του ευρωομολόγου ή το τύπωμα χρήματος.

Κατά την εκτίμησή μας, η χθεσινή παρέμβαση αναδεικνύει δύο σημαντικότατες παραμέτρους: Η πρώτη αφορά τη... δίψα των χρηματιστηρίων να απεμπλακούν από το πτωτικό σπιράλ των τελευταίων μηνών. Η δεύτερη, όμως, και κατά την άποψή μας σημαντικότερη, δείχνει πως η Γερμανία δεν έχει ολοκληρώσει το πλαίσιο λειτουργίας της νέας Ευρώπης. Πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και συνταγματικά η μετεξέλιξη της ευρωζώνης στον ενιαίο χώρο όπως τον εννοεί το Βερολίνο.

Όλα αυτά βέβαια ελάχιστα ενδιαφέρουν κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, που από χθες μετρούν υπεραξίες.

Ωστόσο, για να έχει συνέχεια και ουσία η βραχυπρόθεσμη κίνηση θα πρέπει ο FTSE 20 να υπερβεί τις 270 - 280 μονάδες και η Εθνική να προσεγγίσει σύντομα τα 2,20 - 2,30 ευρώ.

Με βάση τη χθεσινή διακύμανση μετοχών του 20άρη, ενδιαφέρουσα θεωρείται -από τεχνική πλευρά- η συνέχεια για τις Alpha - Eurobank, τη Marfin Investment Group αλλά και για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον Μυτιληναίο, την Πειραιώς, τη Motor Oil και τη Βιοχάλκο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v