Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίθετη πορεία για ΧΑ - ευρωαγορές

Ηπια άνοδος στις ευρωαγορές παρά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας. Πτώση στο ΧΑ με απώλειες για Εθνική, 3Ε, Πειραιώς. Κέρδη για Alpha και ΔΕΗ, MIG, Κύπρου. Στην περιοχή των 260 μονάδων ο FTSE-20.

Παραμένει χωρίς κατεύθυνση το Χ.Α., καθώς στην Ευρώπη περιμένουν τα νεότερα από το Eurogroup και τις εξελίξεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πριν από λίγο, ο Γ.Δ. υποχωρούσε και πάλι οριακά στην περιοχή των 665 παρ' ότι ο FTSE-20 ισορροπούσε στα επίπεδα των 260 μονάδων.

Αυτή η απόκλιση οφείλεται στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία για τη μετοχή της Coca Cola 3E και δευτερευόντως στις πωλήσεις και στις πιέσεις στις μετοχές της Πειραιώς, της Τιτάν, της Βιοχάλκο και των ΕΛΠΕ.

Την ίδια ώρα, στις ευρωαγορές επικρατεί προβληματισμός μετά τη νέα εκτίναξη των επιτοκίων των ιταλικών τίτλων σε ιστορικά υψηλά και το 7,56% για τα 10ετή ομόλογα.

Κι αυτό τη στιγμή όπου παρατηρείται νέα επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος ευρωζώνης στο 93,7% τον Νοέμβριο και η ΕΒΑ προτίθεται να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση του ύψους των κεφαλαίων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάθε τράπεζα της Ευρώπης, ώστε να καλύψει τις νέες απαιτήσεις.

Για το ίδιο θέμα, η Moody’s απειλεί με υποβάθμιση τίτλους μειωμένης εξασφάλισης 87 ευρωπαϊκών τραπεζών και τα επενδυτικά, ασφαλιστικά και επιχειρηματικά κεφάλαια εξακολουθούν να αποχωρούν από την Ευρώπη και το ευρώ.

Ενδεικτική η περίπτωση της Nomura, που ξεφορτώνει «ευρωπαϊκή περιφέρεια», μειώνοντας κατά 75% τις θέσεις της τους τελευταίους δύο μήνες.

Στο Χ.Α., πάλι, παρουσιάζει ενδιαφέρον η προσπάθεια που καταβάλλεται με επίκεντρο την Εθνική και προς ώρας οδηγεί σε αντίδραση την Alpha Bank και τη Eurobank.

Η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται, μέχρι τώρα, μεταξύ της ελάχιστης τιμής ημέρας του 1,870 και της υψηλότατης του 1,950 ευρώ.

Νωρίτερα η Alpha Bank είχε αντιδράσει έως το 0,758 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν το 1,1 εκατ. τεμάχια.

Αφορμής δοθείσης αντιδρούν η Τρ. Κύπρου προς το 0,570 ευρώ και ο Μυτιληναίος προς τα 3,100 ευρώ.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα διαμορφώνεται για τη μετοχή της ΜΡΒ, της MIG, αλλά και της ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και τη διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών, τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνουμε και εστιάζουμε την προσοχή μας στην προσπάθεια αναστροφής της τάσης για τη μετοχή της Εθνικής.

Μιας προσπάθειας που για να έχει τύχη θα πρέπει να επαναφέρει την τιμή στα 2,20 - 2,30 ευρώ, αφού τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε η ζώνη στήριξης του 1,70 - 1,80 ευρώ.

Ανάλογη προσπάθεια αναστροφής επιχειρείται σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v