Σε νέα χαμηλά ο ΓΔ -άνοδος για τράπεζες

'Εξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΓΔ, που διολισθαίνει σε νέα χαμηλά. Ισχυρές πιέσεις σε Coca Cola και ΔΕΗ. Συνεχίζεται η αντίδραση των τραπεζών με τον κλαδικό δείκτη στο +3%, υπεραπόδοση για Πειραιώς. 

Παρά το γεγονός ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σήμερα μάλιστα έκλεισε και κοντά στα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αμφιταλαντεύεται για το αν θα κλείσει σε επίπεδα τιμών α΄ 10ημέρου Ιανουαρίου 1993, ή Δεκεμβρίου 1992 (!)

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα αμέσως χαμηλότερα κλεισίματα για τον Δείκτη έχουν σημειωθεί στις 29/12/1992 (659,89 μονάδες) και 10/12/1992 (635,53 μονάδες)
Είναι εμφανές ότι εδώ και λίγες συνεδριάσεις οι πιέσεις έχουν μετατοπιστεί στην “άλλη πλευρά” του 20αρη, ενώ την ίδια ώρα οι Τραπεζικοί τίτλοι παίρνουν κάποιες ανοδικές ανάσες.

Είναι χαρακτηριστική η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Εθνικής και η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Πειραιώς, με αθροιστικά κέρδη 28,57%

Στην περίπτωση της δεύτερης, ίσως αξίζει μεγαλύτερης προσοχής το συνεχές κλείσιμο θέσεων “ανοιχτών” πωλήσεων στην Αγορά Παραγώγων, που μπορεί κάτι να λέει (!)

Από την άλλη σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, ενώ ο ΟΠΑΠ στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης φλερτάριζε με κλείσιμο χαμηλότερα των 6,00 ευρώ που σημαίνει νέο ιστορικό χαμηλό, όμως ήλθαν οι τελικές δημοπρασίες και τον έκλεισαν στο υψηλό ημέρας (!)

Τουλάχιστον ανησυχητική και η τεχνική εικόνα του leader τίτλου του Χ.Α., αυτού της Coca-Cola που έχει ξεκινήσει παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 19,19 ευρώ (19/7) σημειώνοντας αθροιστικές απώλειες 39,81%.

Εννοείται ότι ανεξαρτήτως των αρνητικών πρωταγωνιστών, η τεχνική εικόνα για Γενικό Δείκτη και FTSE συνεχίζει να επιβαρύνεται.

Ο πρώτος αν χάσει τις 650 μονάδες (με φίλτρο δύο συνεδριάσεων) θα αναζητήσει την επόμενη στήριξη στις 610 μονάδες, ενώ ο δεύτερος αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 256 μονάδων, φαίνεται να τον … περιμένουν οι 225 μονάδες (!)

Προσευχή και εγκαρτέρηση συστήνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, που βλέπουν με εξαιρετική ανησυχία ο τζίρος να παγιώνεται χαμηλότερα και από τα 30 εκατ. ευρώ.
Αυτά όλα την ώρα που μειώνεται εκ νέου η ορατότητα, όσον αφορά τις εξελίξεις στο PSI plus.

Την εγκατάλειψη του σχεδίου για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει το 2013 συζητούν τα μέλη της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters το οποίο επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι συζητήσεις αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε. με την εισαγωγή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων σύμφωνα με τις επιθυμίες της Γερμανίας.

Σημειώνεται πως η Γερμανία, η οποία επέμεινε στη συμμετοχή των ιδιωτών (Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών) στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ τα Μέλη της Ευρωζώνης αρχικά συμφώνησαν στο συμπεριλάβουν ρήτρες για εξαναγκασμό του ιδιωτικού τομέα στο να συμμετάσχει στον ESM.

Ωστόσο, τα περισσότερα Μέλη της Ευρωζώνης, πλέον, θέλουν την αφαίρεση αυτών των ρητρών και σύμφωνα με τις πηγές του Reuters πραγματοποιούνται κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. “Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και όλες οι Περιφερειακές οικονομίες” είναι υπέρ της αφαίρεσης αυτών των ρητρών, δήλωσε ένας αξιωματούχος. “Κατά είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία”.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και συνεχίζονται τα αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων.
Η Ιταλία πέτυχε σήμερα τον στόχο άντλησης 10 δισ. ευρώ, αλλά το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια διαμορφώθηκε στο 6,504% από 3,535% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου. Η μέση απόδοση για τα 2ετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την υιοθέτηση του ευρώ και διαμορφώθηκε στο 7,814% από 4,628% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου.

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων το ευρώ, κινείται χαμηλότερα των 1,330 δολαρίων και αν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,325 θα κινηθεί προς τα 1,320 δολάρια.

Εντυπωσιακό γύρισμα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, τα οποία μέχρι τα μέσα των σημερινών συνεδριάσεων έδειχναν πως οδηγούνται προς την δέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, που θα ήταν είναι και το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Ιούλιο του 2008.

“Χωρίς δραστικές αλλαγές στην καρδιά του προβλήματος με κινήσεις από την ΕΚΤ ή τους Ευρωπαίους Ηγέτες, η διάσπαση του ευρώ μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων”. Αυτή είναι η σαφής προειδοποίηση που απευθύνει ο The Economist στο κύριο άρθρο του. “Οποιοδήποτε γεγονός από μια Τραπεζική κατάρρευση ή μία ακόμη αποτυχημένη δημοπρασία ομολόγων θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον θάνατο του ευρώ”, αναφέρει το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι η πιο κρίσιμη εβδομάδα θα είναι η τελευταία του Ιανουαρίου, κατά την οποία η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ.

Απόλυτα δραστήριοι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, συνεχίζουν το “έργο” τους.

Η Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ουγγαρίας σε κατηγορία “junk”.

Συγκεκριμένα o οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ουγγαρία κατά μία βαθμίδα σε “Βα1” με αρνητικό outlook, επικαλούμενος τα υψηλά επίπεδα χρέους, τις ισχνές προοπτικές ανάπτυξης και την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ικανότητα της Χώρας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και θεωρεί ότι η συνδυασμένη επίπτωση των παραγόντων αυτών θα επηρεάσει αρνητικά την δημοσιονομική ισχύ της Κυβέρνησης και θα διαβρώσει την ικανότητά της να απορροφά τους κραδασμούς.

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των Πορτογαλικών Τραπεζών προχώρησε η Fitch μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Χώρας σε “ΒΒ+” από “ΒΒΒ-“.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των Caixa Geral de Depositos, Banco Commercial Portugues και Banco ΒPI σε ΒΒ+ από ΒΒΒ- ενώ επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις των Caixa Economica Montepio Geral και Banif - Banco Internacional do Funchal σε ΒΒ και Β αντίστοιχα.

Όπως προαναφέρθηκε, ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE και η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20.00 ώρα Ελλάδος λόγω της ημιαργίας της “Μαύρης Παρασκευής”.

Ως “Μαύρη Παρασκευή” νοείται η επόμενη ημέρα της Ημέρας των Ευχαριστιών, όπου αποτελεί και την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και είθισται να είναι η πλέον επικερδής στον χρόνο για τα καταστήματα και βέβαια σηματωρός για όσους παρακολουθούν τις εταιρείες Λιανικού Εμπορίου στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν με αγοραστές (!)

Για όσους, ακόμα, ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε, μείωσε τον Γενικό Δείκτη κατά 6,79% και τον Τραπεζικό κατά 0,88%.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο 53,02% και 77,72% αντίστοιχα.

Σοβαρές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την πρώτη 17αδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (4,23 δισ), ΟΠΑΠ (1,96 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,91 δισ), Εθνική (1,74 δισ), ΟΤΕ (1,49 δισ), ΔΕΗ (0,99 δισ), Τιτάν (0,83 δισ), Motor Oil (0,63 δισ), Βιοχάλκο (0,57 δισ), Folli Follie Group (0,51 δισ), Κύπρου (0,50 δισ), Jumbo (0,45 δισ), Alpha Bank (0,39 δισ), MPB (0,34 δισ), Μυτιληναίος (0,33 δισ), Πειραιώς (0,31 δισ), Eurobank (0,28 δισ).

Να σημειωθεί, επίσης, ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οκτώ οι Δεικτοβαρείς τίτλοι με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Motor Oil (+0,18%), Alpha Bank (+1,39%), Eurobank (+1,59%), ΟΠΑΠ (+1,65%), Εθνική (+3,41%), Κύπρου (+1,28%), Πειραιώς (+11,11%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+4,23%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Coca-Cola (-5,71% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και MIG (-5,42%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο και ΔΕΗ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 675,52 μονάδες (10.33), όμως μετά τις 10.40 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 657,12 (15.49) και έκλεισε τελικά στις 664,24 μονάδες με απώλειες 1,35%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 28 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 102 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 29,81%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Προβληματισμένος, έως και συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, τόσο για την γενικότερη εικόνα του ταμπλώ, όσο και για τους πενιχρούς τζίρους, που εντείνουν την επιφυλακτικότητα.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι πρόσφατες συνεδριάσεις που συνεχίζουν να εγκλωβίζουν την βραχυπρόθεσμη ρευστότητα.

Ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον της εξαιρετικά χαμηλής ρευστότητας, οι πωλητές είναι περισσότεροι από τους αγοραστές, καθώς οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της Ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.

Το κακό είναι ότι παρότι στις σημερινές αποτιμήσεις έχουν προεξοφληθεί πολλά από τα χειρότερα σενάρια για την Ελλάδα, γεγονότα όπως είναι π.χ. η υπογραφή Σαμαρά ή η εκταμίευση, όπως όλα φαίνονται, της 6ης δόσης για τη Χώρα μας, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ανοδική αντίδραση.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των προτάσεων του IIF για το νέο PSI αλλά και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τον έλεγχο της BlackRock στους ισολογισμούς των Ελληνικών Τραπεζών.

Σε εταιρικό επίπεδο, η πρώτη εικόνα που προκύπτει από το γ' τρίμηνο των εισηγμένων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς ακόμη και οι εξαγωγικοί όμιλοι – πλην λιγοστών εξαιρέσεων - οι οποίοι εμφάνιζαν σημαντικές αντιστάσεις στα προηγούμενα τρίμηνα, δέχονται πλέον και αυτοί τις αρνητικές επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, αλλά και την εφαρμογή μέτρων λιτότητας σε κάποιες από τις ξένες Αγορές όπου δραστηριοποιούνται, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν ελαφρά βελτίωση.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με σαφώς χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υποτίμηση 0,44%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3367, τιμή εκκαθάρισης 256,75) κινήθηκαν μεταξύ 253,25 και 262,25 μονάδων. Μικτές και λίγες οι κινήσεις, με περισσότερες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μειώθηκε στο 65% η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, με τους επενδυτές να μετατρέπονται σε παρατηρητές καθώς καταγράφηκαν μόλις 335 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (208 δικαιώματα αγοράς και 127 δικαιώματα πώλησης).
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (22500 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11794), Alpha Bank (1839), Eurobank (1365), Κύπρου (879), Ταχ. Ταμιευτήριο (1039), ΓΕΚ (395), ΟΠΑΠ (319), ΔΕΗ (811), Πειραιώς (5783), Μυτιληναίο (130), Coca-Cola (127), MIG (138), Ελ. Πετρέλαια (124), Αγροτική (181), Intralot (226).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (463543 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7722917 τεμ.), Εθνική (17824094 τεμ.), Πειραιώς (13157367 τεμ.), ΟΤΕ (4761685 τεμ.), MIG (4440233 τεμ.), Eurobank (16727711 τεμ.) Κύπρου (6704665 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v