Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα-σενάρια διάσπασης πλήττουν τις αγορές

Σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος δανεισμού στην Ιταλία. Πιέσεις στις αγορές λόγω των φόβων διάσπασης της ΕΕ. Στο ΧΑ, μέσω τραπεζών επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος και να κρατήσει ο FT-20 τις 250 μον. Πτώση για το ευρώ.

Σε δυσθεώρητα ύψη σκαρφαλώνουν τα κόστη δανεισμού των χωρών της Ευρώπης, εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης για δυνατότητα της ευρωζώνης να δώσει λύση στην κρίση χρέους.

Μετά την Ισπανία, η οποία πλήρωσε την Τρίτη επιτόκιο 5,22% σε έκδοση 3μηνων εντόκων γραμματίων (μέγεθος διπλάσιο έναντι του επιτοκίου αντίστοιχης έκδοσης προ μηνός), σήμερα ήταν η σειρά της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκια από 6,5% έως και 7,81% για να αντλήσει ποσό 10 δισ. ευρώ σε εκδόσεις εντόκων και ομολόγων λήξης από 3 μήνες έως και 2 χρόνια

Το γεγονός, σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ κατά του ευρωομολόγου, επιτείνει την ανησυχία για τις εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο. Τα χρηματιστήρια αντιδρούν με σχετική ψυχραιμία, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων όμως τα επιτόκια αυξάνουν. Επηρεάζεται και το ευρώ. Η ισοτιμία του, νωρίτερα σήμερα, είχε υποχωρήσει στο 1,3267 δολάριο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Οι εξελίξεις τρέχουν σε μια στιγμή όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο στόχος για τετραπλασιασμό των κεφαλαίων του EFSF μέσω μόχλευσης στη σημερινή συγκυρία είναι μάλλον ανέφικτος, με αποτέλεσμα να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. 

H εικόνα στη Σοφοκλέους

 Ακόμη μία προσπάθεια ανάσυρσης βασικών δεικτών και μετοχών από τα χαμηλά εξελίσσεται στο Χ.Α.

Με τον Γ.Δ. να αντιδρά πριν από λίγο προς τις 670 μονάδες από τα χαμηλά των 663,36 μονάδων και τον FTSE-20 προς τις 260 από τα νέα ελάχιστα των 255,88 μονάδων.

Με τον τζίρο στα χαμηλότατα επίπεδα, των 13,3 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 14:00, από τα οποία 2,9 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και 3,4 εκατ. στον ΟΠΑΠ.

Θα σταθούμε κατ' αρχάς στη μετοχή του Οργανισμού, καθώς «ισχυρά χέρια» επιχειρούν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Με αγορές από τα χαμηλά των 5,88 ευρώ και με συνεχείς προσπάθειες σταδιακά από τις 12:50 μέχρι πριν από λίγο.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 0,50%, αφού νωρίτερα είχε γράψει νέο ιστορικό χαμηλό στα 5,88 ευρώ.

Να δούμε εάν θα αποφευχθεί και πώς η περαιτέρω διόρθωση της μετοχής χαμηλότερα.

Συνεχίζουμε με την Εθνική, που φαίνεται να κρατά και σήμερα το 1,70 ευρώ, καθώς έχει για ελάχιστη τιμή ημέρας το 1,73 και μέγιστη το 1,80 ευρώ.

Οι απώλειες του 20άρη δεν ξεπερνούν το 0,15%, έναντι διόρθωσης 0,68% του Γ.Δ.

Και αυτό οφείλεται στην υπεραπόδοση κυρίως των τραπεζικών μετοχών. Υψηλότερες μετοχές για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, αλλά και Τ.Τ. και Κύπρου.

Ευκαιρίας δοθείσης, αντιδρά και ο Μυτιληναίος από τα χαμηλά των 2,88 ευρώ, ο Ελλάκτωρ από το 0,992 ευρώ και ο σηματωρός Τιτάν από τα 10,68 ευρώ.

Ανάλογη προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος και μερικές μονάδες στο χρηματιστηριακό ταμπλό επιχειρείται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX, μετά την αρχική υποχώρησή του στις 5.366,50, ανέκαμπτε πριν από λίγο στις 5.322,29 μονάδες.

Να θυμίσουμε το χαμηλό 52 εβδομάδων για τον δείκτη είναι οι 4.965,80 μονάδες.

Προβληματίζει, ωστόσο, η διόρθωση του CAC νωρίτερα κάτω και από τις 2.800 μονάδες, τη στιγμή όπου τα spreads των γαλλικών ομολόγων εκτινάσσονται από υψηλό σε υψηλότερο.

Με την απόδοση του διετούς ομολόγου να αγγίζει νωρίτερα νέο ιστορικό υψηλό.

Από τεχνική πλευρά, εάν ο CAC δεν αντιδράσει από την ευρύτερη ζώνη των 2.800 μονάδων, θα διορθώσει άτακτα προς τα ελάχιστα των 2.693,21 μονάδων, με αφορμή πιθανότατα την απώλεια του ανώτατου βαθμού αξιολόγησης.

Μερίδα αναλυτών προεξοφλεί πως η κατάρρευση του CAC χαμηλότερα και των 2.700 μονάδων θα συγχρονιστεί με την απώλεια του τριπλού Α της γαλλικής οικονομίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v