Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει η αβεβαιότητα - Εντείνονται οι πιέσεις

Στα όρια συναγερμού οι αγορές Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και σύννεφα πάνω από το Βερολίνο. "Τσιμπάνε" τα spreads. Απώλειες για χρυσό, πετρέλαιο. Έως 1,3% χαμηλότερα στις 675 μονάδες ο ΓΔ. Πιέσεις λόγω ΟΠΑΠ, 3E και ΔΕΗ.

Βαραίνει το κλίμα και στο Βερολίνο, μετά τα δύο τελευταία προειδοποιητικά μηνύματα που έλαβε η γερμανική οικονομία.

Την ίδια ώρα, παραμένει η πίεση στα ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, κυρίως όμως της Γαλλίας, ενώ σενάρια κατάρρευσης του σχεδίου διάσωσης της Dexia διατηρούν τον κίνδυνο για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της γαλλικής οικονομίας. Αυτή την ώρα του η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου κινείται εκ νέου άνω του 7,01%.

Ράλι καταγράφεται και στις τιμές των CDS στα 5ετή ομόλογα. Στην Ιταλία διαμορφώνεται στις 562 μονάδες βάσης, στην Ισπανία στις 482 και στην Πορτογαλάι στις 1.150μ.β.

Πτωτικά κινούνται επίσης τόσο το πετρέλαιο όσο και ο χρυσός.

Εύλογα διατηρούνται οι πιέσεις και στα χρηματιστήρια, με το Χ.Α. να ταλαιπωρείται και για εγγενείς λόγους και αφορμές.

Τα τελεσίγραφα των Μέρκελ - Σόιμπλε και η αβεβαιότητα που διευρύνεται αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σημαντικές οι ρευστοποιήσεις, οι πιέσεις και οι απώλειες, οδηγούν έως και 3,86% χαμηλότερα τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 6,23 ευρώ, γεγονός που εντείνει την ανησυχία καθώς αδύναμες εμφανίζονται οι μετοχές της ΔΕΗ, της 3E και λιγότερο του ΟΤΕ.

Παραμένουν οι πιέσεις στη μετοχή της Eurobank, που είναι κολλημένη στα νέα ιστορικά χαμηλά της, ενώ το… τσεκούρι της UBS στην τιμή-στόχο των τραπεζών πιέζει λίγο χαμηλότερα την ΜΡΒ. Αντιθέτως, κρατούν η Alpha Bank, η Κύπρου και εντονότερα η Πειραιώς και το Τ.Τ.

Οι πωλητές έγιναν επιθετικότεροι τα τελευταία 15 - 20 λεπτά και το διάγραμμα του Γ.Δ. και του FTSE-20 κλείνει κάθετα προς τις 675 και τις 259 μονάδες αντίστοιχα.

Έως 1,13% χαμηλότερα ο Γ.Δ., έως 0,97% ο 20άρης, με τον ΟΠΑΠ και την 3E να βαραίνουν από την αρχή της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v