Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολισθαίνει σε νέα χαμηλά η Σοφοκλέους

Σε καθοδικό κανάλι επανέρχονται και μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη, πιέζοντας τον δείκτη σε νέα ενδοσυνεδριακά ιστορικά χαμηλά στις 259,68 μονάδες. Τραπεζικές πιέσεις στην Ευρώπη, διορθώνει στις 5.500 μονάδες ο DAX.

Συνεχίζεται αμείωτη η ταλαιπωρία των χρηματιστηρίων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στο Χ.Α. οι απώλειες παραμένουν, πιέζοντας νωρίτερα τον Γ.Δ. στα νέα ελάχιστα των 679,12 μονάδων και τον FTSE-20 στο νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό των 259,91 μονάδων.

Με σταθερούς πωλητές σε τραπεζικούς, και όχι μόνο, τίτλους και τον ΟΠΑΠ να δέχεται σημαντική πίεση, καθώς υποχωρεί έως τα 6,27 ευρώ.

Το γύρισμα για τη μετοχή του Οργανισμού είναι ακόμα μία αποθαρρυντική ένδειξη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτές που διαμορφώνουν έναν νέο πτωτικό γύρο - κανάλι για μη τραπεζικές εισηγμένες του FTSE-20.

Προβληματική ούτως ή άλλως η ΔΕΗ, χάνει και σήμερα έδαφος προς τα 4,52 ευρώ, υποχωρώντας μάλιστα στα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 4,50 ευρώ.

Αποθαρρυντική και η τεχνική εικόνα για τη μετοχή του Τιτάνα, όπως σημειώσαμε και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας (και ανεβάζουμε σε λίγο στον σημερινό Εκηβόλο), παρά την τελευταία αγορά μετοχών από τον πρόεδρο του ομίλου Α. Κανελλόπουλο.

Για τις τράπεζες έχουμε ούτως ή άλλως διαμορφωμένο μεσοπρόθεσμο καθοδικό κανάλι, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο Βενιζέλου - τραπεζιτών μας υποχρεώνει να παραμείνουμε εκτός παιδιάς.

Σταθερή στο 1,74 ευρώ η Εθνική, νέες πιέσεις κι απώλειες όμως για τη Eurobank, που διορθώνει σε ακόμη ένα ιστορικά χαμηλό στο 0,486 ευρώ.

Οριακά κρατά το 0,705 ευρώ η Alpha Bank, με… χίλια βάσανα η Πειραιώς το 0,235 και το Τ.Τ. το 0,49 ευρώ.

Οι συναλλαγές, μέτριες και σήμερα, δεν ξεπερνούσαν τα 4,7 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11:20, από τα οποία 1,2 εκατ. ευρώ έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής.

Αυτό, όμως, που φαίνεται πως επιβαρύνει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι η συρρίκνωση του γερμανικού δείκτη βιομηχανίας (PMI) στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009.

Εάν αυτό συνεκτιμηθεί με την ευρύτερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας, εσχάτως της Γαλλίας, και όχι μόνο (και επίσης του Βελγίου και της Αυστρίας), η συνέχεια δεν αναμένεται ενθαρρυντική.

Θα λέγαμε πως χάνεται χρόνος, πως όσο το Βερολίνο επιχειρεί να φέρει το πλαίσιο της Νέας Ευρώπης στα μέτρα της τόσο αυξάνεται ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες μέρες αποχωρούν περισσότερα κεφάλαια όχι μόνο από το ευρώ αλλά και από μετοχές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δεν δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Ο DAX έχει υποχωρήσει στις 5.515 μονάδες, ο CAC στις 2.854 και το ευρώ έως 0,60% χαμηλότερα, στο 1,3440 δολ.

Πρακτικά, στο Χ.Α. το πάνω χέρι το έχουν όσοι εδώ και καιρό πόνταραν σε μεγαλύτερη διόρθωση του FTSE-20 και στη δοκιμασία του στην περιοχή των 250 μονάδων.

Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση της συγκεκριμένης περιοχής θα άνοιγε αμέσως την κατηφόρα για αχαρτογράφητες περιοχές, προς τις 220 - 215 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v