Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Και... τρικολόρ τώρα η κρίση

Με τη Γαλλία πλέον εμφανώς στο στόχαστρο, το ποντάρισμα των αγορών περνά στο επόμενο στάδιο. Υπό πίεση οι αγορές ομολόγων, το ευρώ, οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια. Σε τιμές… 1993 το ΧΑ, με τη Eurobank σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Εδώ είμαστε, έπρεπε να βγει η Moody’s να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας για να ειπωθούν μερικά… γαλλικά από Ευρωπαίους παράγοντες κατά της Γερμανίας. Όχι πως θα αλλάξει κάτι ιδιαίτερα, καθώς το Βερολίνο έχει φανερώσει από πέρυσι τον Μάιο τις προθέσεις του (με την παρουσίαση του πακέτου διάσωσης -εννέα σημείων- της Ελλάδας), ωστόσο δεν αποκλείεται να επισπευστούν κατά τι οι διεργασίες για τη συμφωνία μιας... τελικής λύσης.

Στα ύψη τα spreads των ιταλικών, των ισπανικών και των γαλλικών ομολόγων και όσοι παρακολουθούν ενδελεχώς τις... γραμμούλες των τριών αγορών δεν εκπλήσσονται για τη στόχευση της Γαλλίας. Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως στο στόχαστρο τίθενται σχεδόν παράλληλα και οικονομίες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Ουγγαρίας. 

Η κρίση διαχέεται κι επιταχύνεται και η δυναμική της μετάδοση είναι αυτό που θα οδηγήσει στις ιστορικές αλλαγές όχι μόνο στην ευρωζώνη - Νέα Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στις ΗΠΑ.

Οι αγορές χτύπησαν κόκκινο, όπως διαβάζουμε, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και αν κάτι μας έκανε εντύπωση χθες ήταν η άθλια συμπεριφορά της ισπανικής αγοράς, λες και οι αγορές τιμώρησαν τον θρίαμβο του συντηρητικού Ραχόι, ο οποίος στο κάτω-κάτω είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα ακολουθήσει πρόγραμμα αυστηρότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εκτίμησή μας είναι πως οι αγορές δεν νοιάζονται για το αν η Ισπανία θα ακολουθήσει τις προσταγές των δανειστών, για το αν η Ιρλανδία είναι καλύτερος… μαθητής από την τεμπέλικη Ελλάδα (είδαμε τι χουνέρι επιφύλαξε το Βερολίνο στο Δουβλίνο σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ 23%), ή για το αν η Πορτογαλία θα συμμορφωθεί περισσότερο. Οι αγορές θέλουν την... τελική λύση αν είναι δυνατόν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2012, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε διορθωτική μέγκενη οι αγορές, σε εμφανή αδυναμία το ευρώ (αλλά προσώρας χωρίς να κλίνει χαμηλότερα του 1,34 δολ.), ο S&P 500 οκτώ μονάδες πιο κάτω των 1.200 με απώλειες 1,86%, ενώ η Γαλλία έχει αναδειχθεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές τελευταία στα στοιχήματα που παίζονται (από τα μέσα Οκτωβρίου) για τον χρόνο υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας, με αρκετούς να ποντάρουν σε απώλεια του τρίτου Α μέσα στο 2011.

Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, το Χ.Α. βυθίζεται σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα, επιστρέφοντας σε τιμές των ετών 1993 και 1992, και ο FTSE 20 κλίνει πλέον σε νέα ιστορικά χαμηλά καθώς οι τράπεζες παραμένουν ο μεγάλος ασθενής.

Το περίπλοκο της υπόθεσης για τον FTSE 20 και το Χ.Α. είναι πως πλέον απαιτείται συνδυαστική λύση τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο και από το εσωτερικό τραπεζικό μέτωπο. Δηλαδή, μία συγχρονισμένη διαδικασία αναστροφής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και διευθέτησης των σοβαρών εκκρεμοτήτων, που πιέζουν όλο και χαμηλότερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προσώρας, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται (απλώς προετοιμάζεται σε ορίζοντα χρόνου), με πιθανότατο το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης όσων εδώ και μέρες ποντάρουν στην περαιτέρω διόρθωση του 20άρη προς τις 250 μονάδες. Στις 262,59 χθες με απώλειες 4,04%. Η Eurobank σε νέο ιστορικό χαμηλό (0,521 ευρώ), η Alpha Bank στο 0,75 ευρώ (-8,54%) και η ΕΤΕ σχεδόν μόνη να δίνει τη δική της μάχη: πρακτικά, να μη διορθώσει χαμηλότερα του 1,44 ευρώ (σημειώθηκε την 1η/11) και ανοίξει τον δρόμο για ανεπιθύμητες εξελίξεις σε πολλά επίπεδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v