Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Moody΄s βυθίζει τις ευρωαγορές

Τρομάζει τις ευρωαγορές η προειδοποίηση Moody's για Γαλλία. Πτώση έως 3% ο DAX. Εχασε τις 700 ο Γ.Δ. Νέο ιστορικό χαμηλό και για FT-20. Ανεβασμένο το ισπανικό spead. Αγκάθι και η αδυναμία συμφωνίας στις ΗΠΑ για το έλλειμμα.

Αρνητικά ξεκίνησαν και χαμηλότερα συνεχίζουν οι ευρωαγορές, ενώ το Χ.Α. πιέζεται σε νέα ιστορικά χαμηλά για τον FTSE-20.

Με κεκτημένη ταχύτητα οι πωλητές δεν άφησαν και πολλά περιθώρια διαφυγής από τις προσυνεδριακές κιόλας εντολές τους σε τραπεζικές μετοχές, όπως και σε άλλους τίτλους του FTSE-20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αφορμή η προειδοποίηση της Moody's για την αξιολόγηση "ΑΑΑ" της Γαλλίας ότι εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε θα ενισχυθούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις, με επιπτώσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Πριν από λίγο ο FTSE-20 διόρθωνε περίπου 2,4% έως τις 265,46 μονάδες, έως τις 695,30 υποχωρούσε ο Γ.Δ., επιστρέφοντας ταχύτατα στα χαμηλά 18ετίας.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX 30 να υποχωρεί κατά 2,93% στις 5.630 μονάδες, τον CAC 40 να καταγράφει απώλειες 2,3% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί 1,75% στις 5.268 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική αγορά, με τα futures να προϊδεάζουν για σημαντική υποχώρηση, με το κλίμα να επιβαρύνεται και από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος.   

Στις αγορές χρέους, το επόμενο "θύμα" δείχνει να είναι η Ισπανία, με την απόδοση του δεκαετούς να ενισχύεται στο 6,57% σήμερα από 6,43% την Παρασκευή. Σταθεροποιητικά κινούνται και οι αποδόσεις του γαλλικού, ιρλανδικού και πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, στο 3,58%, 8,33% και 11,31% αντίστοιχα, με τα spreads στις 170 μ.β., 657 μ.β. και 955 μονάδες βάσης.

Πιέσεις κατά 0,45% και στο ευρώ (στο 1,35 δολ.).

Στο Χ.Α. το κλίμα επιβαρύνεται και λόγω των εξελίξεων που επισπεύδονται στις τράπεζες, τη στιγμή όπου σε κεντρικό επίπεδο ο Όλι Ρεν διαπιστώνει πως «η κρίση χρέους έχει πλήξει και τον πυρήνα της ευρωζώνης».

Οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, έχουν τον δικό τους… βραχνά (εφιάλτη κατά άλλους) από τις επερχόμενες κι αναπόφευκτες διεργασίες με αφορμή την επιβεβλημένη κεφαλαιακή ενίσχυση των ομίλων.

Στο 1,65 δισ. ευρώ αποτιμάται πλέον η Εθνική, η μετοχή της οποίας διόρθωσε πριν από λίγο έως το 1,71 ευρώ.

Στα 422,07 εκατ. ευρώ αποτιμάται η Alpha Bank, που διόρθωσε έως το 0,783 ευρώ. Στα 299,7 εκατ. ευρώ συρρικνώνεται η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank, με τη μετοχή οριακά πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του 0,53 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες για Πειραιώς (αποτιμάται στα 242,4 εκατ. ευρώ) και Τ.Τ. (133,7 εκατ. ευρώ), ενώ η Κύπρου αποτιμάται στα 515,23 και η ΜΡΒ στα 336,72 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως από τις μετοχές του FTSE-20 μόλις μία, η Jumbo, έμενε πριν από λίγο σταθερή στα 3,60 ευρώ.

Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, με την τελευταία να επιβαρύνεται και με αφορμή το χαράτσι Βενιζέλου.

Χαμηλότερες τιμές για ΜΟΗ, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, που προς ώρας είναι συγκριτικά μικρότερες από αυτές του 20άρη.

Η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 2,64%, στα 11,44 ευρώ, χάνοντας σημαντικό μέρος από τα πρόσφατα κέρδη της αντίδρασης (από τα 9,32 ευρώ στις 4/10).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογα, σύμφωνα με σχετικό θέμα των F.T., που επικαλείται τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσο το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιβαρύνεται, στο Χ.Α. (που ούτως ή άλλως έχει περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα) βασικοί δείκτες και μετοχές θα πιέζονται όλο και χαμηλότερα.

Προς ώρας, με την αξία των συναλλαγών σε μετριότατα επίπεδα (δεν ξεπερνούσαν τα 3,5 εκατ. ευρώ στις 11:05).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v