Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Coca-Cola και δημοπρασίες έδιωξαν την… υπνηλία

Νέα πτώση στο ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες, με το σχετικό δείκτη να χάνει 3,71%. Τζίρος... απελπισίας που δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακές διακυμάνσεις πριν και στις δημοπρασίες. Ισχυρές απώλειες για ΤΤ-Τιτάνα.

Κανένας δεν περίμενε ότι μία συνεδρίαση απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα και με τζίρο απελπισίας, θα είχε τόσο ενδιαφέρον στα τελευταία λεπτά και στα … χασομέρια (!)

Μέχρι εκείνο το σημείο όλοι όσοι είχαν το κουράγιο να παρακολουθήσουν και σήμερα τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μάλλον τάσεις έντονης υπνηλίας θα πρέπει να ένιωθαν, καθώς είναι πασιφανές ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε φάση πτωτικής αναμονής, δείχνει ότι δεν έχει τίποτα το ουσιαστικό να περιμένει και απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μην υποχωρήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Ξαφνικά λίγο μετά τις 16.45 οι πωλητές παίρνουν ελαφρώς μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και ο Γενικός Δείκτης κατρακυλά σε νέα ημερήσια χαμηλά τα οποία και σημειώνει στις 16.53 (710,14 μονάδες, απώλειες 2,02%).

Τότε ήταν που επενέβη το “ιππικό” το ρόλο του οποίου ανέλαβε ο πλέον Δεικτοβαρής τίτλος, αυτός της Coca-Cola και ο οποίος με ένα εντυπωσιακό “τράβηγμα” στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στα 13,48 ευρώ, να καταγράφει κέρδη 4,25%.

Ευνόητη ήταν και η εντυπωσιακή ανάδυση του Γενικού Δείκτη που από τις 710,14 μονάδες (-2,02%), τινάχτηκε στις 721,83 μονάδες (-0,41%).

Όμως οι εν δυνάμει πωλητές, σε ρόλο “big brother” δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και την είπαν στις δημοπρασίες, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας τους ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank, Τιτάνα και πολύ κοντά σε αυτό την Εθνική και κατ΄ επέκταση και τον Τραπεζικό δείκτη με απώλειες 3,71%, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε δύο μονάδες ψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας.

Εννοείται ότι ούτε και ο προϋπολογισμός του 2012, που κατατέθηκε, πρόσθεσε ορατότητα στην Αγορά, αντίθετα μάλιστα δημιούργησε επιπλέον ερωτήματα.

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 17,1% του εργατικού δυναμικού, λόγω της συνέχισης της ύφεσης της οικονομίας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και της απασχόλησης κατά 2,0%. Η ανεπίσημη ανεργία σε τι ποσοστό θα φτάσει;

Σημαντική μείωση στο Δημόσιο χρέος προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ έναντι 161,7% φέτος αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική του πορεία, μετά την εφαρμογή του PSI. Έτσι το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στα 309,300 δισ. ευρώ έναντι 352,050 δισ. ευρώ φέτος. Αν τελικά δεν προχωρήσει το PSI σε τι ποσοστό επί του ΑΕΠ θα εκτοξευθεί το Δημόσιο χρέος;

Έσοδα 9,3 δισ. ευρώ προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2012 που περιλαμβάνεται στο νέο προϋπολογισμό. Προβλέπεται ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο του έτους να εισπραχθούν έσοδα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο να εισπραχθούν άλλα 2 δισ. ευρώ, το τρίτο τρίμηνο επίσης 2 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο.
 
Πρόκειται για έσοδα που θα προέλθουν από τις εξής αποκρατικοποιήσεις:

Την επέκταση της σύμβασης και πώλησης μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος την πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ, και της ΕΥΔΑΠ, την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, την πώληση μετοχών των ΕΛΠΕ καθώς και δικαιωμάτων λειτουργίας της Εγνατίας Οδού.

Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη την αξιοποίηση 39 κτιρίων του Δημοσίου καθώς και την πώληση των δικαιωμάτων των Κρατικών Λαχείων, την πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ, την πώληση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, την πώληση της Λάρκο τη πώληση της ΕΑΣ, την πώληση του Καζίνο Πάρνηθας, των ΕΛΤΑ και της ΕΛΒΟ.

Ούτε λόγος για ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΛΠ και ΟΛΘ (!)

Από την άλλη, σχεδόν ανέπαφα παραμένουν τα εισοδήματα των Ελλήνων βουλευτών, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό για το 2012. Συγκεκριμένα, για το 2012 προβλέπονται 35 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, επιδόματα, έξοδα κίνησης κλπ, όταν το 2011 η αντίστοιχη πίστωση ήταν στα 36 εκατομμύρια ευρώ. Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, θα μείνουν επίσης σχεδόν ανέπαφα;

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι από αυτούς που απαρτίζουν τον 20αρη που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ο εξής ένας: Ο τίτλος της ΔΕΗ, μετά από συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, σήμερα έδωσε κάποια δείγματα αντίδρασης (για να κλείσει μέσω των δημοπρασιών στα χαμηλά ημέρας, αμετάβλητος), όμως η UBS φαίνεται ότι “καιροφυλακτεί” (!)

Για τον διεθνή οίκο, η σύσταση παραμένει “sell”, ενώ προχώρησε σε περαιτέρω μείωση της τιμής – στόχου στα 5,00 από την προηγούμενη των 5,50 ευρώ. Όπως τονίζει, οι τιμές άνθρακα οδεύουν προς κατάρρευση, γεγονός που είναι θετικό για τα κέρδη και για την μετοχή και βραχυπρόθεσμα θα δώσει ώθηση (στην μετοχή).

Ωστόσο, εκτιμά ότι η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και οι ασθενέστερος προοπτικές για τη ζήτηση, λογικά θα εξισορροπούν και με το παραπάνω την θετική επίδραση από την μείωση των υποχρεώσεων άνθρακα.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και από MPB και MIG, μετά το “πακέτο” 23.109.846 μετοχών της δεύτερης, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 3% της εταιρείας και που πέρασε μέσω του Χ.Α. στα 0,4000 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 9.243.938 ευρώ, ενώ αγοραστής ήταν η Abu Dhabi Mar/Privinvest Group.

Αντίθετα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν ΟΤΕ και Ελ. Πετρέλαια, 4η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Folli Follie Group, ενώ εκτός 20αρη μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Μέτκα.

Ακόμα χαμηλότερα, 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Δρομέα με αθροιστικά κέρδη 43,75%, ενώ από το χαμηλό των 0,0210 ευρώ (3/11) η Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες σημειώνουν αθροιστικά κέρδη 257,14% και σήμερα έκλεισαν με ανεκτέλεστο αγορών 96214 τεμ. (!)

Ηρεμία και προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις Αγορές ομολόγων, ενώ το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, δίνοντας σχετική αντίδραση, πέρασε εκ νέου υψηλότερα από τα 1,35 δολάρια.

Σε “κόκκινο φόντο” τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μικτό και επιφυλακτικό το ξεκίνημα στην Wall Street, όμως είναι πασιφανές ότι οι traders είναι σε εγρήγορση, καθώς τα μηνύματα και οι αρνητικές εκτιμήσεις επιμένουν.

Οι μεγάλες Τράπεζες της Βρετανίας έχουν συρρικνώσει τη δανειακή τους έκθεση στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης μειώνοντας τη χρηματοδότηση κατά ένα τέταρτο μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις παροχής δανείων αφορούν τις Τράπεζες της Ελλάδας και της Ισπανίας, αν και σημαντική είναι και η αποστροφή δανεισμού στις Ιταλικές Τράπεζες. Η HSBC, συγκεκριμένα, φέρεται να μείωσε την παροχή δανείων σε άλλες Τράπεζες της Περιφέρειας κατά 40%. Μηδένισε τον δανεισμό στις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ ο δανεισμός σε Ισπανικές και Ιταλικές Τράπεζες μειώθηκε κατά δύο τρίτα.

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι πλέον κρίσιμη, προειδοποίησε ο Joseph Ackermann τονίζοντας ωστόσο, ότι η λύση δεν είναι η αγορά Κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. ”Τα Κράτη της Ευρωζώνης δεν πρέπει να στηρίζονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα” δήλωσε ο επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρος του IIF και συμπλήρωσε πως “Ο πρωταρχικός ρόλος της ΕΚΤ δεν πρέπει να είναι να αγοράζει αυτά τα ομόλογα”.

“Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα” δήλωσε ο κ. Ackermann. Ως προς το PSI ο κ. Ackermann υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει απολύτως σαφές στους ιδιώτες επενδυτές ότι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι μία ειδική περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να οδηγηθεί σύντομα στην τύπωση χρήματος προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω διάχυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, όπου οι συμμετέχοντες δίνουν περίπου ίσες πιθανότητες η ΕΚΤ υιοθετήσει τελικά την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και έλαβαν μέρος 50 οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές από Ευρώπη και ΗΠΑ, η πιθανότητα η ΕΚΤ να οδηγηθεί σε τύπωση νέου χρήματος διαμορφώθηκε στο 48%.

Η πλειοψηφία μάλιστα των οικονομολόγων που υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής θεωρεί ότι αυτό θα γίνει έως τον Μάρτιο του 2012. Επιπλέον, οι 25 από τους 49 ερωτηθέντες αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διαδραματίσει έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο, εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει ως δανειστής “έσχατης ανάγκης”, παρέxoντας δάνεια στις Κυβερνήσεις.

Η Standard & Poor’s σχεδιάζει να προχωρήσει σε ενημέρωση των αξιολογήσεών της για τις 30 μεγαλύτερες Τράπεζες του κόσμου εντός των επόμενων τριών εβδομάδων και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν υποβαθμίσεις, μεταδίδει το Reuters. Μεταξύ των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν συγκαταλέγονται και οι Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley, σύμφωνα με τον αναλυτή της CreditSights, Baylor Lancaster.

Από την άλλη, οι JP Morgan Chase και Goldman Sachs, δυο από τους μεγαλύτερους “παίκτες” παγκοσμίως στην Αγορά πιστωτικών παραγώγων, αποκάλυψαν στους μετόχους τους ότι έχουν πουλήσει προστασία σε χρέος συνολικής αξίας άνω των 5 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, αρνούνται πεισματικά να αποκαλύψουν πόσο από αυτό το χρέος έχει εκδοθεί από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 5,69% και ο Τραπεζικός εβδομαδιαίες απώλειες 15,72%.
Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στος -49,6% και -77,52%, αντίστοιχα.

Πέντε από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,99%), Coca-Cola (+0,08%), MPB (+1,44%), MIG (+1,14%) και Πειραιώς (+0,46%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των ΔΕΗ και Ελλάκτωρα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-8,74%) και Τιτάνα (-6,08%).
Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και των τριών για ΟΠΑΠ και Κύπρου, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, ΟΤΕ και Folli Follie Group.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μετά την “περιπέτεια” των τελευταίων λεπτών έκλεισε στις 712,63 μονάδες με απώλειες 1,68%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 36 εκατ. από τα οποία τα 9,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (“πακέτο” MIG).

Μάλλον αρνητικές οι εντυπώσεις από την τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών, 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 29,66% και άλλοι τόσοι με απώλειες από 4 έως 23,68%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πτωτική τάση των διεθνών Χρηματιστηρίων και “η εμμονή” των επιτοκίων δανεισμού των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου σε υψηλά επίπεδα διατηρούν το κλίμα επιφυλακτικότητας και νευρικότητας στην εγχώρια Αγορά, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η δυναμική που πλέον διαμορφώνεται στον Γενικό Δείκτη είναι πτωτική με πολύ αυξημένες πιθανότητες επαναπροσεγγισης και ίσως διάσπασης των φετινων χαμηλών επιπέδων (701 μονάδες).
 
Εκτιμάται ακόμα ότι λόγω της “έλλειψης μνήμης” της Αγοράς σε αυτά τα επίπεδα η τεχνική προσέγγιση παρουσιάζει αδυναμίες εκτίμησης του επόμενου σημείου στήριξης καθώς τα δεδομένα που αντιστοιχούν στις τρέχουσες τιμές αφορούν την περίοδο 1996 – 1997 όπου η σύνθεση και η δομή των δεικτών ήταν εντελώς διαφορετική.

Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των προτάσεων του IIF για το νέο PSI αλλά και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τον έλεγχο της BlackRock στους ισολογισμούς των Ελληνικών Τραπεζών.

Η έλλειψη κάποιων εγχώριων ή διεθνών θετικών καταλυτών δεν ευνοεί -ακόμα και σε επίπεδο αντίδρασης- κάποιες μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις του Γενικού Δείκτη.

Σε εταιρικό επίπεδο, η πρώτη εικόνα που προκύπτει από το γ’ τρίμηνο των εισηγμένων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς ακόμη και οι εξαγωγικοί όμιλοι - πλην λιγοστών εξαιρέσεων - οι οποίοι εμφάνιζαν σημαντικές αντιστάσεις στα προηγούμενα τρίμηνα, δέχονται πλέον και αυτοί τις αρνητικές επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, αλλά και την εφαρμογή μέτρων λιτότητας σε κάποιες από τις ξένες Αγορές όπου δραστηριοποιούνται.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. συστήνει πολύ πειθαρχημένη διαχειριστική τακτική, σε ότι αφορά τοποθετήσεις, καθώς το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ασαφές εντός και εκτός Ελλάδας.

--- ΧΠΑ

Συνεχίστηκαν οι υποτονικές συνεδριάσεις, με τις συναλλαγές να σημειώνουν και νέα πτώση.
 
Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας οριακά το discount στο 0,60%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2902, τιμή εκκαθάρισης 272,25) κινήθηκαν μεταξύ 271,5 και 280,75 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 70% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.308 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (822 δικαιώματα αγοράς και 486 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (11500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11740), Alpha Bank (1513), Eurobank (1233), Κύπρου (1626), Ταχ. Ταμιευτήριο (1697), ΓΕΚ (1074), ΟΤΕ (559), ΟΠΑΠ (294), MIG (566), ΔΕΗ (371), MPB (2270), Τιτάνα (193), Πειραιώς (397), Αγροτική (211).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (350000 τεμ.).
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7186617 τεμ.), Εθνική (18721612 τεμ.), Πειραιώς (14074373 τεμ.), ΟΤΕ (4619785 τεμ.), MIG (4219924 τεμ.), Eurobank (16579230 τεμ.) Κύπρου (8821065 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v