Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MSCI και τραπεζικές ανησυχίες "βύθισαν" το ΧΑ

Πιέσεις στο ΧΑ λόγω MSCI και τραπεζών. Σε νέο χαμηλό 222 μηνών ο ΓΔ και 262 μηνών ο τραπεζικός δείκτης. Πτώση για ΕΤΕ (4,3%), ΕFG (12,3%), Alpha (11,6%). Νέο ιστορικό χαμηλό στο κλείσιμο για ΔΕΗ.

Δυστυχώς η στήλη είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι οι επερχόμενες αλλαγές στην σύνθεση του MSCI θα εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις για τις Ελληνικές μετοχές.

Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση, διαγράφονται από τη σύνθεση του MSCI Standard Index οι μετοχές των Alpha Bank (-11,67%), Eurobank (-12,35%), Τρ. Κύπρου (-15,63%) και ΔΕΗ (-5,86%), με βάση τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναθεώρησης που ανακοινώθηκαν.

Οι μετοχές αυτές θα συμπεριληφθούν στη σύνθεση του MSCI Small Cap, από τη σύνθεση του οποίου διαγράφονται ο εξής Ελληνικές μετοχές: Attica Bank (-12,03%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,03%), Geniki Bank (-13,15%), ΟΛΠ (-8,21%) και ΕΥΑΘ (-2%).

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου 2011 και βέβαια μέχρι τότε αρκετές από αυτές τις μετοχές δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό “διακριτική” πίεση, καθώς λόγω καταστατικού αρκετά ξένα funds θα αναγκαστούν να μηδενίσουν θέσεις.

Από την άλλη, η “ορατότητα” για το PSI Plus παραμένει χαμηλή, οι “ασκήσεις επί χάρτου” συνεχίζονται και το μόνο βέβαιο είναι ότι η αβεβαιότητα δεν αρέσει στην Αγορά, όταν μάλιστα επιδεινώνεται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως και το διεθνές κλίμα.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται περίπου “φυσιολογική” εξέλιξη, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, όχι μόνο σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους, αλλά και σε νέο χαμηλό 222 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στις 715,33 μονάδες (27/5/1993).

Εννοείται ότι σε συνεδριάσεις τόσο “ειδικών συνθηκών”, η τεχνική ανάλυση προσεγγίζει τα όρια της … αστρολογίας, αλλά σε κάθε περίπτωση η παραμονή του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 728 μονάδων δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για δοκιμασία της ζώνης 701 – 693.

Το -8,66% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει με τον πλέον έκδηλο τρόπο το “πεδίο δράσης” των σημερινών πωλητών. Ο εν λόγω δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 262 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/1/1990 (271,29 μονάδες).

Από εκεί και πέρα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο τραγέλαφος δεν λείπει από την Ελληνική πραγματικότητα.

Έτσι σε διακοπή ρεύματος στο Υπουργείο Υγείας προχώρησε σήμερα το πρωί η ΓΕΝΟΠ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Κυβερνητική πολιτική και το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται στα νοικοκυριά. Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, η διαμαρτυρία αφορά στο "απαράδεκτο γεγονός", το Ελληνικό Δημόσιο να χρωστά 141 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και την ίδια ώρα "να δίνει εντολή να κοπεί το ρεύμα στον φτωχό, στον άνεργο και στον μικροσυνταξιούχο". Η στήλη έχει να προσθέσει ότι θα ήταν “ευχής έργον” το Ελληνικό Δημόσιο να χρώσταγε μόνο αυτά τα 141 εκατ. και όχι πάρα πολλά δισ (!)

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό και αν κινηθεί χαμηλότερα από την τελευταία θεωρητική στήριξη των 5,25 ευρώ, τον περιμένει το … χάος (!)

''Η Ελληνική κατάσταση είναι αδιανόητη'', δηλώνει ο 72χρονος καθηγητής του Harvard Martin Feldstein, που προέβλεψε το 1998 ότι το ευρώ θα αποδεικνυόταν ''οικονομικό βάρος'' και ο οποίος θεωρεί ότι το κοινό νόμισμα θα επιβιώσει μεν, προς το παρόν, αλλά η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη μέσα στο επόμενο έτος.

Με τα spreads ακόμα και των Χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση “ΑΑΑ” να ανεβαίνουν, η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι η Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση προκειμένου να μπορέσει να αντιδράσει στις προκλήσεις. Αντ’ αυτού, λένε καυστικά οι αναλυτές, έχουμε μια κίνηση προς ένωση τύπου Σοβιετικής Ένωσης, με το Κέντρο να προσπαθεί να ελέγξει την Περιφέρεια, δημιουργώντας μάλιστα και καθεστώτα “ημιμαριονέτες” όπως αυτά που αναλαμβάνουν τώρα στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, επισημαίνει η RBS.

Σχετική ηρεμία, σήμερα, στις Αγορές ομολόγων, μετά τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ που αγόρασε μεγάλο αριθμό Ιταλικών, Ισπανικών και λιγότερο Πορτογαλικών ομολόγων.
Επιφυλακτική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, υπό πίεση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, ενώ το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα φλερτάρει με νέα χαμηλά 5 εβδομάδων και με τιμές χαμηλότερες των 1,35 δολαρίων.

H Moody's έθεσε σε καθεστώς αναθεώρησης την πιστοληπτική αξιολόγηση της Unicredit. Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί με πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλικής Τράπεζας που βρίσκεται στο "Α2/C".

Υπό πίεση οι τιμές αρκετών Τραπεζικών μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως: Unicredit (-1,66%), Lloyds Banking Group (-1,98%), Banca Popolare di Milano (-12,69%), RBS (-2,03%), Barclays (-1,25%), Bank of America (-1,47%), Citigroup (-1,64%). Εν τω μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο 15 ετών εκτινάχθηκε η ανεργία στην Βρετανία.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανέργων ενισχύθηκε στο 8,3% το τρίτο τρίμηνο από 8,1% το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανική Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο αριθμός των ανέργων στην Γηραιά Αλβιόνα ανέρχεται πλέον στα 2,62 εκατ. άτομα. Το ποσοστό της ανεργίας είναι το υψηλότερο από το 1996, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι ο μεγαλύτερος από το 1994

Οι προοπτικές της Βρετανικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί” αναφέρει η έκθεση της ΒοΕ, ενώ προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μέσα στην επόμενη διετία, γεγονός που οδηγεί αρκετούς αναλυτές στο συμπέρασμα πως η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει νέα επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των 275 δισ. στερλινών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλώ του FTSE, θετικά αποστασιοποιημένος ο τίτλος του Ελλάκτωρα, εν μέσω φημών για προσέγγιση του Κατάρ που διέψευσε κατηγορηματικά η εισηγμένη, ενώ το “πάλεψαν” Coca-Cola, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος (ο τελευταίος και λόγω επικείμενης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου).

Σε πολύ χαμηλότερα στρώματα κεφαλαιοποιήσεων, συνεχίζουν πλαγιοανοδικά οι Δρομέας, ΑΝΕΚ, Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ ο τίτλος της Αττικάτ συμπλήρωσε 8 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (!)

Μόλις δύο από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+1,33%) και Ελλάκτωρ (+4,24%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Coca-Cola.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-15,63%) και Eurobank (-12,35%).
Απώλειες μεγαλύτερες του 11% για Alpha Bank, MPB, του 8% για Πειραιώς, του 5% για την ΔΕΗ και του 4% για Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο (ανέκαμψε σχετικά από τα χαμηλά ημέρας των 0,4300 ευρώ. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 715,73 μονάδες (16.39) και παρά την προσπάθεια μικρής ανοδικής αντίδρασης που ακυρώθηκε στην εξέλιξη, έκλεισε στις 717,93 μονάδες με απώλειες 2,41%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 49 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 111 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 8 έως 29,93%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εν μέσω ενός Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος εξαιρετικά ρευστού και ανησυχητικού, με τα spreads να κινούνται σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα, οι Αγορές να αμφισβητούν όλο και περισσότερες αξιολογήσεις Χωρών και τους Ευρωπαίους Ηγέτες να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και να δώσουν ενεργητικότερο ρόλο στην ΕΚΤ, σε όλα αυτά και όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο προστέθηκαν και οι αλλαγές στην σύνθεση του MSCI, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να πυροδοτούν νέο κύμα ρευστοποιήσεων που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ανησυχίες, όσον αφορά την διεύρυνση του PSI, δημιουργούν μία ακόμα εστία ταλαιπωρίας για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.
Επιπρόσθετα η διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών παραμένει δυσεπίλυτος γρίφος, φέρνοντας πιο κοντά τα εγχώρια Ιδρύματα, το ΤΧΣ.

Όσον αφορά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, η νέα Κυβέρνηση εμφανίζεται ως “υπηρεσιακή” έχοντας ως σκοπό τη αντιμετώπιση συγκεκριμένων οικονομικών προβλημάτων της Χώρας, όπως, είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης και η προώθηση συγκεκριμένου Κυβερνητικού έργου.

Όμως για να πειστούν οι Αγορές, το περίγραμμα της άσκησης της Κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να λάβει νέα χαρακτηριστικά και να προχωρήσει σε ρηξικέλευθες αποφάσεις, όπως σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και σημαντικά μέτρα ανάπτυξης.

----ΧΠΑ

Σημαντικών πιέσεων συνέχεια, έστω και αν οι συναλλαγές παρουσίασαν αξιοπρόσεκτη καθίζηση.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας το discount στο 0,50%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5316, τιμή εκκαθάρισης 274,75) κινήθηκαν μεταξύ 273,75 και 283,75 μονάδων.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 70% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 483 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (161 δικαιώματα αγοράς και 322 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (18100 Alpha Bank, 23400 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6771), Alpha Bank (3412), Eurobank (2514), Κύπρου (2262), Ταχ. Ταμιευτήριο (966), ΓΕΚ (1124), ΟΤΕ (187), ΟΠΑΠ (482), MIG (140), ΔΕΗ (663), Ελ. Πετρέλαια (156), Μυτιληναίο (255), MPB (1660).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (400000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7701317 τεμ.), Εθνική (18764212 τεμ.), Πειραιώς (14074373 τεμ.), ΟΤΕ (4619785 τεμ.), MIG (4229924 τεμ.), Eurobank (17323630 τεμ.) Κύπρου (7778137 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v