Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο προβληματισμός παραμένει…

Η Wall "ανησύχησε" από το ιταλικό χρέος και οι ευρωαγορές θορυβήθηκαν από τον κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες αγορές. Χωρίς ανοδικό κίνητρο το ΧΑ, παραμένει ζητούμενη η επιβεβαίωση των 287 μ. για FT20 και του 1,95€ για ΕΤΕ.

Το ιταλικό χρέος προβλημάτισε τη Wall με ενδεικτικές τις ρευστοποιήσεις και τις  πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, ο S&P 500 παρά τη διόρθωσή του κατά 0,96% διαμορφώθηκε στις 1.251,78 μονάδες.

Έχουμε αναφέρει πως όσο ο 500άρης διατηρείται υψηλότερα των 1.200 μονάδων (βεβαίως τηρουμένων ακόμη 2 - 3 βασικών προϋποθέσεων) η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη δεν θα δίνει σαφές σήμα εξόδου από τις αγορές.

Σε αυτήν τη συγκυρία διαβάζουμε στο σχετικό θέμα του euro2day: «…Στον αντίποδα, η μετοχή της IBM ενισχύθηκε 1% μετά τη γνωστοποίηση απόκτησης ποσοστού 5,4% από τον μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett έναντι 10,7 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο κ. Buffett, κόντρα στη φιλοσοφία κάθε επενδυτή -και του ίδιου-, αγοράζει τη μετοχή κοντά στα υψηλά 2011 προσδοκώντας προφανώς ακόμα καλύτερες μέρες τόσο για τη μετοχή όσο και για το αμερικανικό χρηματιστήριο».

Βέβαια, ο γκουρού των αγορών (και για πολλούς από εμάς) δεν τοποθετείται σε μετοχή εταιρίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ούτε σε επενδυτική τράπεζα, αλλά σε μία παραδοσιακή αμερικανική αξία.

Στα καθ' ημάς, η Γερμανία κατέστησε σαφέστερες τις προθέσεις της για το πώς εννοεί την περίφημη πια Νέα Ευρώπη (όπως την οραματιζόταν, άλλωστε, από την εποχή του Βίσμαρκ) και η ανησυχία των επενδυτών είναι έκδηλη στο ενδεχόμενο άμεσης μετάδοσης του προβλήματος στη Γαλλία.

Εκτίμηση ορισμένων χρηματιστηριακών παραγόντων είναι πως οι επόμενοι στόχοι θα πρέπει να αναζητηθούν εκ νέου στον… τεμπέλικο ευρωπαϊκό νότο (μάλλον Ισπανία) και σχεδόν παράλληλα σε αδύναμες χώρες του κέντρου (λ.χ. Αυστρία, Σλοβενία…).

Από αυτήν την άποψη, ενδιαφέρον είναι το σχετικό άρθρο των Financial Times για τον «τρόμο» της Ανατολικής Ευρώπης για τις δυτικές τράπεζες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι αγορές ενδέχεται να μην έχουν δει τις ελάχιστες τιμές τους, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής.

Προσώρας, ελάχιστο σημείο αναφοράς παραμένουν οι 277,20 μονάδες για τον FTSE-20 και το 1,44 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, αλλά συνάμα με εμφανή την τάση αυτονόμησης μη τραπεζικών εισηγμένων.

Σε σχετικό θέμα του ο Γιώργος Α. Σαββάκης στοιχειοθετούσε ακριβώς αυτήν τη διαμορφούμενη τάση. Να συμπληρώσουμε πως για την ομάδα ανάλυσης της eZMarket αυτής της ομάδας θεωρείται ο Τιτάν που έχει δύο καθοριστικά σημεία αναφοράς στα 14 και στα 12 ευρώ. Περιοχές που θεωρούνται «τασικές» αν συνεκτιμηθούν το χαμηλό έτους των 9,320 ευρώ και η «ικανότητα» της εισηγμένης να προλαβαίνει την κίνηση που ακολουθεί.

Παρακολουθώντας το διάγραμμα της μετοχής, βλέπουμε πως μία τέτοια κίνηση καταγράφηκε τα διαστήματα Οκτωβρίου 2008 - Μαρτίου 2009 και Μαΐου 2010 - Φεβρουαρίου 2011. Η προσπάθεια διαφοροποίησης του Τιτάνα αλλά σταδιακά και άλλων μη τραπεζικών εισηγμένων αποδίδεται στην προσπάθεια προεξόφλησης ισχυρών έξυπνων χαρτοφυλακίων, που ανιχνεύουν τους… επιζήσαντες της επόμενης ημέρας και τους παίκτες της επόμενης φάσης της ελληνικής οικονομίας.

Από αυτήν την άποψη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση για «πέντε μεγάλες επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v