Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμονή στο ΧΑ, "ιταλικές" πιέσεις στην Ευρώπη

Επανέρχονται οι ανησυχίες σε ευρωαγορές και ΧΑ λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της αναζωπύρωσης των γαλλικών spread. Οριακά χαμηλότερα των 300 μονάδων ο FΤ-20. Με μικρότερα κέρδη συνεχίζουν ΕΤΕ, Alpha.

Με συναλλαγές 14,6 εκατ. ευρώ, στις 14:05, από τα οποία τα 3,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική, πολύ δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για αντιπροσωπευτική συνεδρίαση.

Οριακές οι διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες και την πλειονότητα των μετοχών, με τον FTSE-20 οριακά χαμηλότερα των 300 μονάδων.

Αρνητική εικόνα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ χαμηλότερα κατά 0,91% διορθώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. κυμαίνεται στις 756,6 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 765,74 και χαμηλό τις 753,75 μονάδες.

Εξαρχής, από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί, παρά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες είναι αρεστές στους δανειστές, στην τρόικα και στο Βερολίνο.

Όσοι κατοχύρωσαν θέσεις στα πρώτα 30 - 40 λεπτά της συνεδρίασης θα λέγαμε πως πέτυχαν μέχρι στιγμής τις καλύτερες δυνατές τιμές.

Το κλίμα στις αγορές άρχισε να βαραίνει όταν έγινε γνωστό το «τσιμπημένο» επιτόκιο του 6,29% με το οποίο άντλησαν οι Ιταλοί περίπου 3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 5ετών ομολόγων.

Σημειωτέον πως στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία είχε αγγίξει το 5,3%.

Το 6,29% είναι το υψηλότερο κόστος δανεισμού για την Ιταλία από την εισαγωγή του ευρώ.

Η επιφυλακτικότητα έγινε ανησυχία στην ιταλική και στη γαλλική αγορά τίτλων, γεγονός που αποτυπώθηκε στη διακύμανση του spread του 10ετούς γαλλικού ομολόγου.

Την Παρασκευή, το κόστος έφτανε τις 159 μονάδες βάσης, νωρίς το πρωί σήμερα υποχωρούσε στις 140, για να ανέβει πριν από λίγο στις 149,8 μονάδες βάσης, συντηρώντας τον προβληματισμό και την επιφυλακτικότητα για τα τεκταινόμενα στη Ρώμη και στο Παρίσι.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ανησυχία εντείνεται καθώς η Γερμανία επιμένει στις δεσποτικές θέσεις της.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr διαβάζουμε πως η Μέρκελ εκτιμά πως ήρθε η ώρα για να κάνει η Ευρώπη την υπέρβαση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εννοεί ως υπέρβαση την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων σε… απείθαρχα κράτη-μέλη, αρνούμενη για πολλοστή φορά να συζητήσει το ενδεχόμενο σύστασης - λειτουργίας ενός ευρωομολόγου.

Εκ διαμέτρου αντίθετη η επιμονή-εμμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου με τη σχολή σκέψης που θεωρεί συμβατή και λειτουργική λύση την έκδοση ενός ευρωομολόγου.

Για ακόμη μία φορά, ο κ. Μunchau από τη στήλη των F.T. θέτει το δίλημμα «Ευρωομόλογο ή καταστροφή της ευρωζώνης».

Σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον, τα χρηματιστήρια δεν θα μπορούσαν να κινηθούν διαφορετικά.

Κατά 0,79% χαμηλότερα ο DAX, έχανε έστω και οριακά πριν από λίγο τις 6.000 μονάδες, ενώ κατά 1,12% διορθώνει ο CAC, προς τις 3.115 μονάδες.

Στο Χ.Α., και πάλι, περισσότερες μετοχές του 20άρη από ό,τι στην αρχή έχουν γυρίσει σε αρνητικό έδαφος, με τη Eurobank κατά 1,33% χαμηλότερα στο 0,74 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές για Τιτάνα, ΟΠΑΠ, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο.

Όμως, και τα αρχικά περισσότερα κέρδη της Εθνικής έχουν μειωθεί, καθώς από τα 2,17 ευρώ υποχωρεί στα 2,10.

Η Alpha Bank από το 1,14 στο 1,10 ευρώ, η Eurobank από το 0,777 στο 0,74, η Πειραιώς από το 0,258 στο 0,253 και η Κύπρου από το 0,772 στο 0,762 ευρώ.

Αντιθέτως, συνεχίζεται η αντίδραση της ΜΡΒ, της MIG και του Τ.Τ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση
, ξεχωρίζουν η Μέτκα στα 6,14 ευρώ, η Intralot στο 0,91 και η ΕΧΑΕ στα 3,07 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v