Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις με... τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι αγορές δίνουν βραχυπρόθεσμα ψήφο εμπιστοσύνης και στις εξελίξεις στην Ιταλία. Στην περιοχή των 300 μονάδων ο FTSE-20, υπεραπόδοση για MIG-ΜΡΒ και ΤΤ, υψηλότερες τιμές για Εθνική, Alpha Bank, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Ιταλία.

Στον ρυθμό και αυτής της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης κινείται το Χ.Α., με τον Γ.Δ. πριν από λίγο στις 765 μονάδες (1,20%), τον FTSE-20 οριακά πάνω από τις 300 μονάδες (1,78%) και την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη να κινείται υψηλότερα.

Βέβαια, η αρχή έγινε νωρίτερα στο Μιλάνο, όπου ο MIB έφτασε να ενισχύεται μέχρι και 2,2%, για να ακολουθήσουν ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC στο Παρίσι.

Κρατάμε, ωστόσο, ότι το μεν ευρώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν 0,62% χαμηλότερα, στην περιοχή του 1,37 δολ., και ότι ο DAX από την αρχική τιμή των 6.113,44 κυμαινόταν πριν από λίγο στις 6.087,87 μονάδες.

Παράλληλα, η εικόνα από τη γαλλική αγορά ομολόγων κρατά σε εγρήγορση κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Προς ώρας, οι αγορές και το Χ.Α. κινούνται στον ρυθμό ακόμη μιας τεχνικής κίνησης, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να παραμένουν εντός δεδομένων ορίων διακύμανσης.

Θα θυμίσουμε πως για τον FTSE-20 τις τελευταίες εβδομάδες ο δείκτης ούτε διασπά ανοδικά τις 320, αλλά ούτε και υποχωρεί πειστικά χαμηλότερα των 280 μονάδων.

Προς ώρας, το χαμηλό των 277,20 μονάδων παραμένει σημείο στήριξης και αναφοράς για τον 20άρη, μέχρι νεωτέρας.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την υπεραπόδοση και σήμερα ορισμένων μετοχών, κατ' αρχάς των τίτλων του ομίλου Marfin (δες σχετικό θέμα για στρατηγική συμμαχία MIG με Abu Dhabi), με τη μετοχή της MIG στο 0,481 και της ΜΡΒ στο 0,22 ευρώ.

Υπεραποδίδει και η μετοχή του Τ.Τ., που μετά την ανοδική διάσπαση του 0,615 ευρώ παρουσιάζει ενδιαφέρον πλέον όχι μόνο για τεχνικούς λόγους.

Κρατά η Εθνική, που με 3,35% φτάνει στα 2,16 ευρώ, η Alpha Bank που με 3,70% φτάνει στο 1,12 ευρώ, η Eurobank με 3,60% στο 0,78 ευρώ, ενώ ακολουθούν Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, συνεχίζεται το μεθοδικό μάζεμα στη μετοχή της ΕΧΑΕ, με τον αγοραστή (ή τους αγοραστές) αρκετά επίμονο. Η μετοχή των ΕΧΑΕ θα παρουσιάσει πρόσθετο ενδιαφέρον αν διασπάσει ανοδικά τα 3,20 ευρώ.

Από τον SC, υψηλότερες τιμές για Αττικής, Βωβό, ΕΛΓΕΚΑ, Νηρέα, Forthnet, Χαλκόρ.

Ωστόσο, ούτε από τεχνική πλευρά, ούτε με βάση τις συναλλαγές φαίνεται να ετοιμάζεται κάτι σημαντικά καλύτερο για τη συνέχεια.

Θεωρούμε ενδεικτικό ότι μόλις 4,5 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στις 11:15, από τα οποία 1,032 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Παράλληλα, θα θέλαμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα όχι μόνο για τη γαλλική αγορά ομολόγων, αλλά και για τους κρατικούς τίτλους της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας από αύριο - μεθαύριο.

Προς ώρας, κρατάμε και αυτήν τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση που εξελλίσσεται με αιχμή την Εθνική, ενδιαφέρουσα η προσπάθεια που επιχειρείται σε MIG - MPB και αξιοπρόσεκτη η συνεχιζόμενη κινητικότητα στη μετοχή του Τ.Τ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v