Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει ..."καύσιμα" αντίδρασης το ΧΑ

Εκτονώθηκε το πρώτο "κύμα" προσδοκιών στο ΧΑ, ανοίγει μικρό παράθυρο για βραχύβια ανοδική αντίδραση εάν επιστρέψει η ομαλότητα στο εγχώριο μέτωπο και το επιτρέψουν οι εξελίξεις στην Ιταλία. Τα στατιστικά.

Μετά την ανοδική αντίδραση προεξόφλησης και την άμεση κατοχύρωση βραχύβιων υπεραξιών η επιφυλακτικότητα επέστρεψε δριμύτερη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αφ΄ενός η κοινή εκτίμηση, πως τα δύσκολα αρχίζουν τώρα με τη νέα κυβέρνηση να δοκιμάζεται άμεσα στα…βαθειά της οικονομίας αφ΄ετέρου η ρευστή κατάσταση στις διεθνείς αγορές φαίνεται, πως «πάγωσαν» τα χαμόγελα της προηγούμενης εβδομάδας.

Βέβαια βραχυπρόθεσμα (σε διάστημα εβδομάδας) μετά από καιρό σημειώθηκαν ικανοποιητικές υπεραξίες σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών μεσαίας αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης.

Ωστόσο για ακόμη μία εβδομάδα οι βασικοί δείκτες (ΓΔ, FTSE 20, Τραπεζικός) παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε στενά εύρη διακύμανσης. Ενδεικτικά για τον 20άρη ο δείκτης κινείται (από τις αρχές Οκτωβρίου) μεταξύ ελάχιστης τιμής των 277,20 και τοπικής υψηλής τιμής των 320 μονάδων κάτι, που αποτυπώνεται και στις αγοραπωλησίες που γίνονται την ίδια περίοδο στην Αγορά Παραγώγων. Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στις τράπεζες καθιστούν δυσχερή την ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων πόσο μάλλον των 350 που θεωρούνται ισχυρότατη περιοχή αντίστασης και ζώνης αλλαγής της βραχυ-μεσοπρόθεσμης τάσης.

Μερίδα αναλυτών, εκτιμά πως μετά το διήμερο ρευστοποιήσεων- κατοχύρωσης θέσεων (10-11/11) κυρίως σε τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ θα μπορούσε να εκδηλωθεί άλλη μία βραχύβια αντίδραση από τα επίπεδα των 295 μονάδων (για τον FTSE 20).

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν δυνατό, εάν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία προχωρήσουν όπως τις προεξοφλούν οι αγορές. Κάτι, που αποτυπώθηκε στην διάθεση προεξόφλησης στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με τον DAX να αντιδρά πάνω από τις 6.050 μονάδες, τον CAC 40 υψηλότερα των 3.150 και το ευρώ να κερδίζει λίγο έδαφος υπερβαίνοντας εκ νέου τα 1,37 ευρώ.

Οι τοποθετήσεις, που έγιναν (στις 11/11) στις μετοχές κυρίως της Εθνικής Τράπεζας (έως τα 2,16 ευρώ), της Alpha Bank (έως τα 1,13 ευρώ) αφήνουν ένα μικρό…παράθυρο για μία βραχύβια ανοδική αντίδραση αν και ο τζίρος της Παρασκευής (μόλις 35,9 εκατ. ευρώ) ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος διαβλέπει, πως με την ορκωμοσία της κυβέρνησης Λ.Παπαδήμου δείχνει να εκτονώνεται το πρώτο κύμα προσδοκιών στο ΧΑ. το επόμενο εύλογα πιο ουσιαστικό και για αυτό τον λόγο δυσκολότερο θα χρειαστεί σαφώς πολλά περισσότερα…καύσιμα.

Να βεβαιωθεί στην αγορά η εκτίμηση για τις αρμοδιότητες, που θα αναλάβει ο νέος πρωθυπουργός στο θέμα της οικονομίας (κατά συνέπεια να δοκιμασθούν και τυχόν τριβές, διαφοροποιήσεις από την πλευρά κυρίως του υπουργού Οικονομιών), να διαφανούν οι προθέσεις του νέου σχήματος σε φλέγοντα ζητήματα (λ.χ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), τα περιθώρια μικρής έστω χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Αναμφίβολα το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο σε όλα τα επίπεδα, καθώς εκτός των άλλων θα δοκιμασθεί- για πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας- το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης. Πέρα από τα εύσημα των δανειστών, των…συμμάχων το νέο σχήμα (που δεν προέκυψε μετά από εκλογική διαδικασία…) θα δοκιμασθεί στην κοινωνία, την πραγματική οικονομία, στον δρόμο.

Το, ότι συνταγές ανάλογες με αυτές, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα υλοποιούνται στην Ιταλία τη στιγμή που εντείνεται η ανησυχία για μετάσταση της κρίσης στην Γαλλία είναι επίσης κάτι καινούργιο για την Ευρώπη, πόσο δε μάλλον την ΕΕ, την ΕΚΤ.

Η προώθηση από τις ελίτ παραγόντων όπως ο Λ. Παπαδήμος, Μ. Μόντι στην ηγεσία χωρών της ευρωζώνης μπορεί να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που μεταλλάσσει την γηραιά ήπειρο σε μία Νέα Ευρώπη στα πρότυπα της Γερμανίας. Μπορεί να θεωρηθεί κιόλας, από άλλους, πως στοχεύει σε μία Ευρώπη όπου η περιφέρεια θα εξαρτάται- μέσω των υπέρογκων χρεών- από ένα ισχυρό κέντρο με το ελληνικό εγχείρημα να αποτελεί παράδειγμα- μοντέλο προς μίμηση-εφαρμογή και σε άλλες χώρες.

Βρίσκουμε εξαιρετικά αιρετική την προσέγγιση της eZMarket και για αυτό την αναπαράγουμε. Η ομάδα ανάλυσης σημειώνει, πως "…οι συντάκτες του σχεδίου γνώριζαν πολύ καλά ότι το 2009 η θέση της Ελλάδας ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ δυσχερής. Το χρέος της ήταν ιδιωτικό (είχε δημιουργηθεί κυρίως απέναντι σε ιδιώτες ) και διεπόταν από το ελληνικό δίκαιο. Επιπλέον αυτού, το κράτος είχε την ιδιότητα της εθνικής ασυλίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες".

Το σχέδιο της Γερμανίας- θα μπορούσε να υποτεθεί- πως περιελάμβανε την άρση της ασυλίας της Ελλάδας με οικειοθελή παραίτηση από αυτήν, μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε διακρατικό με απ΄ευθείας δανεισμό ή μέσω μηχανισμών της ευρωζώνης, υπαγωγή του νέου δανεισμού στο Αγγλικό δίκαιο, στην σταδιακή μείωση του ιδιωτικού χρέους (!) έτσι ώστε το χρέος που μένει να αποτελεί το μέσον για την ανάληψη της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ κατέστησαν εφικτά μέσω της προηγούμενης δανειακής σύμβασης της χώρας. Για να υπογραφεί αυτή η δυσμενής για τη χώρα σύμβαση, η Γερμανία και η ευρωζώνη ΑΦΗΣΑΝ την Ελλάδα να φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας καθυστερώντας ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ να την βοηθήσουν όλο το διάστημα, που οι αγορές αρνούνταν να δανείσουν την ελληνική οικονομία με λογικά επιτόκια.

Και σημειώνει η ομάδα ανάλυσης της eZMarket πως "…ταυτόχρονα η ευρωζώνη- υπό την ηγεσία της Γερμανίας- μεθοδεύει να αναλάβει την επιτροπεία της χώρας".

Οι τελευταίες σχεδόν παράλληλες εξελίξεις σε Ελλάδα- Ιταλία (με την αναζωπύρωση των ανησυχιών για Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο αλλά και Αυστρία) ενισχύουν την εκτίμηση, πως τα επόμενα στάδια της κρίσης θα εμφανιστούν στην ανατολική Ευρώπη, πριν αυτή πλήξει την Γαλλία. Καταλυτική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποβεί η απώλεια της ανώτατης αξιολόγησης (με ΑΑΑ) της Γαλλίας ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ κλείσει το 2011.

Ενδεχομένως να γινόμαστε κουραστικοί- είναι αλήθεια- αλλά εδώ και καιρό ασπαζόμαστε την θέση κύκλων της αγοράς πως εδώ και δύο-δυόμιση χρόνια με αφορμή και την διεθνή κρίση επιχειρείται η θεαματικότερη αναδιάταξη δυνάμεων διεθνώς.

Και στην Ελλάδα (ως μέρος της ευρύτερης περιοχής) η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου-ισχύος που θα έχει σημειωθεί στη νεότερη ιστορία της χώρας. Είναι πολύ πιθανόν, πως όσοι ποντάρουμε-επενδύσουμε σε εκείνες τις επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και όχι μόνο δυνάμεις θα έχουμε να προσβλέπουμε σε ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ αύξηση των μετοχικών θέσεων μας στα επόμενα χρόνια.

Με πολύ πιθανό, επίσης εάν επαληθευθεί το σχέδιο, να δούμε τον FTSE 20 προς τα επίπεδα των 700-800 μονάδων μέχρι τον Ιούλιο- Αύγουστο του 2012.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 755.65 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,67%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 1,21%, ο Mid 30 με απώλειες 2,62% και ο Small Cap 80 με πτώση 1,58%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: τα Ταξίδια- Αναψυχής 5,22%, οι Κατασκευές-Υλικά 4,88% και οι Πρώτες Ύλες 3,63%.

Εβδομαδιαία κέρδη 8,41% για τον κλάδο των Ασφαλειών, 5,51% για τις τράπεζες και 5,26% για τις Τηλεπικοινωνίες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: T Bank 192,59%, Ηλεκτρονική Αθηνών 126,67%, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ 115,38%, Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Βαρβέρης 64,46%, Ελληνικές Ιχθ/γειες 63,64%, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 59,22%, Alsinco 56,9%, Σάνυο 52,38%, Χατζηιωάννου 51,52%, ΤΤ 48,51%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (-35,93%), Χαιδεμένος (-28,57%), Olympic Catering (-20%), Τεγόπουλος (-20%), Spider (-19,42%), Reds (-17,95%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-17,95%), ΕΛΥΦ (-17,94%), Imperio- Argo (-16,67%) και Profile (-16,06%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v