Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένει το νέο υπουργικό συμβούλιο

Διστακτικά κινείται το ΧΑ, με τον FTSE 20 οριακά κάτω από τις 300 μονάδες. Υπεραποδίδουν Εθνική, Alpha Bank, αλλά και Πειραιώς, ΟΤΕ, Marfin Popular, Κύπρου. Συνεχίζεται το μίνι ράλι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Διστακτικά ξεκίνησαν οι ευρωαγορές, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές στο Χ.Α. να μην υπερβαίνουν τις απαραίτητες αντιστάσεις.

Για τον Γενικό Δείκτη η αρχική αντίδραση έφτασε έως τις 767,75 μονάδες και για τον FTSE-20 μετά βίας στις 301,65 μονάδες. Με πωλήσεις και πιέσεις στις μετοχές της Eurobank, της Coca Cola, αλλά και σε Τιτάν, ΟΠΑΠ, MIG και Ελλάκτωρ.

Η προσπάθεια που αρχικά καταβλήθηκε κυρίως μέσω της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και λιγότερο μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εξανεμίστηκε μετά τα πρώτα 35 λεπτά της συνεδρίασης, όταν ο Γενικός Δείκτης γύρισε οριακά σε αρνητικές τιμές έως τις 761,69 μονάδες.

Η μέχρι τώρα εικόνα αποδίδεται σε εγγενείς αφορμές και αυτό γιατί πριν από λίγο βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι αντιδρούσαν πάνω από 1%, ενώ και το ευρώ ανέκαμπτε πάνω από το 1,37 δολάριο. Συγκεκριμένα, ο DAX διαμορφώνεται στις 5.952 μονάδες και ο CAC στις 3.104 μονάδες.

Στο Χ.Α., η διστακτική στάση ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη, μετά τις έντονες κι αλλεπάλληλες κινήσεις που επιχειρήθηκαν τις τελευταίες 3 - 5 ημέρες.

Είναι λογικό οι περισσότεροι να περιμένουν και το όνομα του υπουργού Οικονομικών (θα εξαρτηθούν πολλά για τις θέσεις του ως προς την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά και τις σχέσεις του με τον νέο πρωθυπουργό).

Οι ισορροπίες που θα φανεί πως διαμορφώνονται μετά τον ορισμό του νέου σχήματος εκτιμάται πως σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο ευρύτερα την αγορά, αλλά ακόμη και συγκεκριμένους κλάδους και επιμέρους δραστηριότητες.

Από τεχνική πλευρά, ενδιαφέρον εξακολουθεί να παρουσιάζει βραχυπρόθεσμα η προσπάθεια αντίδρασης για τη μετοχή του Τ.Τ., που αρχικά έφτασε ως το 0,62 ευρώ, αλλά και του Μυτιληναίου, της Κύπρου, της Marfin Popular, όπως και της ΔΕΗ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μετοχές-σηματωροί στην κατηγορία τους επιχειρείται να απεγκλωβιστούν από τα τελευταία χαμηλά τους. Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση της ΓΕΚ Τέρνα, που μετά το χθεσινό ελάχιστο στο 0,815 ευρώ επιχειρήθηκε να αντιδράσει έως το 0,839 ευρώ, επίπεδο όπου βγήκαν και πάλι ορισμένοι πωλητές.

Αντιθέτως, συνεχίζονται οι μεθοδικές τοποθετήσεις στη μετοχή της ΕΧΑΕ που μέχρι τώρα κυμαίνονται στο εύρος των 3,06 - 3,13 ευρώ.

Για τη συνέχεια, κλειδί παραμένει για τον FTSE-20 η επιβεβαίωση των 287 μονάδων και των 2,02 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v