Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δύο αρνητικές και μία θετική εξέλιξη

Ανάμεσα σε δύο αρνητικές και μία θετική εξέλιξη το ΧΑ, καλείται να επιβεβαιώσει (ή όχι) τις βραχυπρόθεσμες αντοχές του. Ζητούμενο η στήριξη του Ftse-20 πέριξ των 287 μονάδων. Κέρδη άνω του 2% στην αρχή της συνεδρίασης

Στο… μίνι κραχ των αγορών αναφέρεται εκτενώς σχετικό θέμα του euro2day, με τον S&P 500 να διορθώνει κατά 3,67% (αλλά να μη χάνει τις κρίσιμες 1.200 μονάδες).

Εικόνα κατάρρευσης για τα χρηματιστήρια και το ευρώ, ενώ το Βερολίνο καλύπτεται πίσω από τον (ανύπαρκτο ουσιαστικά) γερμανογαλλικό άξονα, για να συνεχίσει τη μεθοδική προώθηση των σχεδιασμών του για τη Νέα Ευρώπη όπως την εννοεί, και το Παρίσι κάνει… όνειρα για Ε.Ε. δύο ταχυτήτων.

Ιστορικές εξελίξεις και ανακατανομές, τη στιγμή όπου το ιταλικό πρόβλημα -κυρίως λόγω μεγέθους- φαίνεται να επισπεύδει τα αναπόφευκτα. 

Η  Αθήνα, λόγω όσων κωμικοτραγικών συμβαίνουν, παραμένει εν λειτουργία αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Στις 767,11 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 299,76 ο Ftse-20, με αναμενόμενο άδειασμα τραπεζικών θέσεων και βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων, αλλά με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να κρατούν τις στηρίξεις.

Τουλάχιστον προσώρας, και εν μέσω φημών και διαρροών και… βυζαντίου περί προωθούμενης πρωθυπουργοποίησης Πετσάλνικου.

Αν είναι δυνατόν να άφηναν οι δανειστές αυτήν την ευχέρεια στο εγχώριο πολιτικό προσωπικό και να μην επιβάλει τον δικό του άνθρωπο.

Αυτόν που θα διασφαλίσει το... δέσιμο της σύμβασης, την αποπληρωμή των οφειλομένων, τις… business as usual που πρέπει να γίνουν (επ' ωφελεία των δανειστών) και βεβαίως να τραβήξει όσο μακρύτερα μπορεί την προοπτική των εκλογών. Δεν θα επιμείνουμε για το παρασκήνιο σχετικά με την επιλογή Παπαδήμου (άλλωστε, η συνεχής ροή ειδήσεων κι ενημέρωσης και του euro2day καλύπτει επαρκώς το προσκήνιο, κυρίως όμως το πλουσιότατο παρασκήνιο), αλλά για τα της αγοράς.

Το Χ.Α, για διάφορους λόγους, έδειξε έγκαιρα την προτίμησή του και είτε μας αρέσει είτε όχι "παιχτικά" δεν μπορούμε να κινηθούμε διαφορετικά.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως σε αυτήν τη συγκυρία βρίσκεται εν μέσω δύο αρνητικών και μιας θετικής εξέλιξης. Οι αρνητικές αφορούν στην έκταση της διόρθωσης διεθνώς λόγω της Ιταλίας αλλά και στην αφόρητη αδυναμία του ευρώ.

Και η θετική στην άνωθεν επιβαλλόμενη πρωθυπουργοποίηση Παπαδήμου, προοπτική που αρέσει στις αγορές. Υπό άλλες συνθήκες, η τελευταία παράμετρος θα αρκούσε για να αντιδράσει βραχυπρόθεσμα ανοδικά το Χ.Α., με αιχμή τον Ftse-20 και οδηγό τις τράπεζες.

Λειτουργεί όμως αποτρεπτικά ο αρνητικός διεθνής παράγοντας, που θα μπορούσε να παρατείνει τη διόρθωση. Ωστόσο, μερίδα παικτών υποστηρίζει πως ακόμη και ο αρνητικός διεθνής παράγοντας θα μπορούσε να αναστραφεί (σε θετικό) εάν οι εξελίξεις από την Ιταλία ήταν αρεστές στις αγορές.

Αυτό, κατά την εκτίμησή τους, θα φανεί σήμερα - αύριο (άντε μέσα στο Σαββατοκύριακο).

Θα φανεί από τα μέσα της ημέρας (στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι, στο Μιλάνο και στο ευρώ), εάν μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία έξωθεν ανατροπή του σκηνικού μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση.

Γι' αυτό εκτιμάμε πως θα χρειαστούμε για πολλοστή φορά υπομονή και ψυχραιμία για να δούμε την επιβεβαίωση ή όχι των στηρίξεων, την ένταση και τη ροή της προσφοράς και τις αντοχές συγκεκριμένων μετοχών.

Τα ελάχιστα του Ftse-20 είναι ούτως ή άλλως στις 277,20 μονάδες, με ενδιάμεση περιοχή ασθενούς στήριξης στις (περίπου) 287 μονάδες. Ομοίως, για τη σηματωρό ΕΤΕ μένει να φανεί εάν το 1,95 ευρώ θα μπορούσε να είναι επαρκής στήριξη. Αρκετά θα εξαρτηθούν από το άνοιγμα της Φρανκφούρτης και την έκταση της τάσης, τουλάχιστον όσο η ζώνη των 5.750 μονάδων αποδεικνύεται ανθεκτική.

Όμως, σε αυτήν τη φάση των αγορών, δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητα τα επιμέρους της εγχώριας αγοράς. Από τις ειδήσεις για εισηγμένες (όπως η Mevaco, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ), μέχρι την πολύ σοβαρή αναφορά του Χαμαιλέοντα για τους αρμούς που… σπάνε σε αλυσίδα Super Market.

Ειδικά η τελευταία περίπτωση -πολύ σοβαρή και με μεγάλο οικονομικό άνοιγμα- θα έχρηζε και δεύτερης ανάγνωσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v