Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτυπήματα μέσω Ιταλίας στις αγορές

Στον ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων σε Ρώμη - Αθήνα οι αγορές. Έως 7,4% εκτινάχθηκε το ιταλικό 10ετές. Πυροσβεστικές κινήσεις ΕΚΤ. Πτώση στην Ευρώπη. Κάτω από τις 300 μονάδες ο FT-20 στο ΧΑ. Χάνουν έως και 7% οι τράπεζες.

Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης τελούν οι Βρυξέλλες, αν και ο εφιάλτης τους φαίνεται να είναι πλέον η Ιταλία.

Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί και πάλι στη Ρώμη και στην Αθήνα και οι ανησυχίες για επέκταση της κρίσης στην Ισπανία (και σε επόμενο χρόνο στη Γαλλία) ανεβάζουν στα ύψη το θερμόμετρο στις αγορές αντασφάλισης κινδύνου.

Βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν αισθητά χαμηλότερα, με τον FTSE-20 να χάνει 3,28% (298,13 μονάδες), τον DAX 2,52% (5.809,92) , τον CAC σε ποσοστό 2,42%, στις 3.065 μονάδες και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 3,40% στις 15.131 μονάδες.

Η ιταλική κρίση αποκτά όλο και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με την ελληνική και σε πολιτικό επίπεδο, μετά την ανακοίνωση του Σ. Μπερλουσκόνι για διενέργεια εκλογών τον Φεβρουάριο. Όλα αυτά όμως οδηγούν τη LCH Clearnet να αυξήσει το margin για όσους επενδύσουν στο ιταλικό χρέος. Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και ο οίκος εκκαθάρισης CC&G.

Σύμφωνα με δηλώσεις traders, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει ξανά σε επιθετικές αγορές 2ετών και 10ετών ομολόγων της Ιταλίας στην δευτερογενή αγορά, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το ράλι των επιτοκίων, που ξεπερνούν πλέον και το 7%.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 7,26%, ενώ νωρίτερα εκτινάχθηκε έως το 7,477% (πάνω από τις 580 μ.β. το spread), επίπεδα στα οποία η Πορτογαλία και η Ελλάδα είχαν προσφύγει σε πακέτα στήριξης. Σημειώνεται ότι το πρωί η απόδοση του 10ετούς ήταν μικρότερη του 7%.

Η απόδοση του 2ετούς ανέρχεται στο 7,234%, ενώ νωρίτερα εκτινάχθηκε έως τα επίπεδα του 7,489% αποτυπώνοντας την αντιστροφή της επιτοκιακής καμπύλης, υποδηλώνοντας τους φόβους των αγορών για χρεοκοπία της χώρας. Στις 710 μονάδες το spread στο διετές.

Στο 7,69% διαμορφώνεται η απόδοση του ιταλικού πενταετούς, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα CDSs, της Ιταλίας στην 5ετία ενισχύονται σήμερα κατά 23 μονάδες βάσης, στις 543 μονάδες βάσης.

Η Ιταλία προχωρά σε δημοπρασία ομολόγων στις 14 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την Daiwa Securities καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος 30,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και περαιτέρω 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Σε αυτήν τη συγκυρία προκαλεί εντύπωση η ποιότητα των τελευταίων τοποθετήσεων της γερμανικής πλευράς με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να εκτιμά πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να προχωρήσει σε αλλαγές συνθηκών. 

Οι αγορές, έχοντας χτυπήσει ήδη τον ιταλικό στόχο τους, θεωρείται θέμα χρόνου να διευρύνουν το παιχνίδι και τις επιθέσεις τους προς τη Μαδρίτη (και σε αμέσως επόμενο χρόνο στο Παρίσι).

Εν τω μεταξύ νέες απώλειες καταγράφει το ευρώ που κινείται κατά από τα 1,36 και συγκεκριμένα στα 1,358 δολάρια.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Εύλογα στο Χ.Α. οι βασικοί δείκτες βάφονται και πάλι κατακόκκινοι, με βαρίδι τις τράπεζες και μεγαλύτερες απώλειες για τις Alpha -Eurobank, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στις απώλειες κατά 6,6% της Alpha Bank και 7,4% της Eurobank θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το -6,7% της Πειραιώς, που εμπίπτει στην ίδια ευρεία κατηγορία.

Σημαντικές απώλειες για την Εθνική, που ωστόσο δεν έχει χάσει τα 2,03 ευρώ, ενώ συγκριτικά μικρότερες είναι οι απώλειες για το Τ.Τ., που δεν έχει διορθώσει χαμηλότερα του 0,47 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως από τον FTSE-20 μόλις 2 μετοχές (3E, ΟΤΕ) κινούνται ανοδικά - αντισταθμιστικά.

Συγκριτικά μικρότερες οι απώλειες για ΔΕΗ, ΜΟΗ.

Η αξία των συναλλαγών πριν από λίγο, στις 14:15, στα 33,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία 13,1 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική. Άλλα 5,4 εκατ. στον ΟΠΑΠ και 3,5 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v