ΧΑ: Ανοδική αντίδραση σε ασταθές περιβάλλον

Κέρδη σημείωσε το ΧΑ στον απόηχο των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, με τα βλέμματα στραμμένα και στη Ρώμη. Άνοδος 2,93% για τον τραπεζικό δείκτη. Κέρδη για ΕΤΕ (5,4%), Αlpha (6,8%), ΕΥΡΩΒ (4,67%). Πτώση για Κύπρου.

Αναμενόμενη ανοδική αντίδραση, στον απόηχο των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, με το Χ.Α. να υποδέχεται θετικά την ανακοίνωση για δημιουργία μεταβατικής Κυβέρνησης που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα για την Χώρα και να εκτονώσει εν μέρει τις πιέσεις δανειστών και εταίρων για πολιτική συνεννόηση.

Ασφαλώς και η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, αποδείχθηκε ιδεώδης για αυτούς που είχαν φροντίσει να πάρουν θέσεις την Παρασκευή (κυρίως σε Τραπεζικές μετοχές, όπου συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για τους traders) και βέβαια ξεφόρτωσαν στην πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, ο τζίρος ξεπερνούσε τα 17,5 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης είχε “δει” το υψηλό ημέρας των 774,96 μονάδων (+3,24%) και ο Τραπεζικός το υψηλό των 341,77 μονάδων (+8,08%), ενώ ο τίτλος της Εθνικής είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 2,03 ευρώ (+10,33%), έχοντας διακινήσει μέχρι τις 11.30, 3286379 τεμ.

Εκτός από την διάθεση υπεραπόδοσης που σημειώθηκε σε επιμέρους Τραπεζικές μετοχές, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca-Cola έδωσαν σημαντικές βοήθειες στον Γενικό Δείκτη, ενώ αντίθετα υπό πίεση βρέθηκαν εκ νέου οι τίτλοι των Κυπριακών Τραπεζών.

Να σημειωθεί επίσης η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Με την συμπλήρωση των πρώτων 100 λεπτών συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης είχε απωλέσει σχεδόν το σύνολο των αρχικών κερδών και χρειάστηκε το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, σύμφωνα με το οποίο αύριο θα καταβληθεί η έκτη δόση προς την Ελλάδα εφόσον σήμερα προκύψει Κυβέρνηση, για να επιστρέψουν οι σαφώς λιγότεροι αγοραστές.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιμένουν σαφέστερα δείγματα γραφής από την Κυβέρνηση που θα προκύψει (αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής), ενώ εφιστούν την προσοχή, καθώς η Χώρα εισέρχεται σε μακρά προεκλογική περίοδο (αν η εκλογική αναμέτρηση λάβει χώρα στις 19 Φεβρουαρίου 2012).

Πάνω στο τελευταίο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μπορεί να κέρδισε την παραίτηση Παπανδρέου, αλλά δείχνει να χάνει κάποιο αξιοπρόσεκτο αριθμό ποσοστιαίων μονάδων, με την εγκατάλειψη της αντιμνημονιακής πολιτικής και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το θέμα “αυτοδυναμίας”.
Από την άλλη, το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου δηλώνει ανήμπορο να προβλέψει μέχρι που μπορεί να φθάσουν οι “αρμοδιότητες” της νέας Κυβέρνησης.

Θα προχωρήσει στα απολύτως απαραίτητα, ή θα πάρει και αποφάσεις σημαντικού πολιτικού κόστους, όπως οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις;

Και μάλιστα όταν η απερχόμενη Κυβέρνηση, ούτε το ενιαίο μισθολόγιο, που είχε υποσχεθεί ότι θα το εφαρμόσει από την 1η Νοεμβρίου, δεν εφάρμοσε μέχρι τώρα, με την δικαιολογία ότι είχε γίνει κατάληψη, από τους υπαλλήλους, στο Υπουργείο Οικονομικών (!)

Με αυτά τα δεδομένα, οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές συνιστούν απόλυτη επιφύλαξη, καθώς ακόμα και αν οι άμεσες εξελίξεις εκτονώσουν την εικόνα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στο πολιτικό επίπεδο η Αγορά θα αργήσει να αποφορτιστεί από την νευρικότητα και που έχει προκληθεί στους εμπλεκομένους, λόγω του πολύμηνου εθισμού της σε καθημερινά ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας.
 
Και όταν μάλιστα από την άλλη, όλα τα “μέτωπα” στον Τραπεζικό κλάδο (αγαπημένο πεδίο δράσης των traders) παραμένουν ανοιχτά και αργά αλλά σταθερά δείχνει να επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα.

Να κάνουν χρήση των 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοιμάζονται η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμούν οι Financial Times, έπειτα από την έκδοση ομολόγων ύψους 6,4 δισ. ευρώ, με Κρατική εγγύηση, τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως “collateral” για τη λήψη ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες.
 
Όπως εξηγούν οι FT, πρόκειται για την πρώτη έκδοση Τραπεζικών ομολόγων με Κρατική εγγύηση που λαμβάνει χώρα από το καλοκαίρι. Η Morgan Stanley επικαλείται τέσσερεις λόγους για την υποβάθμιση των Ευρωπαϊκών μετοχών σε "underweight".

Πρώτον, οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ηγεσίας είναι κατώτερες των περιστάσεων. Τα μέτρα που έχουν επιβάλλει ως τώρα οι Ευρωπαϊκές Αρχές δεν επαρκούν για την σταθεροποίηση των Αγορών. Η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι καταλυτικός παράγοντας για μια θετική τροπή στην πορεία των μετοχών, θα είναι ένα σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ.

Δεύτερον
, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη οδηγείται σε επιβράδυνση, δεδομένων των μέτρων λιτότητας και της απομόχλευσης των Τραπεζών.

Τρίτον, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών "μαζεύονται", ασκώντας ισχυρή πίεση στην κερδοφορίας τους.

Τέταρτον, η Morgan Stanley αναφέρει ότι διάφοροι δείκτες της Αγοράς (market timing indicators) δεν βρίσκονται σε περιοχή "buy".

Η Ιταλία δεν θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης αν εφαρμόσει πιστά το σχέδιο του προϋπολογισμού της, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί από το ταμείο στήριξης.

Διάσπαση της Ευρωζώνης προβλέπει η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι ολοένα και περισσότερα Κράτη θα κρίνουν μη συμφέρουσα την παραμονή τους σε μία νομισματική ένωση όπου θα επικρατήσει η Γερμανική εκδοχή της δημοσιονομικής ενοποίησης.

Θα είναι πολύ δύσκολο για τις Χώρες της Ευρωζώνης να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα, εφόσον αυτή καταλήξει σε Γερμανικό διευθυντήριο”, υποστήριξε ο κ. Jim O’Neill, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph. Ο κ. O Neill διεμήνυσε παράλληλα, ότι το χρέος της Ιταλίας αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία από ότι η Ελλάδα και τόνισε πως απαιτούνται άμεσα κάποιες θετικές ειδήσεις ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις Αγορές.

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου στο Λονδίνο, ο κ. Neill δήλωσε πως “το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας στην Ιταλία είναι ανησυχητικό”. “Είναι λίγος ο Μπερλουσκόνι” φέρεται να δήλωσε ο κ. O’ Neill σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Wall Street Journal.

Παρεπιπτόντως η παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού, κυκλοφόρησε ως φήμη και ανέσυρε τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια από τα πρωινά χαμηλά, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε αργότερα.
“Run for your lives” γράφει το “Spiegel” και μεταξύ άλλων τονίζει: “Η Ελλάδα θα κρατήσει προς το παρόν το ευρώ ως νόμισμά της –αυτό είναι σίγουρο.

Όμως, είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι η διατήρηση του ευρώ ως νομίσματος ούτε θα εγγυηθεί την οικονομική ευρωστία της Ελλάδας, ούτε θα διασφαλίσει το μέλλον του κοινού νομίσματος. Αντιθέτως, υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες στις χρηματοοικονομικές Αγορές ως προς το αν οι αποφάσεις του Οκτωβρίου θα είναι αρκετές.

Σχεδόν κανένας πολιτικός ή οικονομικός ειδήμονας δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναμορφωθεί στο πλαίσιο του τελευταίου σχεδίου των Βρυξελλών. Και πλέον υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες και για την Ιταλία, όπου τα επιτόκια των ομολόγων άγγιξαν νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι διαχειριστές του EFSF δεν είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν μια στροφή στις διεθνείς Αγορές”.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια επικίνδυνη φάση, δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, όπως μετέδωσε το Reuters.
 
"H οικονομία γενικότερα βρίσκεται σε μια επικίνδυνη και αβέβαιη φάση, η εικόνα γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινή και οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι" ανέφερε η κ. Lagarde κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε φοιτητές στην Μόσχα.

Σε ύφεση θα βυθιστούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης το 2012, ενώ αδύναμη θα είναι και η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα, εκτιμά η Societe Generale. “Οι επιπτώσεις από την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποδείχθηκαν χειρότερες του αναμενομένου και η ύφεση είναι πλέον αναπόφευκτη'', τονίζει η SocGen.

Σύμφωνα με τη Γαλλική Τράπεζα, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κλιμακούμενες από την αποτυχία της επίλυσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού, πτώση της εμπιστοσύνης και τελικά σε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Επιπλέον, οι Επιχειρήσεις παγώνουν τις προσλήψεις και τα επενδυτικά σχέδια καθώς η κρίση έχει μετατεθεί πλέον στην πραγματική οικονομία.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι τον Τραπεζικό αγοραστικό “ενθουσιασμό” δεν φάνηκε να τον συμμερίζεται ούτε ο υπόλοιπος 20αρης και πολύ περισσότερο, ούτε το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από το +2,93% του Τραπεζικού δείκτη έναντι του +1,71% του FTSE και βέβαια έναντι του -0,96% του δείκτη μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης.

Πραγματικά εντυπωσιακή η εικόνα εγκατάλειψης για πολλούς εισηγμένους τίτλους που και σήμερα “κατόρθωσαν” να κλείσουν με συντριπτικές απώλειες, παρά τις ελάχιστες συναλλαγές.

Μερικά παραδείγματα: Medicon (-29,07% με μόλις 100 τεμ.), Spider (-27,34%, με 7206 τεμ.), Χαιδεμένος (-24,54%, με 975 τεμ.), Paperpack (-21,55%, με 321 τεμ. για την μετοχή του 2010 !), Unibios (-20%, με 4142 τεμ.), Pasal (-19,69% με 8576 τεμ.), Αλουμύλ (-9,67%, με 250 τεμ.) κ.λ.π.

Μόλις 6 τίτλοι από το ταμπλώ του 20αρη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι: ΔΕΗ (-1,39%), Ελλάκτωρ (-0,75%), Μυτιληναίος (-2,22%), Κύπρου (-5,54%), MPB (-1,29%), MIG (-1.22%).

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+8,91%), Alpha Bank (+6,86%) και Εθνική (+5,43%), Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Eurobank, Πειραιώς, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 774,96 μονάδες (11.06) και έκλεισε τελικά στις 761,04 με κέρδη 1.39%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 48 εκατ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών και 21 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 11 έως 29,63%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ανήσυχος για την αργοπορία ολοκλήρωσης των διαδικασιών σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης, δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Η δημιουργία μιας νέας, μεταβατικής έστω, Κυβέρνησης στη χώρα και η ψήφιση της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τους εταίρους της στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να βελτιώσουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδικότερα από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών και παράλληλα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τον έλεγχο της BlackRock εκτιμάται ότι η Αγορά θα αρχίσει σταδιακά να βρίσκει τον δρόμο της.

Ωστόσο, η νευρικότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα λείψει από το Χρηματιστήριο Αθηνών, γι' αυτό το λόγο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν αρκετά σημεία τα οποία για την ώρα είναι ασαφή, αφού τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στη νέα δανειακή συνθήκη θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην δημιουργούν περαιτέρω κοινωνικές ανισορροπίες.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, η νέα Κυβέρνηση θα αναλάβει το δύσκολο έργο να επαναφέρει σταδιακά το κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στην Αγορά.

Κατώτεροι των περιστάσεων αποδείχθηκαν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες, σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.

Η Ελλάδα τη στιγμή που περίμενε καρτερικά την καταβολή της 6ης δόσης και ουσιαστικά είχε βγει από το προσκήνιο της παγκόσμιας αρνητικής δημοσιότητας επανήλθε δυναμικά προκαλώντας την οργή των Μέρκελ και Σαρκοζί. Δηλαδή η Ελλάδα συνέχισε να προβάλλεται ως υπαίτια για τα κακώς κείμενα της Ευρωζώνης.

Ο νέος διοικητής της ΕΚΤ αναγνώρισε τους σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη διατήρηση έστω και του αναιμικού ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης και προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, κίνηση η οποία όπως φαίνεται πρόκειται να έχει και συνέχεια.

Άλλωστε οι δύο τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 7 Απριλίου και στις 7 Ιουλίου του 2011, δεν κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα στους πολιτικούς. Οι πολιτικοί της Ευρώπης για πολλοστή φορά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς οι αποφάσεις που έλαβαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα Κρατικά χρεόγραφα του Ευρωπαϊκού Νότου.

Βέβαια δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική υποχώρηση των τιμών των Κρατικών χρεογράφων του Ευρωπαϊκού Νότου.

Μάλιστα και η Γαλλία φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην απώλεια της αξιολόγησης “ΑΑΑ” με το spread των δικών της 10ετών να καταγράφει νέα υψηλά. Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση με δική της υπαιτιότητα, αλλά αυτό που φαίνεται να μην καταλαβαίνει η Ηγεσία της Ευρωζώνης είναι ότι στη θέση που έχει περιέλθει αυτή, βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο από δικά της λάθη και σε καμία περίπτωση επειδή Μέλος της είναι και η Ελλάδα.

Όλα γίνονται πιο απλά αν αναλογισθεί κανείς από που και πως ξεκίνησε η κρίση και ιδιαίτερα αν δει την Ευρωζώνη ως άλλη Βαβέλ.

Από εκεί και πέρα, ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι η σημερινή αισιοδοξία που εκφράστηκε σε μικρό κομμάτι του ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είναι απόλυτα προσωρινή, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης δείχνει να έχει δημιουργήσει κάποια βάση στήριξης μεταξύ 760 και 740 μονάδων, καθώς τα μηνύματα παραμένουν αρνητικά τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Σαν προσπάθεια κλεισίματος, περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης, χαρακτηρίζει την σημερινή συνεδρίαση ο Μάνος Χατζηδάκης, την ώρα που το εγχώριο και διεθνές σκηνικό συνεχίζουν να δημιουργούν ανασφάλεια.

Από εκεί και πέρα, θετικά υποδέχθηκε η Αγορά την απόφαση Συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων Κομμάτων καθώς εξασφαλίζεται η εκταμίευση της 6ης δόσης και παράλληλα απομακρύνονται άλλα δυσμενέστερα οικονομικά σενάρια τα όποια είχαν αρχίσει να τιμολογούνται.

Από την άλλη πλευρά το χρονικό διάστημα έως τις 19 Φεβρουαρίου, ενδέχεται να βάλει την οικονομία εκ νέου σε στάση αναμονής –σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ή άλλες διαρθρωτικές αλλαγές- ενώ σταδιακά το διεθνές επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα μετατοπιστεί στην Ιταλία όπου η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύθραυστη μετά την άνοδο των διαφορικών επιτοκίων σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ.

Ενθουσιώδης υποδοχή με άνοιγμα τιμών προς τις 770 - 780 μονάδες χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη από συναλλακτικούς όγκους αποτέλεσε ευκαιρία μερικής μείωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Η Αγορά ξεπέρασε μία αρκετά σοβαρή αβεβαιότητα χωρίς όμως να έχει ακόμα ανοικτό μεσοπρόθεσμο πεδίο ανόδου μπροστά της λόγω των σοβαρών εξωγενών παραγόντων που επηρεάζουν αυτή την περίοδο την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Η προσέγγιση εξακολουθεί να κινείται σε αμιγώς βραχυπρόθεσμα πλαίσια λόγω της εξαιρετικά ρευστής εικόνας που επικρατεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. εφιστά την προσοχή σε φαινόμενα ακραίων ανοδικών κινήσεων που στερούνται κάποιας ανάλογης θεμελιώδους αιτιολόγησης.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν οριακές μεταβολές, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με αντίστοιχη κίνηση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειώσει την υποτίμηση στο 0,4%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7059, τιμή εκκαθάρισης 297) κινήθηκαν μεταξύ 292,75 και 304,5 μονάδων. Στάση αναμονής και τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 72% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 609 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (411 δικαιώματα αγοράς και 198 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (80000 Εθνική, 219000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12311), Alpha Bank (2690), Πειραιώς (3406), Eurobank (1714), ΔΕΗ (275), Κύπρου (3365), Ταχ. Ταμιευτήριο (1264), Αγροτική (109), ΓΕΚ (2210), ΟΤΕ (2663), Μυτιληναίος (225), ΟΠΑΠ (548), MIG (917).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7319673 τεμ.), Εθνική (18651212 τεμ.), Πειραιώς (17761963 τεμ.), ΟΤΕ (4628185 τεμ.), MIG (4133813 τεμ.), Eurobank (17772723 τεμ.) Κύπρου (7778337 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v