Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους ετοιμάζεται για την "επόμενη μέρα"

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την "επόμενη μέρα" στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό η τάση στην ελληνική αγορά, με απαιτούμενο την επιστροφή στην ομαλότητα. Η υπεραπόδοση στα κρατικόχαρτα. Τα στατιστικά.  

Σε στάση αναμονής το ΧΑ, οι αγορές εν όψει των πολιτικών εξελίξεων με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 750,6 και τον Ftse20 στις 292,8 μονάδες. Οι συναλλαγές των 47,2 εκατομμυρίων ευρώ- οι χαμηλότερες των τελευταίων 7 συνεδριάσεων- θεωρούνται ενδεικτικές μίας γενικότερης τάσης, που κυριάρχησε από την Αθήνα μέχρι την Φραγκφούρτη, το Παρίσι.

Το ενδιαφέρον είναι, πως ξένοι επενδυτές έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παρά στα όποια αποτελέσματα της περίφημης Συνόδου των G20 ή στην επιδείνωση της ιταλικής κρίσης.

Ωστόσο η ουσιαστική πλευρά του προβλήματος έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια (και τις αντοχές) της ελληνικής περίπτωσης, καθώς έχει μετασταθεί στην Ιταλία, την Γαλλία ενώ οι πρώτες αρνητικές συνέπειες αγγίζουν και την γερμανική οικονομία.

Όσοι παρακολουθούν την σταθερά ανοδική πορεία των spreads των ιταλικών και γαλλικών ομολόγων, τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά (για τουλάχιστον ένα μήνα) δεν εκπλήσσονται ούτε για την επικείμενη εποπτεία της Ιταλίας ούτε για τις δραματικές εξελίξεις που προοιωνίζονται για την Γαλλία.

Όσο και αν οι ξένοι …κουνούν το δάκτυλο τους στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά πως το πρόβλημα πλέον αφορά στον τρίτο μεγαλύτερο εκδότη κρατικών τίτλων διεθνώς (την Ιταλία ) και την σαθρή δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης (την Γαλλία). Αναμφίβολα πολλοί ξένοι- επιτιμητικοί και σε ( μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό) άδικα επικριτικοί κατά της Ελλάδας, απαξιωτικοί συνολικά κατά του λαού της χώρας βολεύονται από την υπερπροβολή του ελληνικού προβλήματος.

Είτε μας αρέσει είτε όχι η Ελλάδα αποτελεί έναν βολικό…σάκο του μποξ προκειμένου να παραδειγματιστούν οι λοιποί άτακτοι της ΕΕ, να τιθασευτούν οι αντιπαραθέσεις & διαλυτικές- φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Και να καλυφθούν οι μεγαλύτερες (και ουσιωδέστερες) διαστάσεις του προβλήματος (κυρίως η Ιταλία και βεβαίως η Γαλλία). Όχι, πως είμαστε άμοιροι ευθυνών- κάθε άλλο μάλιστα- αλλά η λογική και η ευκολία της συλλογικής ευθύνης είναι συνήθως άδικη.

Όμως εάν κρίνουμε από το σοκ που προκάλεσε στα γερμανόφωνα ΜΜΕ η ανακοίνωση του δείκτη βιομηχανικών παραγγελιών φαίνεται, πως ακόμη και το Βερολίνο μπορεί να έχει απώλειες.

Σε σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου διαβάζουμε, πως «…ο γερμανικός βιομηχανικός κλάδος αισθάνεται πλέον έντονα τον αντίκτυπο από την οικονομική αποδυνάμωση των εμπορικών εταίρων στην Ευρωζώνη. Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 4,3% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Χώρας. Επισημαίνεται πως οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν οριακή μείωση των παραγγελιών κατά 0,1%».

Ορθά- κατά την εκτίμηση μας- εστιάζει ο φίλος Θανάσης στην γερμανική παράμετρο με ό τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Από χρηματιστηριακής πλευράς το γεγονός, πως στην τελευταία συνεδρίαση ενός εξαιρετικά ρευστού κύκλου, το ΧΑ στηρίχθηκε στην υπεραπόδοση των καλούμενων «κρατικών χαρτιών» ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Αίσθηση διάχυτη όμως και μεταξύ ισχυρών επιχειρηματικών, επενδυτικών κύκλων οι οποίοι προσβλέπουν στην «επόμενη ημέρα» . Η μετοχή της Εθνικής, που θεωρείται (και είναι ) σηματωρός όχι μόνο του τραπεζικού κλάδου αλλά του ΧΑ ενισχύθηκε κατά 2,22% στα 1,84 ευρώ με συναλλαγές 6,560 εκατομμυρίων τεμαχίων (αξίας 11,8 εκατ. ευρώ).

Ανοδικά αντέδρασαν οι μετοχές των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (κατά 8,02% στα 0,404 ευρώ), ΟΠΑΠ (κατά 1,42% στα 7,15 ευρώ), ΔΕΗ (κατά 1,05% στα 5,75 ευρώ). Ακολούθησαν όμως και μετοχές εταιρειών των Μυτιληναίου (3,15 ευρώ), Ελληνικών Πετρελαίων (6,49 ευρώ), Marfin Investment Group ( 0,41 ευρώ), FFG (8,22 ευρώ) δηλαδή τίτλων που έχουν διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμα φορά αντίδρασης.

Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έφτασαν στο 7,46% (συνολικά 46,91% από την αρχή του έτους) για τον τραπεζικό το 9,96% (συνολικά 74,7% από την αρχή του έτους) με τον Ftse20 να πιέζεται και λόγω των σημαντικών απωλειών των μετοχών κυπριακών τραπεζών (Κύπρου κατά 7,47% και Marfin Popular Bank κατά 3,73%).

Συγκριτικά μικρότερες απώλειες σημειώθηκαν για τις μετοχές των Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Τιτάν. Αντιθέτως ξεπέρασε το 3% η διόρθωση για Eurobank, Coca Cola 3 E και ΟΤΕ.

Η σχεδόν παράλληλη κορύφωση της κίνησης των ιταλικών- γαλλικών ομολόγων εξελίσσεται τη στιγμή, που το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στα χαμηλότερα σημεία ενός μακροχρόνιου πυθμένα (σχεδόν 20ετίας) με ελάχιστη τιμή τις 277,20 μονάδες για τον Ftse20.

Ελάχιστη τιμή, που σημειώθηκε στις 4/10 με τον δείκτη να ακολουθεί έκτοτε διαδικασία απεγκλωβισμού από τα ιστορικά χαμηλά του. Σημειωτέον, πως η τελευταία καθοδική φάση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 (κοντεύει πλέον τους δέκα μήνες) αποτελεί δε μέρος ευρύτερου πτωτικού σχηματισμού που σηματοδοτήθηκε αρχές του 2008.

Από τις 4/10 μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής στο ΧΑ παρατηρείται μία αξιοπρόσεκτη προσπάθεια αναστροφής της τάσης. Προσώρας αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις- ισχυρών παραδοσιακών μη τραπεζικών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας- με ενδεικτικότερη αυτήν του Τιτάνα. Για τη μετοχή της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας ελάχιστη τιμή σημειώθηκε στα 9,32 ευρώ (στις 4/10) για να ακολουθήσει μία σταθερή πορεία αναστροφής έως τα 14,20 ευρώ, υποστηριζόμενη και από συνεχείς αγορές των βασικών μετόχων (οικογένειες Κανελλόπουλου- Παπαλεξοπουλου).

Πρόκειται για την πρώτη μη τραπεζική μετοχή, που επιχειρείται να βγει από το μακροπρόθεσμο καθοδικό κανάλι παρά το ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την ζήτηση-κατανάλωση τσιμέντου παραμένουν απογοητευτικές.

Εάν τα ελάχιστα των 9,32 ευρώ επιβεβαιωθούν ως μακροπρόθεσμος πυθμένας της εισηγμένης τότε ο Τιτάν θα μπορούσε να θεωρηθεί σηματωρός μίας ευρύτερης προσπάθειας προεξόφλησης σε ορίζοντα 6-10 μηνών.

Ενδεικτική περίπτωση θεωρείται και η μετοχή του ΟΠΑΠ, που μετά την υποχώρηση στα ιστορικά ελάχιστα (των 5,96 ευρώ στις 5/10) ακολουθεί ανάλογη φορά αντίδρασης έως τα 7,22 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το καθοδικό κανάλι έχει διασπάσει ανοδικά και η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ ακολουθούν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil, Μυτιληναίου και ακόμη 2-4 από αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο ο Ftse20 δεν μπορεί να περάσει την κρίσιμη περιοχή αντίστασης (325-340 μονάδων) καθότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει βαρίδι της αγοράς. Τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα του κλάδου, κυρίως η ανησυχία για το συνολικό βάρος που θα κληθεί να σηκώσει κάθε όμιλος ξεχωριστά δίνουν μέχρι τώρα τον πρώτο λόγο στους πωλητές. Μερίδα αναλυτών, επενδυτών εκτιμά πως η αβεβαιότητα (και οι πωλήσεις ) θα συντηρηθεί μέχρις ότου φανεί ποιες τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ποιες θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν, πως πολλά θα παιχτούν από τους όρους και προϋποθέσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ( κυρίως με την έκδοση κοινών ή προνομιούχων μετοχών) με ορισμένους επενδυτικούς κύκλους να επιχειρούν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις.

Στο…ταμπλώ φαίνεται, πως σχεδόν το 45-50% του ημερήσιου τζίρου (που γίνεται στις επτά τραπεζικές μετοχές τουFtse20) επικεντρώνεται πλέον στον τίτλο της Εθνικής. Τάση, που αποδίδεται στην εκτίμηση μερίδας παραγόντων της αγοράς πως η Εθνική- παρά τη μεγαλύτερη έκθεση της σε ελληνικά ομόλογα- θα αποφύγει την κρατικοποίηση της μέσω συνδυαστικής προσπάθειας ενίσχυσης της. Στο πλαίσιο αυτό προεξοφλείται, πως η Εθνική θα προχωρήσει σε γενναία αύξηση κεφαλαίου, θα εκχωρήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της Finansbank και ενδεχομένως θα συνάψει στρατηγική συνεργασία με ξένο όμιλο μέσω της θυγατρικής της στην τουρκική αγορά.

Για τις τραπεζικές μετοχές του Ftse20 τα νέα ελάχιστα σημειώθηκαν στο διάστημα 1-3/11, που πρακτικά προοιωνίζεται συνέχεια της ταλαιπωρίας για τον κλάδο.

Ωστόσο από τις αρχές Οκτωβρίου σημειώνεται μία αξιοπρόσεκτη προσπάθεια διαφοροποίησης (κυρίως τεχνικού χαρακτήρα) που αποτυπώνεται στην αποκλίνουσα πορεία του Ftse20 και του Τραπεζικού Δείκτη. Είναι ενδεικτικό, πως ενώ για τον κλαδικό δείκτη νέα χαμηλά σημειώθηκαν στο διάστημα 1-3/11 τα ιστορικά ελάχιστα για τον Ftse20 καταγράφηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα.

Η απόκλιση οφείλεται στη διαφοροποίηση του μη τραπεζικού τμήματος του Ftse20 με τον δεικτοβαρή κλάδο να παραμένει ρυθμιστής της μακροπρόθεσμης τάσης. Σύμφωνα με την eZMarket όσο ο 20άρης παραμένει πάνω από την ζώνη στήριξης των 275-280 μονάδων τόσο ενισχύεται το ενδεχόμενο αργόσυρτης αλλά σταθερής πορείας εξόδου από το καθοδικό κανάλι.

Ενδεχόμενο, που εάν επιβεβαιωθεί (μετά και το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στις τράπεζες) θα ενεργοποιήσει την διαδικασία επαναφοράς του Ftse20 προς την περιοχή των 800 μονάδων μέχρι τον Ιούλιο- Αύγουστο του 2012.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 811,11 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 7,46%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 7,98%, ο Mid 30 με απώλειες 6,79% και ο Small Cap 80 με πτώση 0,89%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: οι Τηλεπικοινωνίες 13,87%, τα Τρόφιμα- Ποτά 10,51% και οι Τράπεζες 9,96%.

Εβδομαδιαία κέρδη για τον κλάδο των Ασφαλειών 2,73% και για τις Κατασκευές- Υλικά 1,40%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΓΕ Δημητρίου 85,94%, Χαιδεμένος 77,61%, Ακρίτας 55,56%, T Bank 35%, BΙΣ 34,22%, Spider 29,91%, Βερβέρης 29,50%, Νάκας 29,45%, Αττικές Εκδόσεις 29,31%, Altec 28,87%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαρβαρέσος (-46,67%), Τηλέτυπος (-35,71%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (-35%), Imperio (-32,65%), Νεώριον (-29,70%), Ελληνικές Ιχθ/γειες (-29,03%), Ιντεάλ (-29,03%), Sprider (-27,54%), Τραπεζα Κυπρου (-24,55%) και Σάνυο (-22,22%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v