Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στάση αναμονής-Τα βλέμματα σε Βουλή, Μαξίμου

Καταρρέει η Κυβέρνηση ΓΑΠ και στο ΧΑ προεξοφλούνται οι αμέσως επόμενες εξελίξεις. Ρυθμιστής της αντίδρασης του FT-20 προς τις 290 μονάδες οι τράπεζες, με αιχμή την Εθνική, σηματωρό την Alpha και ακόλουθο τη Eurobank.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης της Κυβέρνησης, με κομμένη την ανάσα οι παίχτες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις ραγδαίες εξελίξεις.

Όπως αυτές αποτυπώνονται σε έναν καθαρά προεξοφλητικό μηχανισμό, όπως είναι τα χρηματιστήρια, το ΧΑ.

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση για βασικούς δείκτες, μετοχές για να ανατραπεί αίφνης το κλίμα, η τάση λίγο μετά τις 10:40 όταν άρχιζε πια να ξεκαθαρίζει κάπως το σκηνικό.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο ΓΔ είχε διορθώσει προς τις 730,38, στη συνέχεια αντέδρασε, σχεδόν κάθετα, προς την περιοχή των 750 μονάδων.

Ανάλογη κίνηση σε σχήμα V από την αρχικά ελάχιστη τιμή των 279,13 έως την προ ολίγου υψηλή των 291,24 μονάδων.

Αιχμή, ποιες άλλες οι τράπεζες, με οδηγό την Εθνική, άμεση στήριξη από τη σηματωρό – χειραγωγό Alpha Bank και βεβαίως τη συστημική Eurobank.

Για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα της κατάστασης, χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων που σημειώνονται σε πολιτικό επίπεδο (με συνεχή την ενημέρωση του euro2day.gr), συνεκτιμώντας ωστόσο, και ορισμένα επιμέρους.

Δεν είναι τυχαίες δύο από τις τελευταίες αναφορές του Χαμαιλέοντα για το «GAP» του δημοψηφίσματος και τα… συμφέροντα, αν και κατά την εκτίμησή μας κίνηση σηματωρός ήταν η παραίτηση Παντελιά και… σφηνάκια για ΤΤ-ΤΧΣ.

Ήταν εξαρχής γνωστό, πως μέρος του συστήματος οι τράπεζες (και τα ευρύτερα συμφέροντα…) θα διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

Μετά μάλιστα τις… φαινομενικά επιθετικές κινήσεις του Γ. Παπανδρέου η εμπλοκή γινόταν όλο και πιο εμφανής.

Πριν από λίγο η μετοχή της Εθνικής αντιδρούσε στα 1,71 από τα αρχικά 1,54 ευρώ.

Ανάλογα η Alpha Bank στα 1,01 από τα 0,89 ευρώ και η Eurobank στα 0,674 από τα 0,598 ευρώ.

Μετοχή σηματωρός, για τον παραδοσιακό επιχειρηματικό χώρο, ο Τιτάνας ενισχύεται κατά 1,80% στα 13,59 ευρώ.

Σημειώνουμε πως η μετοχή της ιστορικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας μετά την καταγραφή των ελάχιστων στα 9,32 ευρώ, στις 4 Οκτωβρίου, ακολουθεί μονόδρομη ανοδική πορεία με εμφανή τη στήριξη των βασικών μετόχων, με ισχυρούς αγοραστές και όχι μόνο.

Λόγω των δύο παραδοσιακών (αστικών) οικογενειών – μετόχων του Τιτάνα (Κανελλόπουλου – Παπαλεξόπουλου), η εισηγμένη θεωρείται εκφραστής ενός μέρους του παραδοσιακού συστήματος.

Όπως, σύμφωνα με άλλους, ανάλογος πόλος θεωρείται ο όμιλος Coca Cola 3E και κατά άλλους η Βιοχάλκο.

Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να συνεκτιμηθούν εισηγμένοι – παίχτες όπως ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ.

Οι συναλλαγές προσέγγιζαν τα 11 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 11:00, από τα οποία 2,8 είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική.

Περίπου την ίδια ώρα, στις ευρωαγορές, βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούσαν έως και 1,2%, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,25% στα 1,3780 δολ.

Σημειωτέον πως περίπου την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε κατά 1,20% (5.885 μονάδες) και στο Παρίσι ο CAC κατά 0,97% (3.075 μονάδες).

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως λίγο πιο νωρίς, πιέσεις ασκούνταν στις αγορές ιταλικών και γαλλικών ομολόγων, μετά και την τελευταία εκτίναξη σε ιστορικά επίπεδα των ασφαλίστρων κινδύνου για τους τίτλους αυτών των δύο χωρών.

Σε αυτή τη συγκυρία το ESSF, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα καθυστερήσει τη σχεδιασμένη έκδοση ομολόγων, ύψους 3 δις. ευρώ, λόγω των συνθηκών που κυριαρχούν στις αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v