Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα από το G20 περιμένει το Χρηματιστήριο

Διορθώνει το ΧΑ, μετά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης. Κρατούν κυρίως Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΤΤ. Στα… ψιλά γράμματα της κίνησης του Γ. Παπανδρέου εστιάζουν αρκετοί παίκτες.

Στις Κάννες για νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» ο Γ. Παπανδρέου και όπως όλα δείχνουν πολλά θα παιχτούν και θα αποσαφηνιστούν μετά το τέλος της συνάντησής του με την Άν. Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.

Για πολλοστή φορά το Χ.Α., οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο σημείο… μείον, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να συνεχίζουν πριν από λίγο χαμηλότερα.

Προς τις 745 μονάδες ο Γ.Δ., προς τις 285 ο FTSE-20, και αφού αρχικά είχε επιχειρηθεί ανάσχεση της νέας διορθωτικής κίνησης.

Έως τις 760,23 μονάδες αντέδρασε ο Γ.Δ., έως τις 292,82 ο 20άρης, για να ακολουθήσουν πωλήσεις σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και σε 3E, ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, που έφεραν χαμηλότερα την αγορά.

Έπειτα από περίπου 50 λεπτά συνεδρίασης κρατούσαν ακόμη η Εθνική (στο 1,52 ευρώ), η Alpha Bank (στο 0,90 ευρώ) και η Eurobank (0,61 ευρώ) και δευτερευόντως η Κύπρου, η ΜΡΒ, το Τ.Τ. και η Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούσαν ανοδικές τάσεις, με τον DAX στις 5.890 μονάδες, τον CAC οριακά πάνω από τις 3.100 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχύεται κατά 0,64% προς το 1,38.

Από το σχετικό θέμα του euro2day.gr κρατάμε το εξής: «Ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχουν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρουν τρόπους να λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης με αποφασιστικό τρόπο, ακόμη και αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε λύσεις τύπου ΗΠΑ, με προγράμματα πιστωτικής χαλάρωσης, τα οποία οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι Γερμανοί, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν».

Έχουμε, λοιπόν, μια λογικοφανή προσέγγιση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εξηγεί την κίνηση του κ. Παπανδρέου.

Θεωρούμε πολύ δύσκολο η απόφαση αυτή να ελήφθη χωρίς να έχει ενημερωθεί τουλάχιστον ο αμερικανικός παράγοντας. Όμως, όσο και αν επιχειρεί κάποιος να δει ψύχραιμα την όλη κατάσταση, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να το επιτύχει, εάν περιοριστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Πιθανότατα, διαβάζοντας πίσω από τα… ψιλά γράμματα, οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς έχουν εξήγηση και ίσως συνάδουν με τις ευρύτερες εξελίξεις που τρέχουν εδώ και μήνες.

Προς ώρας, το Χ.Α. και η αποτίμηση ακόμη και υγιών επιχειρήσεων πιέζονται αφόρητα, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v