Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο

"Πρωταθλήτρια" σε απώλειες η Σοφοκλέους μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών. Στις 690 μονάδες η επόμενη στήριξη για τον ΓΔ. Πτώση άνω του 11% για Εθνική Τράπεζα, Αlpha, Eurobank, Πειραιώς, ΤΤ. Κέρδη μόνο για 9 τίτλους στο ΧΑ.

Συντριπτικές πιέσεις, όπως και αναμενόταν, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, που στα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης ξεπερνά τα 19 εκατ. ευρώ (χωρίς προσυμφωνημένες συναλλαγές).

Εντυπωσιακή η υπεραπόδοση απωλειών για τη Σοφοκλέους σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού ο Γ.Δ. χάνει περισσότερο από 6 ποσοστιαίες μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης πλησιάζει σε απώλειες το 12% και η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 7, με όσες μετοχές έχουν κάνει μέχρι τώρα συναλλαγές.

Στην καυτή στήριξη του 1,5 ευρώ ο τίτλος της Εθνικής, ο οποίος, αν και διασπάστηκε λόγω στήριξης καθοδικά, αφού το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό έχει καταγραφεί στο 1,44 ευρώ, θα ενεργοποιήσει κινήσεις stop loss και από χαρτοφυλάκια που κινούνται με ιδιαίτερα αργά αντανακλαστικά.

Σαφώς αρνητική η εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο DAX και ο CAC καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ πτώση μεγαλύτερη του 2,5% σημειώνει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σημαντική κινητικότητα και στην αγορά ομολόγων, όπου τα βελγικά και ιταλικά spreads κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά, ενώ τα ιστορικά του  υψηλά προσεγγίζει και το ισπανικό spread.

Υπό πίεση και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, απειλεί το ψυχολογικό φράγμα του 1,37 δολ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., και με δεδομένο ότι έχει χαθεί ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 777 μονάδες, η επόμενη στήριξη προσδιορίζεται στις 690 μονάδες.

Όμως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η είσοδος της χώρας σε μακρά προεκλογική περίοδο θα στείλει τον Δείκτη σε νέα χαμηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ταμπλό του 20άρη μόνο ο τίτλος του Τιτάνα είναι αμετάβλητος, κινούμενος πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, ενώ με απώλειες που υπερβαίνουν το 10% κινούνται Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, MPB, MIG και με πτώση πάνω από 15% το Τ.Τ. και η Πειραιώς.

Εννοείται ότι σε μία τέτοια συνεδρίαση κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επισφαλής, όσον αφορά όχι τόσο στο τελικό πρόσημο του δείκτη (αυτό δείχνει μάλλον δεδομένο), αλλά στην ένταση της πτωτικής τάσης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v