Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη στο ΧΑ μετά το haircut

Κέρδη μικρότερα των αρχικών σημείωσαν τελικά οι τράπεζες, στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου. Ανοδος για ΕΤΕ (6,1%), ΕFG (7,04%), Αlpha (3,85%), ΤΤ (10%). Εβδομαδιαία κέρδη 3,67% για το ΓΔ.

Οι Τράπεζες με “φρέσκο μαλλί” και “κουρεμένο” τα χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, έκαναν την μεγάλη έκπληξη. Τουλάχιστον εντυπωσιακή, κρίθηκε κατά πολλούς η σημερινή κίνηση των Τραπεζικών μετοχών που μονοπώλησαν τζίρο και ενδιαφέρον.

Σε μία συνεδρίαση μάλλον άνισης κατανομής της αξίας συναλλαγών, αφού στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης ο τζίρος ξεπερνούσε ήδη τα 20 εκατ. ευρώ, οι Τραπεζικοί τίτλοι εξέπληξαν και τους πλέον αισιόδοξους, αρκεί βέβαια και το σημερινό πανηγύρι να μην αποδειχθεί ακόμα μία “bull trap”.

Έκπληκτοι, αλλά και δύσπιστοι, όσοι θεωρείται ότι κινούνται κοντά στον εγχώριο Τραπεζικό χώρο, για την ένταση και την μακροβιότητα του εγχειρήματος, δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η σημερινή υπέρμετρη Τραπεζική αισιοδοξία, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται από τις εξελίξεις, καθώς:

Το σύνολο των Τραπεζιτών δεν έχει δώσει το τελικό “ok”. Όπως αποκάλυψε ο Jean Claude Juncker, η αντίσταση των Τραπεζών κάμφθηκε όταν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες τους απείλησαν να αφήσουν την Ελλάδα σε μία πλήρη χρεοκοπία, “η οποία θα κόστιζε πολλά χρήματα για τα Κράτη και θα κατέστρεφε τις Τράπεζες”.

Δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου και θα είναι έκπληξη κάτι τέτοιο να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εγχώριες Τράπεζες, από το “κούρεμα” του 50% θα υποστούν απομειώσεις από 17 έως 19 δισ ευρώ, ενώ ο επερχόμενος “λογαριασμός” από την BlackRock θα εμπεριέχει άλλα 10 δισ (πλέον αισιόδοξο σενάριο), πράγμα που σημαίνει ότι τα 30 δις του ΤΧΣ μόλις που φθάνουν (!)

Και βέβαια μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές (παρά τις αιτήσεις των Τραπεζιτών για προνομιούχες) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ασφαλώς από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, στην Αγορά θα πρυτανεύσουν δεύτερες σκέψεις και ο Τραπεζικός κλάδος θα πάψει να συμπεριφέρεται αγελαία, καθώς όλες οι Τράπεζες δεν έχουν την ίδια έκθεση σε Ελληνικά ομόλογα, ούτε τις ίδιες επισφάλειες και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ούτε βέβαια οι θυγατρικές τους έχουν την ίδια αγοραστική αξία, αν βγουν προς εκποίηση για άντληση ρευστότητας.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη πιο υποψιασμένη σχολή σκέψης που δεν αποκλείει η επιχείρηση Τραπεζικής ανάτασης να έχει και συνέχεια, προκειμένου να έχουν ελπίδες επιτυχίας οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί σε μία Αγορά κατακερματισμένης ψυχολογίας και ιδιαίτερα “υποψιασμένη”, όταν μάλιστα εισέρχεται εκ νέου στο προσκήνιο των εξελίξεων ο πολιτικός παράγοντας, μετά την επιμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ για μόνιμη επιτροπεία στην Ελλάδα).

Βέβαια δεν έλειψαν και οι αρνητικές εκπλήξεις μετά το μέσον της συνεδρίασης, καθώς λίγο μετά τις 15.00 σημειώθηκαν σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο (ίσως και λόγω επερχόμενου τριημέρου), κάτι που δεν φάνηκε τόσο πολύ στον Γενικό Δείκτη λόγω υπεραπόδοσης ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και κατά δεύτερο λόγο από ΔΕΗ, Coca-Cola.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στις 382,22 μονάδες (+14,76%), η Alpha Bank στα 1,25 ευρώ (+20,19%), η Εθνική στα 2,13 ευρώ (+18,33%), η Eurobank στα 0,82 ευρώ (+15,49%), η Πειραιώς στα 0,2870 ευρώ (+15,73%) και το Ταχ. Ταμιευτήριο στα 0,4800 ευρώ (+25%).

Οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 90% του τζίρου και οι Εθνική και ΟΠΑΠ το 38,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 29 συνεδριάσεων.

Καλοδεχούμενη η ανοδική αντίδραση, εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, ενώ παραμένει ζητούμενο αυτή η κίνηση να έχει συνέχεια και ένταση, ακόμα και αν επικρατήσουν “δεύτερες σκέψεις” στον Τραπεζικό κλάδο. Για τους ασχολούμενους με τα στατιστικά, η εβδομάδα (τεσσάρων συνεδριάσεων) έληξε με κέρδη για τον Γενικό Δείκτη 3,67% και απώλειες για τον Τραπεζικό 6,49%.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στα 42,63% και 71,93% αντίστοιχα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης χρειάστηκε 25 συνεδριάσεις για να πετύχει εκ νέου κλείσιμο υψηλότερα των 810 μονάδων.

Μάλλον επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, άσχετα αν οι Ευρωπαίοι έχουν υπολογίσει έναν έξυπνο τρόπο για να την καταστήσουν ως καταλύτη.
 
Η Ευρώπη είναι τόσο άρρωστη σήμερα όπως ήταν όταν ξέσπασε η κρίση για πρώτη φορά. Μια Ελληνική επιτυχία αποτροπής της πτώχευσης δεν θα θεραπεύσει αυτή την “ασθένεια” περισσότερο από ότι εάν η ίδια η Ελληνική χρεοκοπία την καταστήσει αισθητά χειρότερη. Τα προβλήματα είναι πολύ πιο σημαντικά και η Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο από ότι μία ένδειξη της ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κακουχίας.

“Μη εντυπωσιακή” χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Συνόδου ο κ. Sony Kapoor, ο γενικός διευθυντής του οικονομικού think tank Re Define. “Σίγουρα δεν ήταν η Σύνοδος που θα λήξει όλες τις Συνόδους”, αναφέρει ο κ. Kapoor, συμπληρώνοντας πως “για μία ακόμη φορά η σωστή οικονομική στρατηγική έπεσε θύμα της κακής πολιτικής”.

Ως προς το “haircut” για το Ελληνικό χρέος, ο κ. Kapoor συμφωνεί πως όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες είναι καλύτερα από το 21% του Ιουλίου, «που ουσιαστικά ήταν 'τίποτα'». Σπεύδει, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι “μια πρόσκληση για την αποδοχή ενός haircut δεν είναι το ίδιο με το haircut”. Επισημαίνει παράλληλα πως τόσο για την Ελλάδα όσο και ευρύτερα στη σύνοδο “δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά στην ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό”.

Η JP Morgan αναρωτιέται αν το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα είναι αρκετό ώστε να υπάρξει βιωσιμότητα στο Ελληνικό χρέος. Οι προβλέψεις στις οποίες βασίζει η τρόικα τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ 120% το 2020 είναι αισιόδοξες, επισημαίνουν οι αναλυτές του Αμερικάνικου οίκου.

Σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες δικές τους εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή της Χώρας, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα είναι σταθερός στο 190% το 2020. Για την JP Morgan, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιταχύνει σε όρους growth για όλο το υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας και δεν μπορέσει να επιδείξει διαρκή πλεονάσματα της τάξεως του 4%, τότε θα χρειαστεί επιπρόσθετο “κούρεμα”, το οποίο θα περιλάβει και τα δάνεια των δημόσιων φορέων.

Πολλά ανοιχτά ερωτήματα αφήνει το "πακέτο" που αποφάσισαν οι Ηγέτες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει η Citi. Αν και καλύπτει πολλές πτυχές της κρίσης χρέους, πολλές λεπτομέρειες έχουν παραλειφθεί και ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια στο μέλλον. Κατά τη γνώμη της Citi, τα μέτρα για την Ελλάδα δεν αναμένεται να επαναφέρουν τη Χώρα σε διατηρήσιμη δημοσιονομική οδό. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις για επιπρόσθετο "κούρεμα" θα επιμείνουν, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις Αγορές.

Ως εκ τούτου, η Citi εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει ενεργότερο ρόλο σε μεταγενέστερη φάση.
Η HSBC διερωτάται αν η συμφωνία αποτελεί τελικά “ένα βήμα μπροστά ή ένα βήμα πίσω”, τονίζοντας πως το “συνολικό σχέδιο που αποκάλυψαν οι Ηγέτες των Χωρών της Ευρωζώνης δεν περιέχει τις απαιτούμενες λεπτομέρειες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πιθανή μόχλευση του EFSF, η οποία πλέον αναμένεται από τον Νοέμβριο και μετά”.

Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης παραμένει ''πολύ μικρή'' για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Αγορών, εκτιμά η RBS, καθώς το EFSF παραμένει χειρότερη οδός από το πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 12 εβδομάδων έφθασαν σήμερα οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ το ενιαίο νόμισμα ξεπέρασε τα 1,41 δολάρια.
Σημαντική άνοδος και στο ξεκίνημα της Wall Street, στον απόηχο των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη άνοδο 2,5% σημείωσε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ’ τρίμηνο του 2011, έναντι ανόδου 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας κατά 2,8%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το τέλος του 2010, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις εκτοξεύτηκαν κατά 16,3%. Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000, με τις συνολικές αιτήσεις να ανέρχονται στις 402.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από το ταμπλώ του 20αρη, μόνο ο Τιτάνας έκλεισε με αρνητικό πρόσημο (-2,14%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+11,94%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+10,42%) και ΟΠΑΠ (+8,42%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Μυτιληναίο και Eurobank, του 6% για την Εθνική και του 5% για Folli Follie Group, MPB και Κύπρου. Με μικρότερα αλλά αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν και οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 826,37 μονάδες (14.36) και στην συνέχεια υποχώρησε και έκλεισε στις 811,11 με κέρδη 4,82%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 90 εκατ. από τα οποία τα 5 αφορούσαν “πακέτα”.

Αλλαγή σκηνικού στην τελική εικόνα με 137 ανοδικές μετοχές έναντι 38 πτωτικών και 34 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 10 έως 30%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η απόφαση της περικοπής του Ελληνικού χρέους κατά 50% χωρίς την ενεργοποίηση πιστωτικού γεγονότος ήταν ένας λόγος για να κινηθεί σήμερα η Αγορά με περισσότερη αισιοδοξία, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο σε ότι αφορά τον Τραπεζικό κλάδο οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μόνο από την έξελιξη αυτή θα είναι απαιτητικές γεγονός το οποίο θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα 9μήνου.

Η διαδικασία της αύξησης των κεφαλαίων και το είδος των μετοχών (προνομιούχες – κοινές) που θα εκδοθούν δεν έχει διατυπωθεί στην ανακοινώση της Συνόδου Κορυφής ωστόσο το πιθανότερο είναι να επικρατήσει η αρχική πρόθεση αύξησης με κοινούς τίτλους.

Όπως και να έχει ο Τραπεζικός κλάδος -με εξαίρεση την Τρ. Κύπρου- μετά από κάποιο ανοδικό διάλλειμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες από την μεγάλη υποχώρηση των βασικών κεφαλαίων μετά το “κούρεμα” των ομολόγων, το τεστ απομείωσης της Blackrock αλλά και την αύξηση του βασικού δείκτη φερεγγυότητας στο 9% στο τέλος του 2012 με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πληθωρισμό χαρτιών στην εγχώρια Αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα υπερέβη την χρονοσειρά των 30 ημερών (780 μονάδες) η οποία αποτελεί και την κυριότερη τεχνική αναφορά πολλών βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων που κινούνται με γνώμoνα την συμπεριφορά του εν λόγω κινητού μέσου.

Τελευταία ανοδική διάσπαση είχε σημειωθεί στις 30 Ιουνίου με πολύ βραχύβιο κύκλο.

Κλείσιμο πάνω από τις 780 μονάδες θα μετέβαλε μερικώς την συντηρητική οπτική μας εστιάζοντας σε γρήγορες τοποθετήσεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές του Εμποροβιομηχανικού κλάδου. Στις βασικές προτιμήσεις μας επισημαίνουμε τις Motor Oil, Μέτκα, Μυτιληναίος και δευτερευόντως τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. η σημερινή συνεδρίαση δεν προσφέρεται για ιδιαίτερα συμπεράσματα, αφού το Τραπεζικό τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει και η συμπεριφορά των ανάλογων τίτλων θα παραμείνει “ασταθής”.

Παραμένει ζητούμενη η καλύτερη συμπεριφορά σε τίτλους εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση έντονα ανοδικής κίνησης και αυξημένων συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειώσει την υποτίμηση στο 0,6%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13735, τιμή εκκαθάρισης 317) κινήθηκαν μεταξύ 312,5 και 326,25 μονάδων.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 μειώθηκε στα επίπεδα του 70% ενώ ο όγκος συναλλαγών παρουσιάστηκε ελαφρά αυξημένος, στα 1.300 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, (1.048 δικαιώματα αγοράς και 252 δικαιώματα πώλησης).

Κάπως αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (70000 Alpha Bank, 10000 Εθνική, 691000 Πειραιώς, 100000 Κύπρου, 100000 Coca-Cola, 31600 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (23670), Alpha Bank (9225), Πειραιώς (2572), Eurobank (4913), ΔΕΗ (1263), Κύπρου (2189), Μυτιληναίο (583), ΟΠΑΠ (1017), MIG (369), ΟΤΕ (1419), Ταχ. Ταμιευτήριο (995), Αγροτική (1032), MPB (199), Τιτάνα (290), Ελλάκτωρα (373), ΕΧΑΕ (166), Μέτκα (172), ΓΕΚ (181), Coca-Cola (106), Intralot (389), Motor Oil (170).
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8324600 τεμ.), Εθνική (17863512 τεμ.), Πειραιώς (17597263 τεμ.), ΟΤΕ (5210868 τεμ.), MIG (4452213 τεμ.), Eurobank (17803475 τεμ.) Κύπρου (5927938 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v