Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το λιγότερο... κακό σενάριο δίνει ανάσες

Στη λογική της αποφυγής του χειρότερου το "τράβηγμα" υψηλότερα της αγοράς με αιχμή τις τράπεζες, μετά τις πρώτες πληροφορίες από Βρυξέλλες για "κούρεμα" και εποπτικά κεφάλαια. Υπεραπόδοση για ETE, TT, Αlpha.

Με εύλογη απορία παρακολουθούν κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες το "τράβηγμα" του FTSE 20 με αιχμή τις τράπεζες, σταδιακά μετά τις 14:45 - 14:50.

Ο FTSE 20 αντέδρασε έως τις 300,09 μονάδες, με την Εθνική να φτάνει έως το 1,77 ευρώ και την Alpha Bank έως 5,78% υψηλότερα.

Τραπεζικοί κύκλοι απέδιδαν αυτήν την καλοδεχούμενη μεταβολή σε πληροφορίες κι εκτιμήσεις για το τελικό ύψος του "κουρέματος", τη θετικότερη επίπτωση της διαμόρφωσης του core tier 1 στο 9%, στη λογική της αποφυγής των χειρότερων. 

Μπροστά στα θηριώδη ποσοστά, που διαδίδονται τις τελευταίες μέρες και ώρες, για τα οποία πολλά ΜΜΕ επικαλούνται τη βεβαιότητα του επικεφαλής των Φιλελευθέρων για 60%, ενδεχόμενο κούρεμα 10 μονάδων χαμηλότερο είναι προφανώς προτιμότερο. 

Στην ίδια λογική, η διαμόρφωση του δείκτη εποπτικών κεφαλαίων στο 9%, που φαίνεται πως συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απαλύνει σε κάποιον βαθμό τις μέχρι τώρα μεγαλύτερες ανησυχίες. 

Με τη λογική πως το κακό είναι προτιμότερο από το χειρότερο, φαίνεται να κινείται το Χ.Α. αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ. 

Όλα αυτά βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι. Ωστόσο, η ανατροπή που συντελείται τα τελευταία 40 - 50 λεπτά διασκεδάζει κάπως την ανησυχία στο Χ.Α. 

Την προσπάθεια των τραπεζών ακολουθούν οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΜΙG, Folli Follie, Τιτάνας αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. 

Λίγο μετά τις 15:45, με συναλλαγές 22,8 εκατ. ευρώ, ο FTSE 20 απείχε ελάχιστα από τις 300 μονάδες. 

Πρακτικά, μέχρι τώρα, η ελάχιστη τιμή των 277,20 μονάδων, η οποία σημειώθηκε για τον 20άρη στις 4 του μήνα, παραμένει σημείο αναφοράς, που προς ώρας επιβεβαιώνεται. 
 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v