Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγωνία μετά την καταιγίδα…

Οι αγορές, το ΧΑ, προεξοφλούν «κούρεμα» της τάξης του 50% (και βάλε…) και τα… χαρτιά πετιούνται από τα παράθυρα. Κλειδί παραμένουν οι 277,20 μονάδες για τον FTSE 20 και τα ελάχιστα του 1,54 ευρώ για την ΕΤΕ.

Η απόλυτη κατάρρευση χθες στο Χ.Α., με τις τράπεζες να καταβαραθρώνονται καθώς μικρομεσαίοι μέτοχοι και λιγότεροι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προεξόφλησαν τα χειρότερα για τον κλάδο.

Απώλειες 17,5%, με την ΕΤΕ στο -20,8%, και μάλιστα με 9,325 εκατομμύρια μετοχές, καθώς η πλειονότητα των πωλητών -κυρίως μικρομεσαίοι μέτοχοι- επιχείρησε να περιορίσει τις απώλειές της από τη… βεβαιότητα μεγαλύτερης κατάρρευσης των τραπεζικών τίτλων.

Το κούρεμα 50%, η αδυναμία εύρεσης κεφαλαίων για γενναίες ΑΜΚ κι η άμεση προσφυγή στην κρατική βοήθεια, στο ΤΧΣ, επιχειρήθηκαν να προεξοφληθούν από χθες με γνώμονα την αυριανή έκτακτη σύνοδο, όπου τα ΜΜΕ θεωρούν δεδομένη την ανακοίνωση τελικών λύσεων και την επιβολή της γραμμής Μέρκελ για κούρεμα της τάξεως του 50 - 60% σαν σε πλειοδοτική διαδικασία.

Αναμενόμενη η ακραία μεταβολή για τον FTSE 20, ο οποίος πιέστηκε στις 290,64 μονάδες και με ελάχιστο συνεδρίασης τις 286,15, δηλαδή λίγο πιο πάνω πάνω από το ελάχιστο των 277,20 μονάδων.

Σύμφωνοι, η χθεσινή εικόνα της αγοράς, ειδικότερα των τραπεζών, ήταν θλιβερή κι απαράδεκτη, αφήνοντας ουρά για βιαστικούς πωλητές και σήμερα. Ορισμένοι μιλούν μάλιστα για άμεση καταγραφή νέων ελάχιστων, βλέπουν την Εθνική στο 1,20 και στο… 0,80 ευρώ -όπου θα προχωρήσει σε reverse spilt- και θεωρούν τελειωμένη δουλειά τη συμφωνία Alpha - Eurobank, το… κλείσιμο της Πειραιώς και τη… βύθιση της Κύπρου (για να δικαιωθούν και οι… Νοστράδαμοι, που προδικάζουν κατάρρευση και του κυπριακού συστήματος) κ.λπ.

Γνωρίζω πως η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δυσχερής, πως σε ανάλογες περιπτώσεις επιχειρείται η συνολική προεξόφληση όλων ανεξαιρέτως των αρνητικών και των καταστροφών για τις επόμενες 2 - 3 γενιές. Όπως, επίσης, πως είναι πολύ επισφαλής η θέση μου -και εννοώ προσωπικά- να απευθυνθώ στη λογική, στο επενδυτικό μέταλλο και στην πείρα ανθρώπων με τους οποίους γνωρίζομαι χρόνια, πολλά χρόνια, και όχι στο θυμικό, στη λογική όσων έσπευδαν χθες να… πετάξουν τα χαρτιά τους από τα παράθυρα, όπως σημείωσε σχετικά πρόσφατα και ο μεγάλος γκουρού μας Γ. Μπάφετ.

Προσπαθούμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, όπως στο τριήμερο της ανοδικής αντίδρασης κι εκτόνωσης (που δεν πήγε άσχημα σε αρκετούς, από όσο γνωρίζω), όπως άλλωστε ψύχραιμοι είχαμε παραμείνει και στο διάστημα της γενικευμένης ευφορίας (οι τακτικότεροι θα θυμούνται τη στάση της στήλης στη φάση της 21ης/7.

Στον σημερινό Εκηβόλο ανεβάζουμε μια διαφορετική προσέγγιση και βραχυπρόθεσμα περιμένουμε την εκπνοή του θυμικού και την εξάντληση του παιχνιδιού προεξόφλησης, που θέλει το Χ.Α. σύντομα στα τάρταρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v