Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολασμένη εβδομάδα-Επέτειος του κραχ του ΄29

Η βεβαιότητα πως το Βερολίνο μας παίρνει μέτρα για κούρεμα 50% εντείνει την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα υποστούν κυρίως οι ελληνικές τράπεζες. Παραμένει το χαμηλό του FT 20 στις 277 μ.

Η Ελλάδα στο ευρωχειρουργείο, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από τις Βρυξέλλες, και οι αποφάσεις των δανειστών (επί της ουσίας των Γερμανών) θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, ενώ η Άγκελα Μέρκελ ξεκαθαρίζει πως θα χρειαστούν και άλλα βήματα μετά την 26η Οκτωβρίου.

Ιστορικές εξελίξεις, σε μία… κολασμένη εβδομάδα (για να θυμηθούμε μία από τις πομφόλυγες του αντιπροέδρου α΄ της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών) που ξεκινά από την "επέτειο" του κραχ του 1929 (σαν σήμερα 24/10).

Τα χρηματιστήρια επιδόθηκαν σε ράλι προεξόφλησης τις τελευταίες 2 - 3 συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με το Χ.Α. να αντιδρά έως τις 782,3, τον FTSE-20 έως τις 311,5 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες και υπεραπόδοση για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
 
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις (τις πολύ πρωινές) και τη διαφαινόμενη επιβολή "κουρέματος" της τάξεως του 50%, η άμεση αντανακλαστική αντίδραση του κλάδου δεν αναμένεται θετική.

Η προσέγγιση του φίλου nik/salonik είναι ενδεικτική της επιφυλακτικότητας πολλών παικτών κι επαγγελματιών της αγοράς. Σημειώνει ο φίλος: "Πολύ ενθουσιώδη σε βλέπω, κ. Γελαντάλι, αφού τολμάς και κάνεις και τεχνικές προβλέψεις για διεύρυνση του FTSE 20 προς τις 320 - 325 μονάδες. Πολύ φοβάμαι ότι θα προσγειωθούμε ανώμαλα αν έχουμε αύριο ένα κούρεμα 50% - 60%".

Προς επίρρωσιν όσων αναφέρονται, συνεκτιμούμε την τελευταία πρωτοβουλία του ΣΕΒ, που σε μελέτη του σημειώνεται πως ένα κούρεμα της τάξης του 50% θα έχει μικρή επίπτωση (μόλις 45 δισ. ευρώ) στην απομείωση του ελληνικού χρέους, ενώ θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Προφανώς, κάθε ποντάρισμα προεξόφλησης κρύβει βραχυπρόθεσμα περισσότερες παγίδες αλλά και ευκαιρίες, ωστόσο σε ορίζοντα τριών συνεδριάσεων η αγορά έδωσε αυτό που είχε να δώσει σε διάστημα Τ συν 3 ημερών.

Προφανώς το ποντάρισμα εξαρτάται απόλυτα από τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που θα κρίνουν τις επιπτώσεις στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία σε εύθετο χρόνο.

Θα θυμίσουμε πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 14,9 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 8,3 στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ στη μετοχή-σηματωρό της Alpha Bank περιορίστηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως σημαντικό μέρος του βραχυπρόθεσμου χρήματος, που ποντάρισε στο διάστημα 19 - 21 (ακόμη και ενδοσυνεδριακά στις 21), κατοχυρώθηκε με υπεραξίες. Πρακτικά, μέρος μόνο αυτών των τοποθετήσεων μένει ανοιχτό, καθώς είναι κοινό μυστικό πως οι περισσότεροι προτίμησαν να μην κρατήσουν θέσεις τους μέχρι σήμερα, δεδομένων των… απρόβλεπτων εξελίξεων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κατά συνέπεια, η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων φαίνεται να έχει την ευχέρεια να περιμένει όσο χαμηλά δοθεί η ευκαιρία της προσφοράς που προεξοφλείται πως θα βγει αφειδώς κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Και από αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα μιλάμε εκ νέου σε ορίζοντα Τ συν 3 συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v