Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σημειωτόν με το βλέμμα στα ανοιχτά μέτωπα...

Με υπεραπόδοση των Εθνικής, Alpha Bank, MIG, ΤΤ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο, ο FTSE-20 διατηρείται πάνω από τις 290 μονάδες. Στάση αναμονής στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με το ευρώ να επανέρχεται πάνω από το 1,38 δολ.

Συντηρητικά συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χ.Α., με τον Γ.Δ. να έχει αντιδράσει έως τις 750,56 μονάδες (λίγο μετά τις 14:00) και τον FTSE-20 έως τις 294,55 μονάδες.

Με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική και πολύτιμες στηρίξεις από Τ.Τ., ΟΠΑΠ, MIG, Alpha Bank.

Η αξία των συναλλαγών μόλις στα 20,8 εκατ. ευρώ (λίγο πριν από τις 14:25), από τα οποία τα 8,9 εκατ. έχουν πραγματοποιηθεί στην Εθνική.

Η μετοχή της ΕΤΕ ενισχύεται κατά 4,9% φτάνοντας νωρίτερα έως το 1,81 ευρώ.

Η μετοχή του Τ.Τ. έφτασε έως το 0,366 ευρώ, της MIG έως το 0,395, ενώ οι Alpha Bank - Eurobank αντέδρασαν έως το 1,04 και το 0,698 ευρώ αντίστοιχα.

Στο Βερολίνο και στο Παρίσι εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ των Γερμανών και των Γάλλων για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού και συμφέροντος, κυρίως για τους Γάλλους, πλαισίου διαχείρισης της κρίσης χρέους.

Βέβαια, οι επιφυλάξεις αρκετών για τα περιθώρια διαχείρισης του προβλήματος από τη γαλλική πλευρά είναι ισχυρά, τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώνεται μέχρι τώρα η πορεία των spreads των γαλλικών ομολόγων.

Στη Βουλή συνεχίζεται η διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, με τον υπουργό Οικονομικών να απευθύνει, για πολλοστή φορά, δραματική έκκληση για την υπερψήφισή του.

Στον γνώριμο τόνο και ύφος, ο Ευάγγ. Βενιζέλος… προειδοποιεί πως δεν χρειάζεται να πάμε καν την Παρασκευή στο Eurogroup και την Κυριακή ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής εάν δεν περάσει στο σύνολό του το ν/σ.

Με την ευκολία που διακρίνει τον υπερδραστήριο υπουργό, ευκολία να παρακάμπτει ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, επιχειρείται ακόμη ένας εκβιασμός όσων ελάχιστων από την κυβέρνηση, έστω και στα λόγια, διαχώριζαν τη θέση τους.

Μία από τα ίδια, θα λέγαμε, και το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο, από τη στιγμή που υπερψηφίζεται το νομοσχέδιο, είναι η υλοποίησή του και η εφαρμογή του, όταν η ύφεση στην πραγματική οικονομία έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.

Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Άλλωστε, λίγο έως πολύ αναφέρονται εκτενώς σε άλλα θέματα του Euro2day.gr.

Την ίδια στιγμή, η τρόικα ζητά την εκταμίευση της 6ης δόσης όσο το δυνατόν συντομότερα, κάνοντας λόγο για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης προς τα κάτω των μεσοπρόθεσμων προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χ.Α. συνεχίζεται η προσπάθεια προεξόφλησης όσων αναμένεται να συμβούν μέχρι τις 10 - 15 Νοεμβρίου.

Πριν από λίγο, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,27% και πάλι πάνω από το 1,38 δολ., ενώ οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούσαν έως 0,6%, με τον DAX στις 5.857 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v