Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τραπεζική δίνη παραμένει το ΧΑ

Νέα πολυετή χαμηλά προσεγγίζει η ΕΤΕ, που βρίσκεται στην 5η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. "Καμπανάκι" για το τελευταίο τεχνικό στήριγμα των 1,5€. Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, διασώθηκε η Τιτάν.

Πλουραλισμό είχαν σήμερα οι κινήσεις των πωλητών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να πιεστεί σχεδόν το σύνολο των μετοχών του 20αρη, ενώ όταν ξεκίνησε κάποια αντίδραση από τον τίτλο της Εθνικής, σχεδόν ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι πιέσεις στην μετοχή της Coca-Cola, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα και ο ΟΠΑΠ που μάλιστα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας

Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης ανασύρθηκε από τα χαμηλά των 310,39 μονάδων (-4,61%) και ο τίτλος της Εθνικής από τα χαμηλά των 1,54 ευρώ (-5,52%).

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, μόνο ο τίτλος του Τιτάνα διασώθηκε με θετικό πρόσημο και μάλιστα με αξιοπρόσεκτα κέρδη. Αυτά μέχρι τις τελευταίες δημοπρασίες που γύρισαν σε θετικό πρόσημο τις Πειραιώς και Folli Follie Group (έκλεισαν και στο υψηλό ημέρας), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Motor Oil.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η Αγορά βρίσκεται σε παρατεταμένη πτωτική αναμονή και αν δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η οριστική λύση για το Ελληνικό χρέος θα μετατεθεί για πολύ αργότερα, ο Τραπεζικός δείκτης θα βάλει σε δοκιμασία πολύ χαμηλότερα επίπεδα και ο Γενικός Δείκτης παρακαταθήκες για να “δει” την πολυθρυλούμενη ζώνη στις 550 – 500 μονάδες, ιδιαίτερα αν διασπαστεί με ευκολία το τελευταίο θεωρητικό “οχυρό” των 680 μονάδων.

Επίσης οι τελευταίες συνεδριάσεις έπεισαν και τους τυχόν εναπομείναντες “θαυμαστές”, ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να αποτελεί το βαρίδι της Αγοράς και ίσως πρέπει ο Γενικός Δείκτης να γίνει λιγότερο Τραπεζοβαρής και να μην εξαρτάται μόνο από τις διαμορφούμενες κεφαλαιοποιήσεις.

Νέα πολυετή χαμηλά προσέγγισε ο τίτλος της Εθνικής, που απασχόλησε το 25% του συνολικού τζίρου και η οποία βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., ενώ αν η μετοχή χάσει και το τελευταίο τεχνικό στήριγμα των 1,50 ευρώ, οδηγείται προς το τεχνικό … κενό (!)

Για να θεωρηθεί ότι κάτι αλλάζει, ως προς την πολύμηνη πτωτική τάση, πρέπει ο τίτλος να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 2,80 – 3,20 ευρώ.

Όσον αφορά τις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., αυτές διαμορφώνονται ως εξής: Coca-Cola (4,72 δισ), ΟΠΑΠ (2,09 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,97 δισ), ΟΤΕ (1,67 δισ), Εθνική (1,54 δισ), ΔΕΗ (1,41 δισ), Κύπρου (0,99 δισ), Τιτάν (0,95 δισ), Βιοχάλκο (0,66 δισ), Motor Oil (0,65 δισ), Alpha Bank (0,51 δισ), Jumbo (0,47 δισ), Folli Follie Group (0,46 δισ), MPB (0,44 δισ), Eurobank (0,36 δισ), Μυτιληναίος (0,34 δισ).

Την ώρα που στην Ελλάδα, αυξάνεται και πάλι η πολιτική αβεβαιότητα, στοιχεία σοκ δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ για την απασχόληση στην Ελλάδα.

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2011 ανήλθε σε 16,5%, έναντι 12% τον Ιούλιο του 2010 και 16% το Ιούνιο του 2011. Οι άνεργοι έφτασαν τα 820.276 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός εκτοξεύθηκε σε 4.382.901 άτομα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Διπλάσιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος έχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδος από τα αντίστοιχα Ιρλανδίας και Πορτογαλιας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2011 αφαιρούν από κάθε Ελληνικό νοικοκυριό 5.600 ευρώ ή 14% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος, ποσοστό διπλάσιο από τα αντίστοιχα στις “ομοιοπαθείς” Πορτογαλία και Ιρλανδία και τριπλάσιο από της Ισπανίας που αυτοβούλως εφαρμόζει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας.
 
Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως καθώς τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος αναμένεται να αυξηθούν κατά 77% έως το 2015, είναι προφανές πως θα απαιτηθούν περαιτέρω περικοπές Δημοσίων δαπανών αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα δε μεγαλύτερες αν συμπεριληφθεί και η μείωση του ελλείμματος.

Εν τω μεταξύ, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,61%, από 4,56% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα αποφασίσει σχέδιο δράσης για την Ελλάδα που πιθανόν να περιλαμβάνει μόνιμη αποστολή της τρόικας στην Αθήνα για την επιτήρηση του Ελληνικού χρέους, δήλωσε η Α. Μέρκελ, μιλώντας σε στελέχη του Κυβερνητικού Συνασπισμού.

Παράλληλα, σημείωσε ότι περιμένει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης για παραπομπή των Χωρών που δεν τηρούν τους όρους για χαλιναγώγηση των ελλειμμάτων τους, στο Ευρωδικαστήριο.

Ένα εναλλακτικό σχέδιο που επιτρέπει μεγαλύτερο “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους χωρίς σημαντικές αλλαγές στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, καταθέτει η Deutsche Bank σε ανάλυση της. Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή το “κούρεμα” μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: μείωση του κουπονιού, επέκταση της διάρκειας και μείωση της ονομαστικής τιμής. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μείωση του κουπονιού κατά 1% και επέκταση της λήξης κατά 10 χρόνια θα οδηγούσε σε λογιστική απομείωση της αξίας κατά 40%.

Την συμφωνία της 21ης Ιουλίου φαίνονται τώρα περισσότερο πρόθυμοι να ανοίξουν εκ νέου οι Ευρωπαίοι, καθώς αναζητούν τους καλύτερους τρόπους ώστε το Ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο εντός ενός επιδεινούμενου οικονομικού περιβάλλοντος, αναφέρει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα.

Το Ελληνικό χρέος πρόκειται να κορυφωθεί φτάνοντας το 172% του ΑΕΠ ή και περισσότερο, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Εν όψει αυτού, μια διαγραφή χρέους απαιτείται. Αλλά πρέπει να είναι μεγάλη: Τουλάχιστον 50%, ώστε να μειώσει το χρέος στους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα “haircut” 100% για να μπορέσει να μειώσει το χρέος της σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής αναλυτή της UBS, Stephane Deo, στο CNBC. “Τα «κουρέματα» δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα επειδή σχεδόν το 1/3 του Ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια Ιδρυμάτων όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υποστούν «haircut».

Επιπλέον, οι Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ο Deo (επικεφαλής οικονομικών ερευνών για την περιοχή της Ευρώπης).

Ευρεία υποστήριξη αποκτά η πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία ακόμα και με περιορισμό της Εθνικής κυριαρχίας της Χώρας, σύμφωνα με το Reuters, που μάλιστα κάνει λόγο για νέα μορφή αποικιοκρατίας.

Βάσει της πρότασης, η προς το παρόν ολιγομελής ομάδα δράσης της Κομισιόν, που βρίσκεται στην Αθήνα υπό τον κ. Horst Reichenbach θα στηριχθεί με εκατοντάδες τεχνοκράτες που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα αποκτήσει ορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα έχει τον τελικό λόγο σε διάφορους τομείς όπως επί παραδείγματι στις αποκρατικοποιήσεις. “Ή θα γίνει αυτό, ή δεν θα λάβουν άλλα χρήματα” αναφέρει μία πηγή του Reuters.
 
"Το μέγεθος της παρέμβασης θα είναι άνευ προηγουμένου” αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπληρώνει: “Εάν είχαμε ενδείξεις υπεύθυνης διαχείρισης όπως συνέβη στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αυτό όμως, λείπει στην Ελλάδα”. “Είναι σαφής η στήριξη για μεγαλύτερη εποπτεία στην Ελλάδα” καταλήγει. Αρνητικό πρόσημο στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς τα αρνητικά μηνύματα δείχνουν να επιμένουν, ενώ υπό πίεση βρίσκεται και πάλι ο χρυσός.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008 υποχώρησε ο δείκτης εμπιστοσύνης του ινστιτούτου ZEW για την Γερμανική οικονομία, που διαμορφώθηκε στο -48,3 τον Οκτώβριο από -43,3 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters – προέβλεπαν -45.

Η Moody’s προειδοποίησε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του outlook για την Γαλλία σε αρνητικό μέσα στους επόμενους τρεις μήνες εάν η Χώρα δεν καταφέρει να επιτύχει πρόοδο σε ό,τι αφορά κρίσιμες δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η αναθεώρηση του outlook της Γαλλίας θα συνυπολογίζει και όποιες πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές Αγορές ή την οικονομία, ανέφερε ο διεθνής οίκος και βέβαια η κίνηση αυτή έστειλε σε νέα ιστορικά υψηλά τα Γαλλικά CDS.

Μικτά τα μηνύματα από το μπαράζ μακροοικοονομικών μεγεθών για την Κινεζική οικονομία. Το ΑΕΠ της Χώρας επιβραδύνθηκε περισσότερο των εκτιμήσεων, αλλά οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο δυναμικά.

Διστακτικό ξεκίνημα και μικτά πρόσημα στην Wall Street με την ψυχολογία των επενδυτών να κινείται στον ρυθμό των αποτελεσμάτων. Κέρδη έναντι ζημιών κατέγραψε η Bank of America το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα σημείωσε κέρδη 6,2 δισ. δολ., ή 56 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 7,3 δισ. δολ., ή 77 σεντς ανά μετοχή.

Τα έσοδα της BofA αυξήθηκαν στα 28,7 δισ. δολ. από 27 δισ. δολ. περίπου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη στα 28 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 25,75 δισ. δολ. Σύμφωνα με την Τράπεζα τα κέρδη έχουν επωφεληθεί από θετικές προσαρμογές στον ισολογισμό και την πώληση μετοχών της China Construction Bank.

Η Goldman Sachs Group, ανακοίνωσε καθαρά έσοδα της τάξης των 3,59 δισ. δολ. και καθαρή ζημία 393 εκατ. δολάρια για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, έναντι κέρδους 2,98 δισ. δολ. στο γ΄τρίμηνο 2010. Η προσαρμοσμένη ζημία ανά μετοχή ήταν 0,84 δολ. έναντι κέρδους 1,85 δολ. στο β΄τρίμηνο 2011.

Η διοίκηση της Αμερικανικής Τράπεζας δήλωσε απογοητευμένη με τα αποτελέσματα. Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου μειώθηκαν στα 3,2 δισ. δολ. ή 1,15 δολ. ανά μετοχή, έναντι 3,4 δισ. δολ. ή 1,23 δολ. ανά μετοχή, στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 1,20 δολ. ανά μετοχή σε έσοδα 16 δισ. δολάρια. Για το σύνολο του 2011, η Johnson & Johhson αναμένει τα κέρδη να ανέλθουν στα 4,95 με 5 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές κάνουν λόγο για 4,96 δολάρια.

Η Coca-Cola Co. ανακοίνωσε αύξηση κερδών στα 2,22 δισ. δολ. ή 95 σεντς ανά μετοχή έναντι 2,06 δισ. δολ. ή 88 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,03 δολ. ανά μετοχή, έναντι 1,02 δισ. δολ. που περίμεναν οι αναλυτές.

Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η IBM Corp. Ειδικότερα, ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 7% στα 3,84 δισ. δολ. ή 3,19 δολ. ανά μετοχή από κέρδη 3,59 δισ. δολ. ή 2,82 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα ανήλθαν σε 26,2 δισ. δολ. από 24,3 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.Τα προσαρμοσμένα κέρδη χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία ανήλθαν σε 3,28 δολ. ανά μετοχή σημειώνοντας άνοδο 15% σε ετήσια βάση. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 3,22 δολ. ανά μετοχή με έσοδα ύψους 26,26 δισ. δολ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, όπως προαναφέρθηκε, ελάχιστοι οι διασωθέντες από το ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Τιτάν (+2,25%), Πειραιώς (+0,57%) και Folli Follie Group (+0,59%), ενώ αμετάβλητο έκλεισε ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για ΟΠΑΠ και MIG, του 4% για τον Μυτιληναίο, του 3% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα και Κύπρου και του 2% για Coca-Cola, Alpha Bank, MPB.
Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 735,07 (15.09) και έκλεισε τελικά στις 738,08 μονάδες με απώλειες 1,93%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 36 εκατ. από τα οποία τα 4,9 αφορούσαν “πακέτα” (Coca-Cola, Τέρνα Ενεργειακή).

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 102 πτωτικών και 29 τίτλοι με τελικές απώλειες από 5 έως 30%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αρνητικά φορτισμένη εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν αντέχει σε κριτική, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η επιστροφή στην αρνητική μεταβλητότητα και η ένταση των διακυμάνσεων στον Τραπεζικό κλάδο επαναφέρουν το επιφυλακτικό κλίμα στην Αγορά λειτουργώντας ανασταλτικά ακόμα και σε χαρτοφυλάκια που ήταν περισσότερο προσανατολισμένα σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Η ψυχολογία παραμένει αρνητικά φορτισμένη καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο εύρεσης κάποιας οριστικής λύσης για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλεί η συζήτηση για το μέγεθος του “κουρέματος” του Ελληνικού χρέους θα διατηρήσει το πλειοψηφικό ρεύμα των πωλητών.

Παραμένει η πλήρης επενδυτική αδιαφορία από τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Η Αγορά θα παραμείνει σε φάση πτωτικής αναμονής, μέχρι την Κυριακή, που δεν αποκλείεται να επεκταθεί (με ότι αυτό συνεπάγεται), σε περίπτωση που δεν ανακοινωθεί κάποια πειστική λύση στο πρόβλημα του Ελληνικού χρέους, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

---------- ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σχετική αύξηση, το σχετικά μικρό εύρος διακύμανσης.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,28%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις έως και με discount 1,49%.
Μικτές κινήσεις, με περισσότερες πωλήσεις προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7789, τιμή εκκαθάρισης 287) κινήθηκαν μεταξύ 283,5 και 290 μονάδων.

Σχετικά αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (306000 Alpha Bank, 790000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (17746), Alpha Bank (4531), Πειραιώς (1080), Eurobank (1338), ΟΤΕ (439), Κύπρου (275), ΔΕΗ (124), Αγροτική (2040), Μυτιληναίος (356), MIG (403), Ελλάκτωρα (145), ΟΠΑΠ (830), MPB (485), Ελ. Πετρέλαια (127), Τιτάνα (271), Βιοχάλκο (109), Ταχ. Ταμιευτήριο (172).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8294600 τεμ.), Eurobank (17788160 τεμ.), Εθνική (14843706 τεμ.), Κύπρου (6028630 τεμ.), Πειραιώς (17704113 τεμ.), MIG (4417213 τεμ.), ΟΤΕ (5092058 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v